22 Ekim
In Sualtı Hokeyi by tufanc
Tags: turnuvaların oyuncuya etkisi
Sualtı Hokeyinin Sporcuya Pozitif Etkileri
Türkiye’de profesyonel olarak yapılan sporlarda sporcular aktif bir antrenman döneminin ardından yarış dönemine girer. Sporcu bu dönemde müsabakalara gidip yarış performansı gösterdikten hemen sonra tekrar antrenman yapacağı havuza geri döner ve eğitimi devam eder.
Sporcular bu durumdan dolayı yarış döneminde karşılaştıkları aynı doğrulara inanan, aynı düşünce ve fikirleri paylaşan, ortak uğraşları yapmaktan keyif alan yüzlerce sporcuyla iletişim kuramamakta ve belkide hayatında keyif alacağı en iyi arkadaşlarıyla tanışma fırsatını kaçırmaktadırlar.
Sualtı hokeyi turnuvalarında müsabakaların şenlik havasında geçtiği ve 3-4 gün süren uzunluğu, müsabakaların %80 ninin kış aylarında olması sebebiyle kapalı havuzlarda yapıldığı düşünüldüğünde hokey oynayan bir sporcunun diğer takım sporcularıyla arkadaşlık kurmaması, tanışmaması neredeyse imkansız hale gelmektedir. Bu durum bazı antrenörlerin hoşuna gitmese de takımlar gittikçe kolektif bir oluşum içine girmekte tüm sporcular arkadaş olmaktadır.
Bu durumdan faydalanan bir sporcu da şahsımdır. 2010 senesinde yüksek öğrenim için gittiğim Mersin Üniversitesi’nde, 1990 larda Çukurova Spor Kulübü’nde Sualtı Hokeyi ve Sualtı Ragbisi oynamış daha sonra beden eğitimi alanında eğitimimi tamamlayıp o zamanlar yeni kurulan Mersin Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olmuş hocamızla benim gibi yüksek öğrenime yeni girmiş bir öğrencinin ağabey kardeş ilişkisi içerisinde konuşabilmesi ve fikir alışverişinde bulunabilmesinin tek sebebi, Sualtı Hokey oynaması ve benim şimdiki takım arkadaşlarımın bir kısmının eskiden onunla aynı takımda oynamasıdır. Aynı şekilde Mersin Üniversitesi’nde öğrenci topluluğu içerisinde Sualtı Hokey takımı kurabilmemiz yine aynı bahsettiğim hocamız tarafından desteklenmiş ve önümüz açılmıştır.
Mersin Üniversitesi’ndeki MESST SUALTI HOKEY takımı kurulana kadar benim antrenman yapmamı sağlayan Adana şehrinde beni haftanın 2 günü evinde misafir eden Cenk Sevinç’le yine Sualtı Hokeyi sayesinde tanışmış ve her yıl görüşerek ağabey kardeş ilişkimizi geliştirmiştik. 9 yıldır yaptığım Sualtı Hokeyi sporu sayesinde ülkemizde Gaziantep’ten Edirne’ye kadar bir çok şehirde ağabey, kardeş, arkadaş edindim.
Belkide Sualtı Hokeyinin en büyük getirisi iyisiyle kötüsüyle tüm sporcuların hayatlarındaki birçok farklılığa rağmen tanışan, arkadaş/kardeş olan birer birey haline getirmesidir. Bu sonuç Fair Play ruhunu da katma değer sağlamaktadır.
Barbaros Görkey