Blog

(Covid-19) KORONA VİRÜS YÜZERKEN SUDA BULAŞIR MI?

Yaz yaklaşırken, sıcak bir günde denize girmek veya bir yüzme havuzuna dalmak ihtiyaç duyulan tek şey. Ancak yeni korona virüs havuz veya deniz suyunda yayılabilir mi?

 

Bu sorunun yanıtı hem evet hem hayır! Açalım biraz..

 

Dünya Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verileri; enfekte bir kişinin solunum yoluyla çevreye yaydığı damlacıkların havada saatlerce ve yüzeyde günlerce kalabileceğini göstermektedir. Diğer çalışmalar insan gözlerinin virüse özellikle duyarlı olduğunu göstermiştir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine göre, virüsün yayılma yolu sonsuz ama neyse ki, havuz veya deniz suyu muhtemelen bir iletim vektörü değil. Federal Kurum, ‘’Covid19’a neden olan virüsün insanlara havuzlarda, su parklarında, spa merkezlerinde veya kaplıcalarda su yoluyla yayılabileceğine dair bir kanıt yok’’ diyor. Dezenfeksiyon dahil doğru klorlama ve bakım yöntemleri ile tesislerin sudaki virüsü etkisiz hale getirmesi gerektiği söylenmekte.

 

Covid-19’a neden olan virüs içme suyunda tespit edilmemiştir. Belediyelerin içme suyu sistemlerindeki gibi filtrasyon ve dezenfeksiyon yöntemleri ile su arıtma çalışmaları sayesinde virüs etkisiz hale getirilebilmektedir.

 

Covid-19’a neden olan virüsün toplulukta yayılması devam etmekle birlikte, bu tesislerin sağlık ve güvenliği sağlamaları için birtakım adımlar atmaları önemlidir:

 

Tesis yöneticileri ulusal sağlık örgütlerinin rehberliğine harfiyen uymalıdır.

Bireyler denizde veya havuzda fiziksel mesafeye dikkat ederek kendilerini ve çevredekileri korumaya devam etmelidir.

El hijyeni alışkanlığımızdan vazgeçilmemelidir.

 

Son olarak; kıymetli arkadaşlar Covid-19’a neden olan virüsü henüz tam olarak tanımıyoruz. Bilim insanlarının yoğun çabaları sayesinde her geçen gün yeni bilgiler elimize ulaşıyor. Size aktardıklarım bu videonun yapıldığı tarihteki güncel bilgilerdir ve yeni gelişmeleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı üzerinden takip edin.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler..



7