Blog

Sualtı Hokeyinde Palet

Sualtı hokeyi, müsabaka sırasında oyuncu değişim sınırının olmadığı ve oyun durmadan değişim yapılabildiği için çok yüksek performansta oynanan bir oyundur. 15 dakikalık bir devrede oyun en fazla 1 ya da 2 dakika yavaş tempoda geçebilir, bu tempoya ayak uydurabilmek çok zordur. Sporcular bu tempoya ayak uydurabilmek zorundadır. Bunun sebebi ise yedeğe çıkan oyuncunun ortalama 2-3 dakika içerisinde tekrar oyunda olacak olmasıdır. Bu süre müsabakanın şiddetine göre kısalabilir.

Oluşan bu yüksek performansla başa çıkabilmek için sporcuların en yakın dayanağı paletleridir. Sualtı hokeyinde palet güncel hayattaki elimiz kadar önemlidir. Sporcuların paletlerinin yapısına göre suya olan tepkileri ve hareketleri hızlanır ya da yavaşlar. 1990 ‘lı yıllarda tüm sporcularda aynı tip palet kullanılmaktaydı. Bu durum, sporcunun kişisel özelliklerini yansıtamamasına ve hepsinin aynı şekilde hareket etmesine sebep oluyordu. Zira bireye uygun malzeme başarının anahtarıdır.
2000 ‘li yıllardan sonra paletler çeşitlilik kazandı. Fiber, Karbon, Kauçuk, Sert kauçuk, Uzun, Kısa gibi birçok farklı tipte paletler üretildi.
Bu paletler sayesinde sporcular isterlerse uzun kauçuk paletler kullanarak yavaş ivmelenenir ama ivmelendikten sonra stabil durmak için daha az enerji harcayabilir. Yahut kısa karbon, fiber vb. paletler kullanarak ivmelenme sürelerini yarıya indirip stabil kalmak için harcadıkları enerjiyi bir o kadar artırabilir hale geldi.
Bu çeşitlilik sayesinde sporcular kişisel özelliklerine göre seçim yapabilir ve kendi yeteneklerine göre paletlerler kullanarak daha hızlı ve verimli bir oyun sergileyebilecek hale geldi. Artık bir takımda neredeyse 3-4 çeşit palet görmek mümkün, umarız bu durum bu şekilde gelişerek devam eder ve her sporcu kendi kişisel özelliklerini suda yansıtabilecek paletini seçebilir.



71