Blog

Yüzme Sporunda Psikoloji

Ebeveynler (aileler) ve yaş grubu yüzücüleri (çocukları) arasındaki ilişkiye antrenörün bakış açısı.
Geçen 25 yıl boyunca genç yüzücülere antrenörlük yapmaktan, çok farklı bir şeref duydum. Antrenörlük kariyerim esnasında gerek antrenmanlarda gerekse yarışmalarda çok farklı ebeveyn yapıları ile karşılaştım. Bu makale benim yüzme dünyası ve ebevenler ile ilgili görüşlerimi yansıtmaktadır.

Benim inancıma göre dünyada çocuk yetiştirmekten daha zor ve ödüllendirilmesi gereken başka bir iş yoktur. Ebeveynler çocuklarının olgunlaşma sürecinde onlar için en yüce beklentiler ve en büyük ilgi ile doludurlar.

Çocuklarımızın ilk büyük hedefe ulaşmasının verdiği duygular ve hazlar ne büyüktür. Çocuğunuzun başarısı ile gurur duymak ve paylaşmak doğal bir duygudur. Her anne ve baba çocuğunun şereflendirilmesinden ve ödüllendirilmesinden dolayı bu duyguları çok derinden hissetmektedir. Bir antrenör olarak yüzücülerimin ilerlemelerinden dolayı tarifi mümkün olmayan güzel duyguları sık sık yaşıyorum. Bu duygular çok güçlü ve çekicidir.

Öyleyse iyi bir yüzücü velisi olmak için ne yapmalıdır?

Bir çok genç yüzücümüz, anne ve babaları tarafından iyi niyetli oldukları halde aşırı zorlanmadan dolayı sporun dışına itiliyorlar. Bu tür anne-babalar “gücün karanlık yüzü” bir başka deyişle kontrol edilemeyen ebeveyn gururu tarafından baştan çıkartılıyorlar. Bazı anne-babalar suyun içinde kendilerinin yarıştıklarını zannediyorlar. Sanki yarış sonuçları kendilerini utandıracakmış, yüzlerini kızartacakmış gibi davranıyorlar.

Bir antrenör olarak ebeveynlerde gördüğüm en tehlikeli ve yıkıcı olan davranışlar çocuğun performansından kaynaklanan ve tekrar tekrar yaşanan hayal kırıklığı sonucunda meydana gelen davranışlardır. Halbuki yüzmenin eğlenceli olduğu düşünülür. Kariyerim süresince çok iyi olabilecek beceri ve yetenek sahibi yüzücülerin ailelerinin göstermiş olduğu gayret ve aşırı ilgi sonucunda aşamalı olarak yok olduklarına tanık oldum (bunların bazıları benim takımımdaydı). Çok üzüntü verici fakat, bundan kaçınılabilir.

Sporda çocuğun gelişim süreci ile deneyim kazanmış kıdemli ailelerin yetiştiğini görmek çok ilginç. Başlangıçta genç yüzücüler ne zorlanıyor ne de daha fazlasını yapmaları için baskı uygulanıyor. Çünkü yüzmeyi sadece bir eğlence olarak görüyorlar. Hayat son derece basit ve herkes mutlu.

Kaynak: yuzme.com.tr



2