Blog

YÜZME EKİPMANLARI / AYAK PALETİ

Bireylere yüzme öğretirken veya eğitim sürecinin bazı aşamalarında ayak paleti kullanılması gerekebilmektedir. Hangi hallerde gerekir sorusunun yanıtına geçmeden önce, bu işin mutlaka eğitmen kontrolünde yapılması gerektiğini vurgulamak isterim! Zira seçilecek olan paletin ne uzunlukta olacağı ve ne kadar süre ile kullanılacağı eğitmen tarafından belirlenir.

 

Hangi hallerde ve nasıl palet kullanılmalı?

İster yetişkin ister çocuklar için olsun, yüzme eğitiminde uygulanacak olan palet çalışması ve prensipler hemen hemen aynıdır.
Yüzme eğitimi verilen havuzlarda genellikle kauçuk turuncu paletler kullanılır. Bu ürünler çeşitli markalar tarafından üretilmekte olup, piyasada bulabileceğiniz en ucuz ve en kullanışlı paletlerdir. Yekpare ve yumuşak oluşları tercih edilmesindeki diğer bir etkendir. Eğitim süreci sonunda paletler uçlarından kesildikçe kullanılamayacak hale geleceğinden, ucuz olan turuncu paletlerin tercih edilmesini öneririm.

 

-Ayak vuruşu sırasında dizini gereğinden fazla büken yüzücülere palet kullandırılabilir. Bu süreçte videoda bahsi geçen turuncu palet, orijinal uzun haliyle yani ucundan kesilmemiş vaziyette kullandırılır. Zamanla uçlarından kesilerek hedefe ulaşmada eğitmen görüşü alınmalıdır.
-İyi yüzen sporculara teknik eğitim verilirken kısa palet kullandırılabilir.
-Kelebek stil öğrenmekte olan sporculara kısa palet kullandırılabilir.
-Bacak kaslarının kuvvetli ve dayanıklı olması için yüzücülere kısa palet kullandırılabilir.
-Teknik eğitimini tamamlamış olan yetişkin kursiyer yüzücüler, uzun mesafe yüzme çalışmalarına başlayacakları yeni döneme palet ile geçiş yapabilirler. Palet sayesinde kendilerine olan güvenleri artacak, antrenmandan keyif alacaklardır. Uzun mesafe yüzerken ayak vuruşlarındaki hatalar azalacak, böylece antrenmanın sonunu getirebileceklerdir.
Bu dönemin başlangıcında palet kullanımına çok dikkat edilmesi gerekir. Bir antrenman süresinin tamamında palet kullanılmamalı. Örneğin 1 saatlik bir çalışma programının 30. dakikasından sonra sporcuya palet verilebilir. Tüm antrenman boyunca palet kullanmak sporcuda tembelliğe yol açabilir. Daha da kötüsü bağımlılık yapabilir.

 

Yüzerken palete olan bağımlılık nedir, nasıl önlenir?

Paletin sağladığı kolaylığı yaşayan her yüzücü adayı, bilinçli kullanmadığı sürece palete bağımlı hale gelir. Paletin hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak sporcu üzerinde sağladığı katkıdan kurtulmanın tek yolu “azaltarak bırakma” yöntemidir.
Periyodik zaman dilimleri sonunda paletin ucundan keserek, paletin desteğini azaltma yöntemine “azaltarak bırakma” yöntemi diyoruz. Böylece sporcu, paletin azalan etkisine daha kolay uyum sağlayabilir. Artık piyasada kısa olarak üretilmiş paletler satılmaktadır. Videonun başında belirttiğim gibi kısa/uzun palet kullanımı sorumluluğu eğitmene aittir.

 

Uyarı !.

Palet ile daha hızlı yüzmek mümkündür. Sadece bu yüzden denizde de paleti tercih eden bir sürü insan görmekteyiz. Paletin verdiği özgüven sayesinde kıyıdan daha uzaklara açılma eğiliminde olan kişileri buradan uyarmak zorundayım!
Palet hızlandırır ancak o hızın karşılığında da aynı oranda kaslarınızı yorar. Bizler Akdeniz insanıyız, sıcak kanlıyız. İstesek de soğuk kanlı olamayız. Yani denizde yaşayacağımız bir kramp durumunda panik yaparız. Bu ihtimali aklınızdan çıkarmayın.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2