Blog

Su ve Elektrolitler

Su ve Elektrolitler ile ilgili olarak Hilmican VAROL dan beklenen makale okuyucularımızın hizmetine sunulmak üzere yayınlandı.

Beslenmemiz için zaruri maddelerden bir diğeri de su ve elektrolitlerdir. Yetişkin bir insan vücudunun %50- 65 gibi bir oranı sudan meydana gelmektedir. Gıdasızlığa haftalarca tahammül edebilen insanoğlu susuzluğa ancak birkaç gün gibi kısa süre dayanabilmektedir.

Vücudumuzdaki protein ve yağın yarıya yakınını kaybetmemiz halinde hayatta kalmamız mümkünken suyun %10′unu kaybetmemiz halinde hayatî tehlike içine girebiliriz.

Su alımı susama hissi ile başlatılır. Susama merkezinin uyarılması sonucu, gelişen susama hissini gidermek için yeteri kadar su alınmalıdır. Suyun organizmadan atılması ise, akciğerler, deri yüzeyinde buharlaşma, mide-bağırsak sistemi ve böbrekler vasıtasıyla gerçekleşir.

Elektrolitlerin alımı ve dengelenmesi ise su alımı kadar önemlidir. Suyun hücre içi ve dışına akışı madensel tuzlarla denetlenir. Bunlara elektrolit denir. Bunların başında sodyum ve potasyum gelir.

Sporcunun su alımı

Spor yapmayan erkeklerin günde ortalama 2- 2,5 litre su alması gerekir. Bayanlarda bu oran 1,5- 2 litredir. Sıcak aylarda su alımı 1 litre daha artırılmalıdır. Vücudun su kaybına göre su ihtiyacı da değişmektedir.

Spor yapan şahısların günlük ortalama 3 litre su içmesi tavsiye edilir. Su alımı gıdalardan meyvelerden de temin edilir. Genel hesaplamaya göre 1 litresi günlük gıdamızdan temin edilebilmektedir. Geriye kalan 2 litre ise asitsiz doğal su olmak üzere alınması uygundur. Vücut kilosu arttıkça su ihtiyacı da artmaktadır. 100 kilo ağırlığındaki bir şahsın 4- 5 litre su içmesi tavsiye edilir.

Su ihtiyacımızda doğal su daha sonrada ayran ilk iki sırayı almaktadır. Diğer şekerli gazozlar ya da asitli içecekler genel anlamda su ihtiyacını karşılamış olsa bunların mineral değeri düşük olması üstelik mide ye rahatsızlık vermesi aynı zamanda ensülin hormonunu içindeki basit şekerden dolayı yükseğe çıkarması sağlık açısından tavsiye edilmemektedir. Su ihtiyacınızın %70′ini sadece saf su dan karşılamamız gerekiyor.

Hilmican VAROL

Kaynaklar:

Sporcuların Optimal Beslenmesi (Dieter K. Baron- Çeviri:Prof.Dr.Sinan Ömeroğlu)

Nutrition For Swimmers

Fundamentals Of Nutrition For Fitness Conference 2011 İstanbul

Kaynak:

www.yuzmeplus.com

www.yuzme.com.tr



1