Blog

Engelliler İçin Cimnastik

Spor yapmak her insan için kendini sağlıklı ve dinç hissetmenin bir yolu olurken bunu engelli kişilerinde yapması uzmanlar tarafından önerilenler arasında yer almaktadır. Bedenen bir engeli bulunan kişiler kas gelişimlerini doğru spor ile sağladıklarında engellerini hissetmeden hayatlarında her zaman dinamik ve enerjik bir şekilde devam etmektedir.

Engelli kişilerin yapması gereken cimnastik hareketleri arasında hareketler temel düzeyde tercih edilirken eğitmen eşliğinde cimnastik ile tanışmak en doğru yol olmaktadır. Bedensel engelin kol ve bacaklarda olması durumunda cimnastik ile kasların gevşemesi ve sağlamlaşması ağrıların azalarak hayat kalitenizin artmasını da sağlayacaktır.
Spor yapmak engelliler için yaşam kalitelerini arttırırken psikolojik anlamda da rehabilite olmalarını sağlamaktadır. Bilindiği üzere spor yapmak insanların vücudunda endorfin hormonunun salgılanmasını sağlarken bu insanların daha mutlu olmasını ve hayat enerjisi ile dolmasını sağlamaktadır. Cimnastik sporunun içerisinde temek hareketler olarak bilinen esneme hareketlerin kasların açılmasını ve basit hareketler ile sağlıklı olmayı sağlarken engelli kişiler de cimnastik yapabilmektedir.

Temel seviyede cimnastik sporu ile ilgilenmek isteyen kişiler bedensel sağlıkları doğrultusunda temel hareketleri yapabilirken bunu eğitmenler aracılığı ile yapılması gerekmektedir. Beden sağlığının bütün halde sağlanması için doğru hareketlerin kas ve iskelet sistemine zarar vermeden yapılması gerekirken eğitmenlerin de bu konuda bilinçli olması gerekmektedir.



5