Blog

Yüzmede Depar

ÇIKIŞ (DEPAR)

Depar; yarışa başlama anıdır. Yüzme antenörleri ‘çıkış’ olarak da telafuz etmektedir. Antrenman sırasında ‘çık’ diye seslendiğinde, sporcu yüzmeye başlar.

Serbest, kurbağalama ve kelebek yarışlarında çıkış depar taşından atlayarak yapılır. Baş hakemin uzun düdüğüyle yüzücüler depar taşı üzerine, her iki ayağıda ön taraftan aynı uzaklıkta (aynı hizada) olacak şekilde çıkar ve orada beklerler.

Çıkış hakeminin “YERLERİNİZE” (take your marks) komutuyla, derhal en az bir ayağı depar taşının önünde olacak şekilde çıkış durumu alınır.

Bütün yüzücüler hareketsiz hale geldiği zaman, çıkış hakemi çıkış işaretini verir.(tabanca, korna, düdük veya bağırarak)

Sırt üstü ve karışık bayrak yarışları ise suyun içinde başlar.

Başhakemin uzun düdüğünden sonra yüzücüler suya girerler.
Başhakemin ikinci uzun düdüğüyle yüzücüler gereksiz gecikmeye sebebiyet vermeden geri döner ve suyun içinde çıkış durumu alırlar. Ayak, başparmak dahil su yüzeyinin altında olmalıdır.

Çıkış hakemi “YERLERİNİZE” (take your marks) komutunu verir ve bütün yüzücüler hareketsiz hale geldiği zaman çıkış işareti verilir. Hatalı çıkış işareti, çıkış işareti ile aynıdır.
Yani çıkış işareti düdük, tabanca, boru veya komut şeklinde verilmişse hatalı çıkış işareti de aynı şekilde fakat daha uzun verilecektir.

Aynı zamanda çıkışın hatalı olduğu, hatalı çıkış ipinin düşürülmesi suretiyle belirtilir. Eğer bir yüzücü resmi görevlilerin hatası yüzünden hata yaparsa, yüzücünün hatası nazarı dikkate alınmaz.

 

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2