Yüzme Teknikleri I SUYU HİSSETME I sculling
Yüzerken ilerlememizi sağlayan safha; sualtı çekişidir. Yüzme stillerinin biyomekanik analizlerinde üzerinde en çok durulan hususlardan biri de, suyu çekiş fazıdır. Elimizin su içindeki konumu çekiş kalitesini yani suda kaymayı büyük oranda belirler. Sadece yüzme tekniğimizi geliştirirken değil aynı zamanda yüzme öğrenme aşamasında, su üzerinde durmaya çalışırken bile, yabancı literatürde ‘’sculling’’ denilen tekniğe hakim olmamız gerekir.
Sizin de malumunuz, her yabancı fiili dilimize birebir tercüme etmek pek açıklayıcı olmayabiliyor. Mesleğe ilk başladığım yıllarda bu eylemi kendimce ‘’ekmeğe yağ sürmek’’ olarak tanımlamıştım. (Gerek ders verdiğim öğrencilerim gerekse de yüzme eğitmenleri arasına kabul gören bu tanımlamanın başkaları tarafından da kullanılması gurur verici.) Benim yapmış olduğum tanımlamada anlatılmak istenen şey; bir dilim ekmek üzerine margarin sürerken, bıçağın ekmek üzerindeki duruş açısıdır. Yani elinizi kahvaltı bıçağı, suyu ise ekmek dilimi olarak kabul ederseniz, sudaki sürtünme kuvvetinden maksimum oranda faydalanabilirsiniz. Aynı prensip kürek sporlarında ve senkronize yüzme branşında da geçerlidir. Müsadeniz olursa suyu hissetmek yani sculling çalışması için ekmeğe yağ sürmek deyimini biraz açalım..
Yüzerken su içindeki hareketlerimizi zorlayıcı ve engelleyici etkisi olan sürtünme kuvvetine karşı, esnek olan el bileğimiz sayesinde yapacağımız çalışmalar, teknik geliştirmenin önemli püf noktalarındandır. Tüm yüzme stillerinde elimizin su içindeki konumu hızımızı da belirler. Suyu avucunuzun içinde iyi hisseder, onu iyi kullanırsanız, enerjinizi ekonomik kullanmış olursunuz. Bu sayede suda daha rahat yol alırsınız. Bu yüzden, su içinde yüzücüye hız ve teknik kazandıran, aynı zamanda omuz sakatlanmalarını önleyen sculling drilleri oldukça yaygın kullanılmaktadır. Ayrıca, suyu hissetme becerisi sayesinde; bacaklara kramp girmesi durumunda, can güvenliğimizi sağlamak mümkündür.
Sculling çalışmaları sayesinde:
Müsabık yüzücüler; tüm yüzme stillerinde ihtiyaç duyulan nefes ve kol çekiş becerisi geliştirebilirler.
Müsabık yüzücü adayları; başın uzun süreli su dışında tutulmasını gerektiren durumlarda hiç zorlanmazlar.
Acemi yüzücüler; su üzerinde batmadan durabilir ve nefes alma aşamasında ağızlarını uzun süreli dışarıda tutabilme becerisi geliştirebilirler.
Son olarak; sculling çalışmaları esnasında, eğitmen kontrolünde şnorkel kullanılabileceğini hatırlatmak isterim.
Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>
İyi Seyirler..