Blog

Yüzme Stillerindeki Dönüş Teknikleri (Sırt – Kurbağa – Kelebek – Serbest Stil)

Önceki videomuzda ‘takla’ konusunu işlemiştik. Su içerisinde takla atmayı öğrenmenin bize ne gibi fayda sağlayabileceğini göstermek için de konuyu ‘dönüş’ tekniklerine bağlamıştık. Takla öğrendikten sonra dönüş çalışmasını incelemek için crawl yani serbest stil dönüşü göstermiştik. Tekrar izlemek isteyen takipçilerimiz kanalın oynatma listesinde bulabilirler. Bu videomuzda ise tüm stillerde geçerli olan dönüş konusunu ele alacağız.

 

Sırtüstü Stilde Dönüş:

 

Yüzme havuzlarında her iki yönde ve 5 metre mesafede asılı olan ip veya bayraklar dikkatinizi çekmiştir. Malumunuz sırt üstü yüzerken dönüş için duvara ne kadar yaklaştığımızı tam olarak göremeyiz. Yarışmacılar kulvar bitimine ne kadar mesafe kaldığını anlamak için bu işaretlerden yararlanırlar. Her bir sporcu sırt üstü yüzerken bu ipi gördükten sonra kaç adet kol atıp dönüş için taklaya geçeceğini hesaplar. Şayet bu hesabı doğru yapamazlarsa diskalifiye olmak veya duvara çarparak ciddi oranda sakatlanmak olasıdır.

 

Yarışmacılar sırtüstü stil yüzerken kulvar sonunda isteğe bağlı olarak iki şekilde dönüş yapmakta serbesttirler. Dönüş noktasına tek elle dokunarak, pozisyonlarını kaybetmeden 180 derece dönüp duvarı ayakları ile ile iterek yarışa devam edebilirler. Her iki elle dokunmak mecburiyeti yoktur. Bir diğer yöntem ise takla dönüştür. Takla dönüşte yarışmacılar duvara el ile temas etmeden, takla bitiminde her iki ayağı ile duvarı iterek hız kazanmaya çalışırlar. Takla dönüş sırtüstü yarışında en çok tercih edilen yöntemdir. Diğerine göre daha avantajlıdır. Bir yüzücü sırtüstü yüzerken takla dönüş yapacaksa, biraz önce anlattığım 5 metredeki referans ipi kullanarak kulvar bitimine doğru vücudunu kendi ekseninde 180 derece döndürerek yani serbest stil pozisyonunu elde ederek taklaya hazırlanır. Burada önemli olan husus, sporcunun son bir sırt kol attıktan sonra sadece tek bir tane yarım kol serbest stil çekiş hakkı olduğunun bilinmesidir. Sporcu döneceği noktayı iyi hesaplayamaz ve erken dönüş yaparak duvardan uzak noktada kalırsa ikinci bir serbest stil kol atma hakkı maalesef yoktur. Aksi halde diskalifiye olur. Son bir sırt koldan sonra yarım bir serbest kol atılarak takla dönüş gerçekleştirilmiş olur.

 

Kurbağa Stilde Dönüş:

 

Bu branşta takla dönüş yapılmaz. Sporcu kulvar bitiminde duvara iki elle temas ederek dönmek zorundadır. Tek elle temas ederek dönerse yarıştan diskalifiye edilir.

 

Kelebek Stilde Dönüş:

 

Kelebek stildeki dönüş ile kurbağa stildeki dönüş aynıdır. Sporcu her iki elle duvara temas ederek dönüşü gerçekleştirir. Tek elle temas ederek dönmek veye takla atarak dönmek yasaktır.

 

Serbest Stilde Dönüş:

 

Serbest stilde, yüzücü duvara yaklaştığında son bir serbest kol attıktan sonra takla yaparak dönüş yapabilir. Takla ile dönüş en çok tercih edilen yöntemdir. Çünkü duvardan kuvvet alarak hızlanma ve zamandan kazanma olasıdır. Duvara el ile temas etmek zorunda kalmadan direkt takla atarak bacaklar ile duvara ulaşıldığı için ciddi oranda sporcuya zaman kazandıracaktır. Arzu edilirse ellerle duvara temas edilerek dönüş gerçekleştirilir. Bu yasak değildir. Tek elle dokunmak yeterli olabilir.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2