Blog

Yüzme Öğrenmenin Püf Noktası SUDA KAYMA ÇALIŞMASI

Herkese merhaba. İzlemekte olduğunuz bu video yayımlandığında, 1995 yılından beri aralıksız sürdürdüğüm yüzme eğitmenlik kariyerimin yirmidördüncü yılını tamamlamış oluyorum. Daha ne kadar devam edebilirim bilemiyorum ancak emekli olmadan önce tüm bildiklerimi dilim döndüğünce ve elimden geldiğince internet ortamına aktarmaya çalışıyorum malumunuz. Çeyrek asırlık bir birikim neticesinde, yüzme öğrenmenin veya yüzme öğretmenin püf noktası nedir diye sorsalar, muhtemelen vereceğim cevap; SUDA KAYMA olurdu!

 

Diyelim ki; kendi tekniğinizi geliştirmeye çalışıyorsunuz veya acemi birine yüzme öğretmeye çalışıyorsunuz. Gerek birebir özel yüzme dersi gerekse de grup yüzme dersi veriyor olun ‘’suda kayma çalışması’’ öğrenme sürecinin anahtarıdır. Açalım biraz..

 

Suda kayma prensibini bisiklet sürmeye benzetebilirsiniz. Malum; iki tekerlekli bir bisikleti bıraktığımızda yana doğru devrilir. Ama makul bir hızda giden bisiklet devrilmez. İşte yüzmede de kayma çalışması aynı anlama gelmektedir. Örneğin; serbest stil ayak çalışması yapacaksınız: Harekete duvardan destek alarak başlamalısınız. Yani duvardan alınan destek sayesinde suda kaymalı, belirli bir ivme kazandıktan sonra vücudunuz su üzerinde yatay hale gelince ayak çalışmasını uygulamalısınız. Bunu yapmazsanız; ilk başlangıçta su üzerinde ilerlemeniz zor ya da imkansız hale gelir. Gücünüz çok çabuk tükenir, çabuk yorulursunuz ve en kötüsü kendinize küsersiniz. Sizin de bildiği gibi yüzme olayı, çok tekrar gerektiren bir branştır, enerjinizi boş yere harcarsanız tekniğiniz bozulur. Suda kayma çalışması yapmadan ilerlemeye çalışırsanız, hızlı kalkış yaparak patenaj çeken bir araba gibi yerinizde sayarsınız. Sadece ayak tekniği değil aynı zamanda kol, nefes, vb. her türlü çalışmayı yaparken önce duvardan ileri doğru kendinizi itin ve sonrasında çalışmanızı yapın.

 

Çalıştığınız yüzme havuzunun derin veya sığ olması fark etmez. Birazdan izleyeceğiniz görüntülerde, suda kayabilmek için duvardan nasıl destek alabileceğimize dair örnekler verilmiştir. Videoyu uzun tutmamak için örnek sayısını kısa tuttum eminim sizler de örnekleri çoğaltabilirsiniz.

 

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler..



4