Blog

Yüzme Gözlüğü Hakkında Tavsiyeler

Yüzmek için ne tür gözlük kullanılmalı? Yüzme gözlüğünün bakımı nasıl yapılmalı? Gözlük buharı nasıl giderilir? Yarış gözlüğü ile antrenman gözlüğü arasındaki farkların cevapları bu videoda.

Alacağınız gözlüğün marka olması çok önemli değildir. Önemli olan işlevsel olmasıdır.

Piyasadaki birçok marka işinize yarayacaktır. Marka sadece gösteriştir. Birçok gözlük hemen hemen aynı işi görür.

Yapmanız gereken tek bir test var:

Gözlüğün lastiğini başınıza takmadan, başınızı öne eğerek, sadece göz kısmını gözlerinize sabitlemeniz, baskı uygulayarak içerideki havayı boşaltmanız ve ellerinizi çekmeniz.

Bu şekilde birkaç saniye düşmeden durabiliyorsa bu gözlük sizin işinize yarayan bir üründür.

Yani içeriye su almayacak demektir.

Yüzdükten sonra gözlüğünüzü mutlaka yıkamanız gerekiyor. Burada önemli olan husus;

Gözlüğünüzü yıkarken, iç tarafına asla parmağınızla temas etmemeniz gerektiğidir.

Bu gözlüğünüzün ömrünü kısaltır. Sebebi; Fabrika çıkışlı olarak gözlüklerinizin içi tarafında buhar önleyici kimyasal vardır. Parmağınızla gözlüğün iç tarafına temas ettiğinizde bu kimyasalın zamanla incelmesine, kaybolmasına sebebiyet verebilirsiniz. Gözlüğünüzün her tarafına temas edebilirsiniz ancak iç tarafına dokunmanızı çok fazla tavsiye etmiyorum. Her ne kadar korumaya çalışsanız da buhar önleyici kimyasal zamanla azalacaktır. Amaç bu süreci yavaşlatmaktır.

Piyasada satılan buhar önleyici kimyasallar vardır. Bunları kullanabilirsiniz ama bana göre hiç gerek yok!

Buhar önlemenin çok basit bir çözümü var, biz her zaman bunu uygularız;

Gözlüğünüz kuru iken, antrenmana hazırlık için soyunma odasında giyinirken, gözlük camlarınızın iç tarafına iyice tükürün. Daha sonra tükürüğü parmağınızla güzelce dağıtın. Sonra da kenarda beklemeye bırakın gözlüğünüzü. O arada siz giyindiniz, hazırlandınız derken yaklaşık 5-10 dakika geçer.. Tükürük kendi kendine kuruyacaktır. Bu şekli ile suya gireceğiniz zaman, havuz suyu ile

bir kere tüm gözlüğünüzü durulayın. Artık gözlüğünüzü kullanmaya başlayabilirsiniz. Emin olun ki buhar yapmayacaktır. İlk günkü gibi bir gözlüğe sahip olmuş olacaksınız.

Antrenman yapıyorsanız; antrenman gözlüğü, yarış yüzüyorsanız; yarış gözlüğü kullanmanız gerekir. Aralarındaki fark: Antrenman gözlüğünün kenarlarında körük vardır, yarış gözlüğünün kenarlarında körük yoktur. Antrenman gözlüğü, içeriye su almayacak şekilde hafif bir konfor sağlar. Çok az bir baskı uygular. İçeri su kaçmasını engeller ancak suya atlama esnasında gözünüzden çıkar. Siz yarış yüzüyorsanız, havuzun dışından depar yapmanız gerekecektir.

Gözünüzde takılı olan antrenman gözlüğü emin olun ki depar esnasında yüzünüzden çıkacaktır.

Gelelim depar ( yarış ) gözlüğüne: Diğerinden farklı olarak, kenarlarda körük yoktur. Tamamen gözlüğün kendi plastik yapısı mevcuttur. Gözünüze iyice yerleştirdikten sonra bununla depar yaptığınızda gözünüzden çıkmayacaktır. Sebebi; gözlüğün tamamının mümkün olduğu kadar

gözünüze yakın olması, dışarıya taşmamasıdır. Böylece suya atlama sırasında çok fazla darbe ve

sürtünmeye maruz kalmayacaktır. Denizde veya havuzda gözlük kullanmak şart değildir.

Ancak bana sorarsanız özellikle havuzlarda gözlük kullanın derim. Havuz gözlüklerinin literatürde geçen adı; ‘klor gözlüğü’ dür. Biliyorsunuz ki havuz suyunda bir çok kimsayal vardır ve bu kimyasallardan gözünüzü korumanız tavsiye edilir. Klor bunlardan en etkili olanıdır. Dolayısıyla gözünüzü veya lenslerinizi korumak için gözlük takmanız akıllıca olur. Ayrıca yüzme eğitimi sırasında, eğitmeninizin gösterdiği sualtı çalışma örneklerini görebilmeniz için de gözlük kullanmanız gerekecektir. Ayrıca kendi yaptığınız sualtı egzersizlerinizi de görebilmeniz yararlı olacaktır.

Denizde gözlük kullanmalı mıyız?

Özellikle Ege ve Akdeniz gibi yerlerde yüzüyorsanız gözlük kullanabilirsiniz. Çünkü oraların tuz oranı çok fazla. Canınızı yakabilir. Ancak Marmara veya Karadeniz gibi yerlerde yüzüyorsanız

gözlük kullanmanıza gerek yok bana göre. Denizin dibini izlemeyi seviyorsanız, maske kullanabilirsiniz. Onun haricinde; bu tür ekipmanlara kendinizi alıştırmayın. Zira yanınıza almayı unuttuğunuzda sıkıntı yaşarsınız.

Gözlük yerine her zaman maske kullanabilir miyiz?

Yani scuba (dalış ) faaliyeti yapan dalgıçların kullandığı maske kullanabilir miyiz?

Göz ile beraber burnunda içine hapsedildiği ekipmanlar. Ben şahsen yüzme eğitimlerinde çok fazla önermiyorum. Çünkü nefes çalışmasında burun da çok etkendir. Ağız ile beraber burunu da çok fazla kullanıyoruz. Şayet siz o tür maskeleri kullanırsanız, burnunuz tembelleşecektir. Sonuçta size yarardan çok zarar sağlayacaktır. Buna emin olabilirsiniz. Kullanacağınız gözlükler: eğitimlerde ve antrenmanlarda körüklü gözlükler, yarış yüzerken depar gözlüğü olmalıdır. Depar gözlüklerini antrenmanda kullanırsanız bir süre sonra gözlerinizi acıtır. Yarış gözlüklerinin görünümleri çok albenilidir. Yarışmayacağınız halde bunlara sahip olmak isteyebilirsiniz. Ama kısa süreli kullanabileceğinizi bilmenizi isterim.

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



1