Blog

Yüzme Ekipmanları I ŞNORKEL

Yüzme şnorkeli her elit yüzücünün daha hızlı yüzebilmesi için kullandığı bir ekipmandır.

İlk kullanımda alışmanız biraz zaman alır. Yüzerken başınızın üzerinde sallandıkça dikkatinizi dağıtır. Alışana kadar su yutmak veya istemeden içeri dolan suyu balina gibi dışarı atmaya çalışmak size garip gelebilir. Ama sabır gösterirseniz şnorkele zamanla alışır ve antrenmanlarınızda ne kadar çok yardımcı olduğunu görürsünüz.

Şnorkelin Yararları

  1. DENGENİZİ KORUR: Bir yüzme şnorkeli kullanmanın en büyük yararı nefes almakta zorlandığınız tarafı kullanmak zorunda kalmamanızdır. Yanlardan nefes almak zorunda kalmadan yüzmeniz mümkün hale gelir. Böylece hızınız hiç kesilmez. Özellikle orta ve uzun mesafe yüzücüler için iş yükünü vücudunun her iki tarafında dengelemeye yarar. Şnorkel kullanılmadığında omuzlardan birine aşırı yüklenmek söz konusu olabilir ve bu durum kas dengesizliğine yol açar.  
  2. GÖZLERİNİZİ KULLANMAYI TEŞVİK EDER: Bir insan yüzerken normal şartlarda nereye doğru yüzdüğünü görmek için iç güdüsel olarak başını dışarı çıkarma ihtiyacı hisseder. Oysaki şnorkel kullanıldığında yüzümüz sürekli olarak havuzun dibine doğru bakmakta olduğundan dışarıyı göremediğimiz için kendinimizi güvende hissetmeyiz. Ancak zamanla bu durumun üstesinden gelmek mümkündür. Hatta su içinde başımızı oynatmadan gözlerimiz vasıtasıyla havuz zemininden ve duvarlardan yararlanarak yönümüzü bulmayı öğrenmek, şnorkelsiz yüzerken de bize avantaj sağlayacaktır.    
  3. BAŞINIZI SABİT TUTAR: Yüzerken başını sağa sola savuran bir yüzücü, şnorkel sayesinde başını sabit tutabilir. Böylece başından ayak ucuna kadar düz bir hat üzerinde yüzme becerisi geliştirebilir. Çünkü hızlı yüzebilmenin birinci koşulu, suda düz bir vücut çizgisi oluşturabilmektir.
  4. İDEAL TEKNİĞİ BOZMAZ: Yüzmek tamamen teknik bir hadisedir ve tekniğimizi geliştirmeyi hedefliyorsak, kullandığımız araçlar doğru alışkanlıklarımızı sağlamlaştırmalıdır. Elit yüzücülerin şnorkel kullanımı ile ilgili yapılan araştırmalarda göğüs kafesinin suda kayma safhasında şnorkel ile uyum sağladığı gözlemlenmiştir.
  5. HIZINIZI ARTIRIR: İyi teknik, genellikle suda daha verimli olduğunuz anlamına gelir ve bunun da ne anlama geldiğini iyi biliyorsunuz: ‘’Hızlı Yüzme.’’  Yapılan bilimsel bir deneyde; ulusal seviyedeki serbest ve kurbağa stil yüzücülerin şnorkel sayesinde performanslarında artış olduğu gözlemlenmiştir. 100 metre mesafe için artış oranı kurbağacılar için yaklaşık % 6, serbest stil yüzücüler için ise yaklaşık % 5 olarak ölçülmüştür.
  6. DAHA ATKİLİ AYAK VURUŞU SAĞLAR: Nefes almak için başınızı yana çevirdiğinizde ayak vuruş tekniğinizde, özellikle ayak bileklerinizde dağılma olur. Şnorkel sayesinde sürekli olarak aynı düzende ayak vurarak, daha etkili ayak vuruş tekniği kazanabilirsiniz.
  7. BACAK ÇALIŞMASI İÇİN İDEALDİR: Genel olarak ısınma veya ayak vurma çalışması için yüzme tahtası kullanılmaktadır. Ancak yüzme tahtası ile çalışırken ideal vücut pozisyonu kaybolabilmektedir. Ayrıca yüzme tahtası omuz ve kalça salınımına da engel olabilmektedir. Şnorkel kullanıldığında çoğu zaman yüzme tahtasına gerek duymadan, kollarınızı yanda tutarak sürat çalışması yapabilirsiniz.   
  8. KENDİNİZİ İYİ HİSSETTİRİR: Bazı araştırmalar, yüzücülerin şnorkel kullandıktan sonra normal yüzmeye geçişlerinde kendilerini suda daha iyi hissettiklerini söylemektedir. Özellikle antrenmanın kötüye gittiği durumlarda şnorkel kullanmanın sporcu motivasyonuna olumlu katkı yaptığı bildirilmiştir.

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



1