Blog

Yüzme Ekipmanları – Pool Buoy (Pulboy)

Yüzmede doğru vücut pozisyonunu öğrenmekte olan başlangıç seviyesinde bir yüzücü iseniz, POOL BUOY kullanmak en iyi yoldur. POOL BUOY sayesinde kalça ve bacaklarınız su içinde en uygun seviyede konuşlanır. Bu sayede çok fazla çaba sarf etmeden, en az seviyede enerji harcayarak yüzme şansınız olur. Birçok yüzme antrenörünün sporcularına kullandırdığı bu ekipmanın sağladığı avantajlar sayesinde ideal seviyeye ulaşabilirsiniz. ‘’Buoy’’ kelimesini dilimize ‘’Şamandıra’’ olarak çevirmek mümkündür. Ancak güncel kullanımda yüzücü ve antrenörler tarafından orijinal kelimenin okunuşu olan ‘’pulboy’’ şeklinde telaffuz edilmekte ve bu şekilde kabul görmektedir.

 

POOL BUOY’lar daha çok üst beden için kullanılır. Yüzücünün yüzerken üst bedenine odaklanabilmesine yardımcı olur. Yani POOL BUOY’lar bacaklar için kullanılmaz. Tek amaç; bacakları su yüzeyinde tutarak doğru bir vücut pozisyonu elde etmektir.

 

Serbest stil yüzmede; kol tekniği çalışırken suyu çekiş aşamasında..

Sırtüstü stil yüzmede; simetrik kol koordinasyonu ve vücut salınımını geliştirmek için..

Kurbağa stil yüzmede; ayak vuruş esnasında dizlerin gereğinden fazla açılmasını önlemek için, ileri uzanma aşamasında kalçanın yukarı hareketini yerleştirmek için..

Kelebek stil yüzmede; dolphin vuruşu geliştirmek için, ileri uzanma aşamasında kalçanın yukarı hareketini geliştirmek için POOL BUOY’lar antrenör gözetiminde sporculara kullandırılmaktadır.

 

1-Kendinize Uygun Büyüklükte Bir POOL BUOY Seçin

POOL BUOY’lar değişik boyutlarda üretilir. Bu nedenle kullanacağınız ürünün boyutu hakkında kesin bilgi sahibi olun.

 

2-Kullanmaya Başlamadan Önce Test Edin

Öncesinde yapacağınız deneme dengenizi korumaya yardımcı olacaktır.

 

3- POOL BUOY’u Bacaklarınızın Arasına Yerleştirin

En iyi sonuçları elde etmek için POOL BUOY’u bacaklarınızın arasına ve mümkün olduğunca yukarıya yerleştirin. Diz hizasına yerleştireceğiniz POOL BUOY’u kontrol etmeniz daha zor olabilir.

 

4-Mümkün Olduğunca Suya Gömülün

Genel olarak sadece yüzünüz su dışında olmalıdır. Göğsünüzü su dışına çıkarmaya çalışırsanız dengeniz bozulur ve POOL BUOY’u kullanmakta zorlanırsınız.

 

5-Yüzmeye Başlayabilirsiniz

Uyluklarınıza yerleştirdiğiniz POOL BUOY’u sıkıca kavrayarak, yerinde sabit tutmaya çalışın. Artık yüzme egzersizlerinize başlayabilirsiniz.

 

6- POOL BUOY’u Ayak Bileklerinize Koyabilirsiniz

Suyun içinde hareket halindeyken maksimum hız kazanmak için bacaklarınızın düz bir hat üzerinde uzanmış olması önemlidir. Ayak bilekleriniz arasına koyacağınız POOL BUOY sizi uygun pozisyona zorlayacaktır.

 

7- POOL BUOY Sayesinde Nefesiniz Daha Az Yorulur

POOL BUOY size fazladan yüzerlilik sağlayacağı için su üzerinde durmada daha az efor sarf edersiniz. Daha az batan vücut sayesinde nefes almanız da kolaylaşır. Böylece sık sık nefes alıp vermek zorunda kalmadan enerjinizi antrenman sonuna kadar muhafaza edebilirsiniz.

 

8-Kol Tekniği Çalışırken POOL BUOY Sizin Konsantrasyonunuzu Artırır

Serbest stil yüzmede kol tekniği öğrenirken, POOL BUOY kullanmanız halinde suyu çekiş aşamasının tüm detaylarına odaklanabilirsiniz.

 

POOL BUOY Kullanmanın Negatif Etkileri

 

POOL BUOY kullanırken elde ettiğimiz avantajlar olduğu kadar ‘’geçici’’ olarak dezavantajlar da söz konusudur:

 

1-Sınırlı Kalça Salınımı ve Rotasyon

Kol vuruşumuzdaki güç sadece kollarımızdan ve omuzlarımızdan gelmez. Gücün büyük bir kısmını kalçamızdan alırız. Bacaklarımızın arasına POOL BUOY yerleştirdiğimizde kalçamızın düz seyretmesine neden olur. Bu da kolun ileri uzanma aşamasında mesafenin biraz kısalmasına sebep olur. Çünkü POOL BUOY yüzünden kalçamızın salınım yapması zorlaşır, bu da üst bedenimize etki eder.

 

2-Alışkanlık

POOL BUOY kullandığımızda kalçamız, ideal bir şekilde olması gerektiği gibi tam su yüzeyinin altına doğru yükselir. Ancak POOL BUOY’u çıkardığımızda ister istemez kalçamız tekrar aşağı doğru düşer. Bu negatif etkiyi en az seviyeye indirmek için karın-kalça-bel kaslarımızın kuvvetlendirilmesi gerekmektedir.

 

3-Kinetik Zinciri Kırar

İyi yüzücüler, yüzme esnasında tüm vücutlarını en verimli şekilde kullanırlar. Parmak uçlarından baş pozisyonuna, kalça salınımdan ayak parmak uçlarının kamçı hareketini yapmasına kadar tüm sistemler itici bir güç elde etmek için hep birlikte ve uyumlu bir şekilde çalışırlar. POOL BUOY kullanıldığında belden aşağısı tam olarak görevini yerine getiremez.

 

4-Core Bölgesi Daha Az Çalışır

Yüzücüler, yüzerken sürtünme katsayısını en aza indirgemek için doğru bir vücut pozisyonu elde etmek zorundadır. Bu da bel bölgesi ve çevresel kas grupları güçlü ise mümkün olur. POOL BUOY kullanıldığında bahsi geçen core bölgesine nispeten daha az iş düştüğü için güç kaybı söz konusu olabilmektedir. Ayrıca nefes alırken POOL BUOY yüzünden dengeniz bozuluyorsa şnorkel kullanmayı deneyebilirsiniz.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler..



1