Blog

Yüzme Ekipmanları – BONE

Yüzücü boneleri aslında müsabık yüzücüler için müsabaka esnasında sürtünme katsayısını azaltmak için tasarlanmıştır. Bonenin pürüzsüz yüzeyi sayesinde yüzücünün daha hızlı ve akıcı yüzmesi amaçlanmaktadır.

 

Elbette ki bone kullanmanın performans artışına ek olarak başka faydaları da vardır: Bazı insanlar suyun saçlarına temas etmesini engellemek için bone kullanırlar. Bu sayede klor ve diğer havuz kimyasallarının saçlarına vereceği potansiyel zararı en aza indirgemiş olurlar.

Her ne kadar saçınızın tamamen kuru kalacağının garantisi olmasa da boneler kulaklarınızı kapatmaya yardımcı olur, ısıyı koruyarak başınızın üşümesini önler ve saçların sudan uzak tutulması için idealdir.

 

Bone Çeşitleri

 

Boneler ihtiyaca ve bütçeye göre çeşitli malzemelerden üretilebilmektedir. Yaygın olarak silikon, lateks ve likra boneler üretilmektedir. Bunların haricinde kauçuk, neopren ve poliüretandan üretilmiş bonelere rastlamak da mümkündür.  Açalım biraz:

 

Silikon (silicone) Boneler:

Bone üretiminde en yaygın kullanılan materyal silikondur. Silikon boneler son derece dayanıklıdır ve dikkatli kullanıldığında uzun yıllar dayanır. Uzun ömürlü olmasının yanı sıra takıp çıkarırken saçı çekmediği için yüzücüler arasında sıklıkla tercih edilir.

 

Lateks (latex) Boneler:  

Lateks, silikondan çok daha ince bir malzemedir ve daha az dayanıklıdır. Dikkatli takmazsanız veya iyi koruyamazsanız çok çabuk yırtılırlar. Yüzmeden sonra ıslak şekilde çantanıza atarsanız ertesi gün yapışmış bir şekilde bulursunuz ve açmak imkansızdır. Bu nedenle kullandıktan sonra pudra ile bakım yapmak gerekir. Bu tür bonelerin ucuz olması bu yüzdendir. Lateks malzeme bazı insanlar için allerjik olabilir. Silikon bonelere göre daha hafif olduklarından daha fazla nefes kabiliyeti sağlarlar. Isı kaybının sorun olmadığı iklimlerde ve kısa süreli kullanım için lateks boneler idealdir.

 

Kauçuk Boneler:

Kauçuk boneler lateks malzeme kullanılarak imal edilmiş esnek bonelerdir. Emsallerinden biraz daha kalındır. Yine de lateks boneler gibi fiyatları nispeten ucuzdur. Latekse allerjiniz varsa kauçuk boneyi kullanmak iyi bir tercih olmayabilir. Kauçuk boneler özellikle soğuk koşullarda yüzmek için uygundur. Malzemenin kalınlığı nedeniyle dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

 

Likra (lycra) Boneler:

Lycra; yaygın olarak spandex veya elastan olarak bilinen sentetik bir elyafın ticari markasıdır.

Mayo üretiminde spandeks kumaş oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Likra boneleri tarif ederken mayo kumaşı desek yanlış yapmış olmayız. Likra kumaşlı boneler çok dayanıklıdır. Her kullanımdan sonra üzerindeki kloru durularsanız uzun ömürlü olabilir. Güneş görmeyen bir yerde kurumaya bırakılmalıdır. Spandeks yumuşak bir kumaş olduğundan boneyi takıp çıkarma esnasında asla saçınızı çekmez. Ancak geçirgen bir kumaş olması sebebi ile saçınızı ıslanmaya karşı silikon kadar koruyamaz. Müsabık yüzücüler antrenmanda sürtünmeyi artırması için kasıtlı olarak likra bone kullanırlar. Yarış esnasında ise silikon bone kullanarak daha iyi performans elde etmeye çalışırlar.

 

Neopren Boneler:

Neopren, yaygın olarak dalış işi ile uğraşan balıkadamların kıyafetlerinin üretiminde kullanılan sentetik bir kauçuktur. Neopren ıslak elbise malzemesidir, yani bir miktar suyu içeri alır ve dışarı çıkışına izin vermez. İçeride kalan su vücut ısısı sayesinde ısınır ve kişiyi dışarıdaki düşük ısıya karşı korur. Neopren bonelerin de kullanım amacı budur: Soğuk havuzlarda, nehirlerde, göllerde, okyanusta yüzmek için mükemmel bir seçimdir. (Ancak şunu da eklemek gerekir ki; soğuk sularda kullanacağınız neopren bone sadece başınızı üşümekten korur. Tüm vücut için yine neoprenden yapılmış elbise giymeniz gerekebilir.)

 

Saçı Uzun Biri Nasıl Bone Takar?

 

Kanaldaki; bone giyme ile ilgili videoyu izlemenizi öneririm.

Bonelerin kumaş tipine ve esnekliğine bağlı olarak ölçüleri değişiklik gösterse de uzun saçlı biri için bone temin etmek zor değildir. Demin bahsetmiş olduğum bilgiler çerçevesinde kendinize uyan bir bone türü bulmanız olasıdır. Özel durumlarda tanınmış markaların kişiye özel ölçülerde özel üretim yaptığını da belirtmek isterim.

Bonenizi takmadan önce tırnaklarınızın kısa ve pürüzsüz olduğundan emin olun.

Ayrıca bonenizi yırtma potansiyeline sahip yüzük, küpe gibi aksesuarlarınızı çıkarmanız gerekebilir. Saçınız uzun ise elastik bir toka ile topladıktan sonra boneyi giymeniz daha kolaydır.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler..



2