YÜZME ANTRENÖRÜ NASIL OLUNUR?
Yüzme antrenörü olabilmek için kariyerinize temel çalıştırıcı olarak başlarsınız. Her meslek dalında geçerli olan ”belge” zorunluluğu yüzme eğitmenliği için de geçerlidir elbette. İşin kırtasiye kısmını iki şekilde halledebilirsiniz; yüzme federasyonu tarafından açılan kurslardan veya üniversitelerin beden eğitimi bölümlerinde yüzme antrenörlük ihtisasını tamamlayarak.
Türkiye Yüzme Federasyonu yıllık faaliyet takvimini oluştururken o yıl içinde kaç adet seminer, kurs vb. faaliyetler tertipleceğini, bunları nerelerde yapacağını ve katılım şartlarının ne olduğunu kendi internet sitesinde ve değişik şekillerde duyurur. Bu organizasyonu başarı ile tamamlayarak ilk önce ‘temel çalıştırıcı’ belgesine sahip olabilirsiniz. Bu belge ile yüzme eğitmenliği yapabilir ancak takım çalıştıramazsınız! Kariyer yapmak, mesleğinizde yükselmek yani antrenör olmak için federasyonun denetimi dahilinde ”kademe” sahibi olmanız gerekmektedir. İlk olarak almış olduğunuz temel çalıştırıcı belgesi 1. kademe olarak geçer. Devamında istenirse sırasıyla sonraki kademe belgelerine de sahip olunabilir. Ne kadar idealist olduğunuza bağlı olarak bu iş 5. kademeye kadar gider.
Demin de söylediğim gibi; sadece 1. kademe belgeye sahip biri yüzme eğitmeni olarak yaşamını sürdürebilir, diğer kademelere sahip olmasına gerek yoktur. Takım antrenörlüğü yapmak isterse kademe yükselmesi gerekmektedir. Hangi kademede ne tür yetkiniz olur konusuna burada girmeme gerek yok, zaten bu işe bulaştığınızda en güncel bilgiye sahip olacaksınız.
Aklınıza şöyle bir soru takılabilir: Madem federasyonun açtığı kursa giderek yüzme eğitmenliği belgesi alabiliyoruz neden üniversitede 3-4 yıl zaman harcayalım! Gerek devlet gerek özel üniversitelerin beden eğitimi ve spor yüksek okulları mevcut malumunuz. Bu eğitim kurumlarının yüzme antrenörlüğü bölümünden mezun olduğunuzda direkt 3. kademe belgeye ve ‘akademisyen’ titr’ine sahip olursunuz.
Yeri gelmişken bir hususa da açıklık getirmeye çalışalım: Diyelim ki; beden eğitim ve spor yüksek okulunun öğretmenlik veya yöneticilik bölümünde okumakta ya da mezunsunuz. Bu durumda yüzme antrenörlük belgenizi üniversiteden alamayacağınız için federasyonun kurslarından almanız gerekecektir. Üstelik kursta verilmekte olan anatomi, fizyoloji, antrenman bilgisi vb. derslerin bazılarını hali hazırda üniversitede gördüğünüz için bir çok ortak dersten muaf olursunuz.
Yukarıda anlatmaya çalıştığım yöntemlerden biri ile belge sahibi olduğunuzu varsayalım: artık sahaya inme vaktiniz geldi demektir. Şanslıysanız dürüst, çalışkan, idealist bir eğitmen büyüğünüzün yanında staja başlayacaksınız. Dilerim böyle birini model alarak mesleki kariyer basamaklarını kararlı bir şekilde tırmanır, gün gelir siz de sonraki nesillerin ellerinden tutarsınız.
Unutmayın ‘sporcu’ olmak başka, ‘yüzücü’ olmak başkadır. Sizler sadece yüzme havuzunda değil havuz dışında da aynı yaşam kalitesini sürdüren centilmen sporcular yetiştiren bir eğitmen olun. Kariyer basamaklarından yukarılara tırmanırken karşılaştığınız kimselere iyi davranın, çünkü aşağı inerken onlarla yine karşılaşabilirsiniz!
Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>
İyi Seyirler