Blog

Yüzerken Su Yutuyorum

Bugün bize en çok sorulan sorulardan bir tanesini yanıtlamaya çalışacağız. Meslek hayatım boyunca muhtemelen en fazla duyduğum sorunlardan biridir. Yüzerken su yutuyorum, yüzme biliyorum, sudan korkmuyorum su üzerinde durabiliyorum ama belirli bir mesafe yüzmeye kalktığımda su yutuyorum! Bununla ilgili açıklık getirmeye çalışalım.

Şunu bilin ki; aslında biz yüzerken denizde ya da havuzda, içinde bulunduğumuz suyu yutmuyoruz. Nefes almak için başımızı çıkardığımızda ya da başımızı sokup su üstüne çıkardığımızda saçımızdan, bonemizden, başımızdan süzülen suları yutuyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz; Doğal olarak yorgun bir ciğer nefes almak için içe doğru kuvvetli bir vakum yaptığından doğal olarak siz de kabul edersiniz ki başımızdan akan suları ağzımıza ya da burnumuza çekeriz. Tabi bunu önlemenin yolları var: Bizler de eğitimlerimizde bunu nasıl önleriz, nasıl yüzerken daha keyif alırız, nasıl nefesimizi daha ekonomik kullanırız, bunları işliyoruz. Yüzerken su yuttuğumuzda ne yapıyoruz da su yutuyoruz, bunu nasıl önleriz bununla ilgili bilgi vermeye çalışacağım..

Anlatırken mümkün olduğu kadar örneklemeye çalışacağım.. Hatalı nefes vereceğim..Önce yapacağım işi özetleyeyim. Dışarıda aldığım havanın tamamını su içerisinde boşaltıyorum. Verecek havam kalmadığında doğal olarak başımı yine su dışına çıkaracağım. Bunu üç-dört kez tekrarlıyorum.. Örnek: Lütfen dikkatli izleyin. Özellikle hareketimi yavaş yaptığım için, yani yavaş nefes aldığım için ağzıma kaçan sular beni çok etkilemedi ama kuvvetli bir vakum yaptığımda, şimdi tekrar dikkatli izleyin dikkat ettiyseniz ağzımın içi su ile doldu ve hava almaya çalıştığımda doğal olarak ciğerlerime veya boğazıma bu su kaçacaktır. Bunu nasıl önleriz:m Başımızı suyun dışına çıkarmadan önce nefesimizin tamamını boşaltmamamız gerekir. Nefesimizin son kalan kısmını su içerisine değil de su içinden dışarı doğru yapmamız gerekir. Burada dikkatinizi çekmek isterim. Nefesimizin tamamı içeride boşalmıyor, bitmeye yakın dışarı doğru üfleyerek nefesimizi bitiriyoruz. Lütfen dikkatli izleyin, özellikle abartarak yapacağım aradaki farkı görebilmeniz için.

Mümkün olduğu kadar yavaş ve abartarak yaptım. Zannediyorum bir önceki egzersizle aradaki farkı görebildiniz. Doğru nefes verme şekli budur. Bunu neden uygularız? Başımızı dışarı çıkardığımızda saçımızdan, bonemizden süzülen suları böylece bertaraf etmiş oluruz. Yani yutmak yerine dışarı atmış oluruz. Şimdi hatalı bir örnek yapacağım, hemen akabinde doğrusunu yapacağım.

 Böylece aradaki farkı daha iyi görebileceksiniz. Bu hatalısıydı, şimdi doğrusu geliyor..

Sizin de görebildiğiniz gibi yüzümden süzülen suları öncelikle dışarı püskürttüm ve akabinde temiz bir hava aldığım için su yutma problemim kalmayacaktır. Bununla ilgili egzersizleri kulüp bünyemizdeki eğitimlerde geliştirme imkanınız mevcuttur.

Görüşmek dileğiyle.

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2