Blog

Yüzerken Nefes Ağızdan mı boşaltılır Burundan mı?

Merhaba İbrahim, kanaldaki yüzme teknikleri ile ilgili videoların tamamı dikkatlice izlendiğinde, kafamızdaki bazı sorulara otomatik olarak yanıt bulmak mümkün hale gelebiliyor. Kanalda nefes ile ilgili düşüncelerimi paylaştığım videolar mevcut. Öğretim yöntemlerinde basamaklama yani kolaydan zora veya basitten karmaşığa doğru gitme prensibi vardır. Kanalda bununla da ilgili detaylı bir video mevcut: Yüzme Öğretiminde Bileşen Sayısının Önemi isimli videoyu izlemeni tavsiye ederim.

 

Senin sormuş olduğun soruya gelirsek; bahsettiğin her iki yöntem de hatasız. Çocuklara daha basit ve net bir şekilde öğretmen gayet normal. Aksi halde tekniğin tamamını vermeye kalkarsan kafaları karışır ve başarılı olamazlar. Senin yöntemin iki bileşenli. Benim kullandığım ise üç bileşenli. Sporcu önce sadece ağızdan nefes alıp burundan nefes vermeyi öğrenecek. Daha sonraki süreçte nefesin ilk yarısını ağızdan kalan yarısını ise burundan vermeyi öğrenecek.

 

Peki neden böyle olmalı? Çünkü antrenman yapmaya başladığında nefes alış verişi hızlanacağı için, nefesi hızlı alıp hızlı boşaltmak zorunda kalacak. İşte bu durumda ciğerlerdeki havayı tahliye etmek için sadece burun delikleri yeterli olamayacak. Ağız boşluğunu da devreye sokarak daha çabuk nefes verebilecek. Hızlı yüzmek için hızlı nefes alıp verebilmek gerekir.

 
Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



5