Blog

Yüzerken kulvarda dinlenmek hatalı mıdır

Zeynep Usta’nın sorusu:

– Hocam 30 yaşından sonra yüzmeyi öğrenmeyi denemek istedim ancak altıncı ders olmasına rağmen korkumu yenemiyorum kursumuz olimpik havuzda çalışıyor, cesaret edip yüzsem bile makaradan tutunup geri gelemiyorum durduğumda ağzımı aşacak şekilde batıyorum sizce bu korku ile devam etmeli miyim yoksa bırakmalı mıyım? Havuza giderken bile korkuyorum, daha öncede boğulma tehlikesi atlattım ne tavsiye edersiniz, şimdiden teşekkür ederim demiş Zeynep Usta.

Sevgili Zeynep, zaten yorumunun altına yazılı olarak da yanıt vermeye çalıştım. Ama özellikle uygulama safhasında da bununla alakalı en kısa zamanda video yapmaya çalışacağım. Hatta bugün halledebilirsem videoları bu konuşmamın hemen arkasına yerleştirmeye çalışacağım. Zaten yazdığım noktalarda da belirttim; O makara dediğin kulvara tutunmanı çok tavsiye etmiyorum.

Hakikatten kişiyi dolandırabiliyor, fizik kuralı gereği. Bununla alakalı bir video yapalım, burada yazılı olarak verdiğim yanıtın bir de videosunu görelim. Diliyorum daha yararlı olacaktır.

Sevgili Zeynep, mesajımda sana bahsettiğim konu buydu: Şu an gruplar çalışmaya kulvar tarafından başlıyor ve çalışmasını bitirdikten sonra duvar tarafından geri dönüyor, sıranın sonuna geçiyor. Şayet duvar tarafından başlayıp, kulvar tarafında bitirseydi bu yanlış olacaktı. Eğer havuzunuzun böyle bir fiziksel imkanı varsa kulvar tarafından başlayıp, duvar tarafına yönelerek daha güvenli eğitim ortamı sağlanmış olacaktır. Hangi tür çalışmayı yaparsanız yapın, biraz önce de söylediğim gibi şu an yapılan çalışma kulvar tarafından başlamaya bir örnektir. Ders yapılmakta olan havuzun derinliği 140 cm. Dir. Yani üyelerin ayakları yere deyiyor. Böyle çok derin olmayan havuzların kendine göre avantajları ve dezavantajları söz konusudur. Örneğin burada üyeler, çalışmasını bitirdiğinde geri dönmek için kulvardan destek almıyor, yürüyerek sıranın sonuna geçebiliyorlar.

Ama yine de ben biraz sonra bir eğitmen arkadaşımdan rica edeceğim; kulvara sarıldığımızda ne gibi bir problem yaşayabileceğimizi bize gösterecek.

Bu havuzun bir dezavantajı da şudur;

Üyelerin kendilerini derin havuzda deneme imkanları olmuyor. Burada eğitim gören üyelerimizi, eğitim döneminin sonunda, kendilerini denemeleri için derin havuzlarımıza götürüyoruz.

Avantajı da şudur; özellikle su korkusu olan üyelerimiz batma korkusu yaşamadan, daha güvenli bir şekilde yüzme eğitimi alabiliyorlar. Yüzmede çok tekrar önemlidir ve burada çok fazla tekrar yapma fırsatı buluyorlar. Derin havuzlarda öğretmen ile öğrenci ders içinde pazarlık yapmak zorunda kalabiliyor! Öğretmen öğrencisine cesaret vermek, onu motive etmek için uzun zaman harcayabiliyor. Ama burada motivasyonu ikinci plana atıp, çok tekrar sayesinde gelişim sağlanabiliyor.

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



1