Blog

Yüzerken kulağa su kaçması problemi

Merhaba arkadaşlar, umarım iyisinizdir. ‘Beyaz Ceketli’ isimli takipçimizden 1-2 soru gelmiş.
İlk sorusu: 4-5 metre yükseklikten suya atlama nasıl yapılır? Amatör biri için 4-5 metre yükseklik çok ciddi bir mesafedir, burada atlayış yaparken mutlaka çivileme atlamanız gerekmektedir, yani öncelikle ayaklarınızın suya girmesi gerekiyor balıklama atlamayı asla tercih etmeyin, çok tehlikelidir. Bunun için tamamen uzmanlık ve profesyonel destek gereklidir. Dolayısıyla asla önermiyorum, çok ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir. Özellikle omurganızda ciddi hasarlar bırakır. Bu nedenle asla tavsiye etmiyorum. Profesyoneller bunu yapıyor ama adı üstünde onlar profesyonel. Siz şayet 4-5 metre yükseklikten atlayacaksanız mutlaka çivileme atlamalısınız yani önce ayaklarınız suya girmeli, sudaki sertliği ayaklarınızla yarmalısınız. Bir de unutmamanız gereken birşey de; havada çok fazla yayılmayın; mümkün olduğu kadar merkeze doğru kapalı kalın,bir kalem gibi suya girmeyi tercih edin derim. Asla havada dağılmayın, aksi halde ciddi bir çarpmaya maruz kalırsınız. Normal balıklama atlama ile ilgili yani havuzda kullanabileceğiniz balıklama atlama ile ilgili ayrı bir video yapacağız zaten. Onu programımıza aldık, zannediyorum yakın bir tarihte yayınlanacak. Atlamanın basamaklaması, atlamaya nasıl başlanır, nasıl öğretilir, nasıl geliştirilir bununla alakalı güzel bir video düşünüyoruz, o sebeple çok detaya girmeyeyim şimdi. Ama dediğim gibi 4-5 metre yükseklikten atlarken çivilemenin haricinde asla birşey tercih etmeyin mümkünde de atlamayın zaten. Bu işin eğlencesi olmaz, suyun şakası olmaz çünkü.

Ama önemli olan soru şu; kulağa su kaçması zararlı mıdır, nasıl önleriz? demiş Beyaz Ceketli isimli takipçimiz. Evet maalesef yüzücülerin yaşadığı en büyük problemlerin,en büyük handikapların başında geliyor kulağa su kaçması problemi. Buna yüzücü hastalığı deniyor zaten ya da yüzücü kulağı denir. Hatta tıp literatürüne bile girmiştir; bunu doktorlar bilir, kullanır. Suda yüzerken mutlaka kulağımıza su kaçacaktır. Dolayısıyla çıkışta bir bere yardımı ile kulağınızı, saçınızı korumazsanız iç kulak iltihabi olması çok olasıdır. Çünkü orada kalan su soğuk hava ile temas ettiğinde doğal olarak kulağınızın iç tarafını üşütecektir. Bu da üşümenize sebebiyet verecektir.Burada fiziksel üşümenizi kastedmiyorum; kulak zarınızın üşümesini kastediyorum.

Bu da iltihaba yol açacaktır. Bizim havuzun etrafında yaz ayında bile, başında beresi,sırtında çantası çocukların bere taktığını görür insanlar. Yakın çevredekiler buna alıştı ama burada bir havuz olduğunu bilmeyen bir insan yadırgayabiliyor. Yaz günü bu insanların başında neden bere var ! İşte tek sebebi budur; rüzgardan ve soğuktan ıslak kulağı korumaktır. Kulağa su kaçar mı? Evet kaçar ! Bazı fizyolojik problemi olan kulaklara süreki su kaçar. Bunu önlemek imkansızdır.

Ama normal sağlıklı kulağa kolaylıkla çok fazla su kaçmaz. Özellikle şunu söylemek istiyorum;Suya daldığınızda, her iki kulağınızda aynı anda suya gömülüyorsa o zaman basınç eşit olacağı için su açmayacaktır. Ama tek kulağınız suya giriyorsa maalesef su kaçma ihtimali çok yüksektir.Kulağınıza su kaçmasını önlemenin bir yolu yok, bu işin doğasında var. Ama biraz önce de söylediğim gibi fizyolojik olarak problemli kulaklara su kaçtığında bununla ilgili olarak bir hekim desteğine başvurulmalıdır. Bu kişiler kulak tıkacı kullanabilirler. Eczanelerde satılan kulak tıkaçları maalesef çok fazla işe yaramaz. Çünkü onlar sizi en fazla duş alırken koruyabilir. Basit tıkaçlarla suya girdiğinizde mutlaka sızıntı yapacaktır. Ayrıca sporcuysanız antrenörünüzü duyma ihtimaliniz de çok azalacaktır. Bu nedenle eczanelerde satılan kulak tıkaçlarının çok da faydasını göremeyeceksiniz. Ciddi bir kulak probleminiz varsa o zaman kulağınıza özel bir tıkaç yaptırmanız gerekmektedir. Sizin kulağınızın kalıbı alınıyor, tam olarak kulağınıza oturacak şekilde yerleşiyor.Tabi o noktadan sonra su kaçmıyor ama dışarıdan gelen sesleri de duyamıyorsunuz maalesef.Ben böyle maliyetli tıbbi bir yönteme girmeden nasıl çözüm bulabilirim diye merak ediyorsanız,ezcanelerde satılan ucuz vazelinler vardır, bir parça pamuğa vazelini sürüp kulağınızı tıkamanız halinde sizi asgari düzeyde koruyacaktır, buna emin olabilirsiniz. Deneyebilirsiniz, çok da maliyetli değil. Çok küçük paralara ezcanelerde satılan vazelinlerden alabilirsiniz. Kulağınıza su kaçtıktan sonra korunmanın bir yolu yok. Bazen başımızı yana yatırarak kulağımıza kaçan suyu çıkarmaya çalışırız. Siz de yapabilirsiniz, hiç bir zararı yoktur. Kulak çubuğu; bazen kullananları görüyorum ama pek önermiyorum. Onu iyi ayarlayamayabilirsiniz. Gereğinden fazla bastırırsanız kulak zarınıza zarar verebilirsiniz. Şunu yapabilirsiniz; saç kurutma makinası ile ama kulağınızı yakmayacak şekilde uzaktan tutarak ılık hava üfleyerek oradaki suyu buharlaştırabilirsiniz.Bere ile kendinizi koruyabilirsiniz. Farzedelim ki su kaçtı, iki-üç gün boyunca boşaltamadınızhissedersiniz zaten kulağınızda, o noktadan sonra eczanelerde bir-iki marka var şimdi ismini vermeyeyim ucuz ürünlerden kulak damlası kullanabilirsiniz. Bu damlalar da içerideki iltihabı kurutmak için etkili ürünlerdir ve reçetesiz satılmaktadırlar.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Anlatmış olduğumuz konu ile alakalı eksikliğini duyduğunuz bir husus varsa bana yazabilirsiniz. Yüksekten atlama ve kulağa su kaçması ile söyleyeceklerim şimdilik bu kadar.

Görüşmek dileğiyle, kendinize iyi bakın 🙂

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



1