Blog

YÜZERKEN CİLDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ?

Havuzda yüzerken cildinizi klor ve diğer kimyasallardan korumak isteyebilirsiniz. Tuzlu suda yüzerken, sudaki tuz cildinizin nemini alıp kurutur ve tahriş edebilir. Yüzerken cildinizi korumak için öncesinde duş alıp nemlendirici kullanarak doğru bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu sayede yüzdükten sonra cildinizi daha yumuşak ve yenilenmiş hissedebilirsiniz.

Yüzmede cilt bakımı için 3 yöntem kullanabilirsiniz:

YÖNTEM I  – YÜZME ÖNCESİ CİLDİNİZİ KORUMAYA ALIN

1- Yüzmeye Başlamadan Önce Duş Alın

Bu sayede cildinizdeki yağlar, kozmetik ürünler ve klorla etkileşime girebilecek diğer yabancı maddelerin cildinizi tahriş etme ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.

Unutmayın: Yüzme öncesi cildinizi ve saçınızı ıslatmak; cildinizin sudaki kimyasalları ve tuzları daha fazla emmesini önler.

2- Nemlendiriciler

Cildimizin doğal yapısında bulunan ve cildin canlı kalmasında büyük rol oynayan skualen maddesi ve çinko içeren bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Bu maddeler sudaki kimyasallardan cildinizi korumaya yardımcı olur.  

3- Klordan Koruyucu Yüzme Öncesi Losyon

Bu tür ürünlerin etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir. Kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.

4- Suya Dayanıklı Güneş Kremi

Dışarıya çıkmadan en az 15 dakika önce nemlendirici kreminizi uyguladıktan sonra, suya dayanıklı güneş kreminizi tatbik ederek cildinizi koruyabilirsiniz. Direkt güneş altında yüzme yapıyorsanız en az 30 faktör veya daha fazla koruma içeren güneş kremlerini tercih etmelisiniz. Unutmayın: Koruyucu krem kullanmış olsanız bile iki saatten fazla güneşe maruz kalmanız tavsiye edilmemektedir.

YÖNTEM II  – YÜZDÜKTEN SONRA CİLDİNİZİ BAKIMA ALIN

1- Yüzmeden Hemen Sonra Duş Alın

Sudan çıkar çıkmaz duş alırsanız, cildinizi tahriş etme potansiyeli olan klor, tuz vb. kimyasal maddelerden biran evvel kurtulmuş olursunuz. Unutmayın: Arada bir sudan çıkıp tekrar girmek durumunda kalıyorsanız ve duş alacak zamanınız yoksa herhangi bir pet şişeye dolduracağınız musluk suyu ile kendinizi durulayabilirsiniz.

2- Hafif Duş Jeli Kullanın

Havuz veya deniz suyunun etkilerinden kurtulabilmek için ılık veya soğuk suda duş jeli kullanabilirsiniz. Duş jelinin, ayak parmak aralarınız dahil tüm vücudunuza uygulandığından emin olun. Bu işlem için yumuşak bir bez dahi kullanabilirsiniz. Unutmayın: Havuz suyundaki kimyasallar uzun süre saç derinize temas ederse saçınıza zarar vereceği için duş sırasında saçınızı yıkamayı ihmal etmeyin. Tuzlu su saçınızı sertleştirir. Bu nedenle denizden çıktıktan sonra da hafif jel ile duş almanız gerekir.

3- Nemlendirici Kullanarak Cildinizi Yumuşak Tutun

Duş aldıktan sonra cildinizi nemlendirici bir krem veya losyon kullanabilirsiniz. Bu sayede cildinizin kurumasını önlemiş olursunuz. Losyonu ayak parmak aralarınız dahil cildinizin her yerine uyguladığınızdan emin olun.

YÖNTEM III  – ZARARLARI EN AZA İNDİRİN

1- Açık havuzdaki kimyasalların havaya karışma ihtimali vardır. Bu nedenle yüzerken kapalı havuzlara oranla nispeten daha az kimyasal etkiye maruz kalırsınız. Kapalı bir havuza gidecekseniz de iyi havalandırılan bir mekan olmasına dikkat edin.

2- Suda çok uzun süre kalmayın. Su içerisinde ne kadar kalırsanız derinize de o kadar zarar verirsiniz. Sudaki kimyasallar yüzünden zamanla cildiniz kurumaya devamında da dökülmeye başlar. Bu nedenle 2-3 saatten fazla suda kalmamaya çalışın.

3- Şu ana kadar bahsi geçen tüm işlemleri alışkanlık haline getirin. Yüzme öncesi ve sonrası yapılacak olanlar sizin rutininiz olsun.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



4