Blog

Yüzerken Bacakların Yorulmasını Önlemenin Püf Noktası

Merhaba Hüseyin, yöneltmiş olduğun soruyu dikkatle okudum. Aslında bacaklarının yorulmasına sebep olan şey senin de belirtmiş olduğun ayak vurma tekniğindeki hata. Videoyu izleyen arkadaşların burayı dikkatli dinlemesini öneririm; temel yüzme eğitiminde ayak vuruşu öğretilirken dizlerin bükülmesine izin verilmez. Bacakların gergin olarak çalıştırılması istenir. İleride yaşanması muhtemel teknik hataları önlemek için bu gereklidir. Ancak ileriki zamanlarda serbest veya sırtüstü stil bacak çalışmasında dizlerin hafif bükülmesi, bacakların kamçı hareketini yaparak çalıştırılması gerekmektedir. Şayet temel eğitimde dizlerin bükülmesine izin verilirse, öğrenci gereğinden fazla bükebilir. Bu da düzeltilmesi çok zor bir hata olur. Başlangıçta dizleri bükmeden öğrenmek ve sonrasında hafif bükmeye izin vermek daha kolaydır. Ayak vurma tekniği ile ilgili düşüncelerimizi paylaştığımız videolarımız kanalın oynatma listesinde mevcut olduğu için daha fazla detaya girmeyeceğim.

 

Senin bacakların, temel eğitim döneminden kalma halen gergin olarak çalışmakta. Halbuki havuz boyunca yaklaşık 25 m. ayak çalışması yapabilecek seviyeye gelmiş olan biri artık temel eğitimi bitirmiş demektir. Bu sebeple dizlerini bükerek ayak vurma çalışmaları yapman gerekir. Uyarmak isterim; bu konuda dizin ne kadar büküleceği konusunda eğitmeninden ya da uzman birinden yardım istemelisin. Aksi halde yanlış yapabilirsin. Hali hazırda bacaklarını sürekli olarak gergin tutmaya çalıştığın için fazladan enerji harcamaktasın. Bu da hem bacaklarının yorulmasına hem de yeteri kadar randımanlı çalışmamasına sebep olmaktadır. Havuzun sonuna doğru yorulmanın ve ilerleyememenin sebebi budur.

 

Peki ne yapabilirsin? Öncelikte biraz önce de belirttiğim gibi uzman gözetiminde ayak tekniğini güncelleyebilirsin. Sonrasında palet kullanabilirsin. Paleti tüm antrenman boyunca kullanmanı tavsiye etmem. Örneğin bir saatlik bir çalışmanın son otuz dakikasında kullanabilirsin. Genellikle antrenmanın sonlarına doğru palet kullanmayı tercih etmelisin. Paleti sürat kazanmak için değil de tekniğini geliştirmek için kullanacağından dolayı hız yapmanı önermem. Genellikle yumuşak ayak vurmalısın. İleriki zamanlarda da antrenman boyunca palet kullandığın süreyi kısaltmalısın. Sonunda palet sayesinde hem tekniğin düzelmiş olacak, hem bacakların kuvvetlenmiş olacak. Son olarak şunu söyleyebilirim; palet ile ayak çalışması yaparken, yüzme tahtası kullanabilirsin.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



4