Yüzerek Vücut Geliştirmek
Yüzücülerin fiziksel görünümleri başka sporlarla uğraşan sporcuların fiziksel görünümleri ile kıyaslandığında, en beğenilen sporların başında gelmektedir. Zira estetik kaygılar düşünüldüğünde, gerek kadın yüzücüler olsun gerek erkek yüzücüler olsun fiziki görünümlerinin oldukça albenili olması tesadüf değildir. Bu sonucun altında yatan etmenlerden bazıları yaratılış ve genetik faktörlerdir. Bazıları da sonradan elde edilen kişisel kazanımlardır. İnsan fizyolojisi ve anatomisini incelendiğinizde hayranlık uyandırıcı bulgular elde edersiniz. İnsan organizması hareket için yaratılmıştır. Vücudunuzun ihtiyacı olan hareketi sağladığınız sürece fiziksel ve biyolojik açıdan kaliteli bir yaşama sahip olursunuz. Konumuz gereği yüzmenin fiziksel etkilerinden kısaca bahsedelim.
Gecekondunun üzerine apartman dikilemez! Aynı prensip vücut geliştirmede de geçerlidir. Şayet alt yapınız yani iskelet sisteminiz yeteri kadar gelişmemişse istediğiniz kadar kas geliştirin, görsel olarak albeni elde edilemez. Bu sebeple gelişim çağında olan her bireyin öncelikli olarak imkanları elverdiğince yüzme ile uğraşması akıllıca olacaktır. Yüzme disiplini bütün olarak ele alındığında içerisinde beslenme, dinlenme, esneklik, dayanıklılık, sürat gibi etmenleri barındırır. Bunlar da ideal bir vücut için gerekli olan etmenlerdir. Gelişim çağındaki bireylerin öncelikli olarak kendi vücut ağırlığı ile yapılan aktiviteleri tercih etmesi gerekmektedir. Kendi vücut ağırlığını aşan ekstra ağırlık ile yapılan çalışmalar kemik gelişimine olumsuz etki edeceği için bu konuda yüzme antrenörlerinin oldukça dikkatli olması kaçınılmazdır.
Bizler ayakta durduğumuzda omurgamızı oluşturan vertebra dediğimiz disklerin arasındaki basınç fazladır. Ancak suda yüzerken vücudumuz yatay pozisyonda olduğu için diskler arasındaki basınç azalır, bu sayede kan dolaşımı rahatlar. Bu tür aktiviteler büyüme çağındaki bireylerin uzamalarına yardımcı olur. Yine aynı şekilde yüzme esnasında düzenli ve derin nefes alıp vermeler sayesinde sporcunun göğüs kafesi dışarı doğru esneyip büyür. Son olarak kol hareketlerini de düşünürseniz; sürekli olarak yapılan suda uzanma hareketleri sayesine omuz eklemi gelişim gösterir. Bu yüzden tüm yüzücüler geniş omuzludur.
Antropometri; İnsan vücudunun boyutlarını inceleyen özel bir bilim dalıdır ve insan yapısını çeşitli sınıflara ayırır. Buna göre bilimsel olarak yüzücü vücudu için ekto-mezomorfik tanımı kullanılmaktadır. Yani geniş omuzlar, ince bel ve dar kalçalar. Tüm bunlar biraraya geldiğinde biraz önce bahsettiğimiz altyapıyı mükemmel şekilde oluşturmaktadır. Yüzücülerin çok gelişmiş kaslarının olmadığı halde, vücutlarının adeta birer heykel gibi güzel görünmesinin sebebi deri altı yağ dokularının az olmasıdır. Kas dokularının arasında ve derinin altında yağ tabakası olmadığı için kaslar ortaya çıkmaktadır. İnsan anatomisi öyle güzel ve estetik yaratılmıştır ki, yağları ortadan kaldırırsak kasları büyütmeye gerek kalmadan çok sağlıklı ve estetik bir vücuda sahip olabiliriz. Son olarak şunu ifade etmek isterim ki; kas geliştirerek yapılan bodybuilding sporunu bıraktığınızda maalesef aynı seviyede kalamazsınız. Çalışmayan kaslar zamanla küçülmeye başlar. Ancak yüzme sayesinde elde edeceğiniz geniş omuzlar ve şişik göğüs kafesiniz, siz kilo almadığınız sürece spor yapmasanız bile her zaman aynı kalır.
Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>
İyi Seyirler