Blog

Yetişkinler için Yüzme Antrenmanı Tavsiyesi

Değerli dostum antrenman programını çok beğendim. Gayet sade ve kullanışlı.

Sırayla gidelim;

Yüzme antrenmanı öncesi genellikle kara ısınması tavsiye edilir. Ancak bunun yerine suda ısınma da oldukça sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Soğuk olan kasları sakatlamamak için yüzmeye yumuşak başlamak yeterli olur. Sana katılıyorum.

Yüzülen toplam mesafenin zaman içinde artması güzel bir hedef. Naçizane tebrik ediyorum.

Antrenmanda yüzdüğün stiller gayet kullanışlı. Bu yüzden programını kanal takipçilerine model olması amacı ile paylaştım. Elbette dileyen mevcut program üzerinde kendine göre değişiklikler yapabilir. Örneğin sırtüstü stil yüzmeyi sevenler; 1500 metre serbest stil yerine serbest+sırt şeklinde dönüşümlü olarak yüzebilirler. Antagonist kaslar yani birbirlerine karşı olan kaslar her antrenmanda mutlaka kullanılmalı. Örneğin serbest stil yüzdükten sonra sırtüstü stil yüzmek gerekir. Serbest stilin antagonisti sırtüstü stildir. Bu sayede aktif dinlenme yaparak daha uzun mesafe yüzebilir ve tüm kas gruplarımızı da eşit geliştirmiş oluruz. Gördüğüm kadarıyla tahtalı ayak çalışırken sırtüstü stil kullanarak iyi yapmışsın.     

Özellikle bu noktada bir uyarıda bulunmak istiyorum: boyun ve bel fıtığı rahatsızlığı olanlar ağırlıkla sırtüstü stil tercih etmelidirler.

Son olarak göndermiş olduğun videona bir göz atalım;

Yüzerken şnorkel kullanmak doğru ya da yanlıştır denemez. Tamamen kişisel tercihtir. Sonuçta yarışmalara hazırlanmıyorsak, rekreatif amaçla yüzüyorsak rahatlıkla kullanabiliriz. Boyun bölgesinde fıtık söz konusu ise şnorkel kullanımını tavsiye edebilirim. Şayet boyunda herhangi bir rahatsızlık yok ise arada bir şnorkel kullanmadan yüzmeyi naçizane tavsiye ederim. Böylece boyun kaslarımızı da kuvvetlendirmiş oluruz.

Yüzme tekniğin oldukça iyi. Sadece kol için bir tavsiyede bulunmak istiyorum müsaden olursa: Arkadan gelen kol mümkün olduğu kadar su dışından uzanmalı. Videoda gördüğüm kadarıyla elin suya erken giriyor. El, su dışından ve kulak hizasından ileri uzanmalı ve son aşamada suya girmeli. Kol tekniğini detaylı olarak anlattığım bazı videoları kanalın oynatma listesinde bulabilirsiniz. Bu sebeple burada detaya girmeyeceğim.

Son olarak; yüzdüğün havuzun takla dönüş için elverişli olmadığını hatırlatmam gerekir. Kulvar bitiminde takla için nispeten yükseltilmiş bir platform olmalı. Bu sebeple takla dönüş çalışırken ayaklarını havuz dışına çarpmamak için çok dikkatli olmanı öneririm.   

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



6