Blog

Uzun Süre Nefes Tutma Tekniği ( Apnea )

Sualtında daha uzun süre kalabilmek için nefes tutma alıştırması. Nefesimi nasıl daha uzun tutarak su altında gezebilirim. Denizin dibinde uzun mesafe gidebilmek için nefesimi nasıl ayarlarım. Apnea ve Hiperventilasyon nedir? Sığ su bayılması nasıl olur? Nefes dayanıklılığımı nasıl artırırım.

Sualtında Nefesimizi Nasıl Daha Uzun Süre Tutabiliriz?

Yüzme faaliyetlerinde kısmen ihtiyaç duyulan ancak sualtı dünyası ile ilgili olanlar için nefes tutma süresi hayati önemde bir konudur. Takipçilerimizin sıkça yönelttiği bu soruya açıklık getirmeye çalışalım. Sualtı camiasında nefes tutma süresi için APNEA tanımı kullanılmaktadır. Temel eğitim döneminde apnea antrenmanları dinamik ve statik yani hareketli ve hareketsiz olarak iki şekilde yapılabilir.

Esas konuya girmeden önce Yasal ve Hayati bir uyarıda bulunmak zorundayım;

Apnea egzersizleri hiperventilasyon içermektedir. Yani vücudun karbondioksit miktarını uygun seviyede tutmak için, gerekenden daha fazla nefes alınmaktadır.

Hiperventilasyon; kandaki karbondioksit kısmi basıncını anormal derecede düşürür ve nefes alma isteğini geciktirir. Bunun sonucunda sığ su bayılması dediğimiz olay yaşanabilir.

Hiperventilasyon çok tehlikelidir ve bilinç kaybı hatta ölüme neden olabilir.

Bu sebeple bu çalışmada sadece ilk aşaması olan hareketsiz apnea anlatılacaktır.

Devamında diğer apnea tekniklerini denemek kişileri kendi sorumluluğundadır!

Karada Hareketsiz Apnea Çalışması


Bayılma ihtimaline karşı çalışmanızı yatarak yapmanızı tavsiye ederim. Zaman tutucu bir saat veya kronometreye ihtiyacınız var. İyi bir konsantrasyona sahip olabilmeli ve sakin hissetmelisiniz.


Yatağa uzanın ve rahatlayın. Derin fakat normal tempoda nefes alın ve verin. Bu çalışmayı 5 dakika kadar sürdürün. Sonrasında peş peşe 3 kere derin nefes alıp verme işlemini tekrarlayın. 3. nefes alıştan sonra, ciğerlerinizi güçlü bir şekilde tamamen boşaltın. Ciğerlerinizi boşaltır boşaltmaz, tekrar güçlü bir biçimde nefes alın ve ciğerlerinizi tamamen oksijenle doldurun ve akabinde nefesinizi tutarak kronometreyi çalıştırın.

Nefesinizi tutarken, beyniniz size küçük oyunlar oynayacaktır, bu normaldir. Bu süreçte nefes tuttuğunuzu düşünmemeye çalışın, zihninizi başka şeylerle meşgul etmeye çalışın.

Bir süre sonra diyafram kasılması yaşayacaksınız, fakat pes etmeyin ve mücadeleye devam edin.

Normal şartlarda her antrenmansız kişi ilk diyafram kasılmasını yaşayana kadar nefesini tutabilir. Havasızlık dayanılmaz boyuta geldiğinde nefes alın ve kronometreyi durdurun.

Rahatlamak için birkaç kere hızlı ve derin nefes alıp verin. Çalışmaya başlamadan önceki sakin halinize dönmek içi kendinize zaman tanıyın. Tekrar nefes tutmadan önce 3 dakika derin ama normal tempoda nefes alarak dinlenebilirsiniz.

Bu çalışmayı 4-5 defa tekrarlayın! Her çalışma sonunda nefes tutma sürenizin arttığını farkedeceksiniz.

Bu egzersizi her gün tekrarlayın. Egzersizden en yüksek derecede yararlanabilmek için sabah uyandığınız zamanları tercih edebilirsiniz.

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>



4