Sualtında Hızlı Yüzme Tekniği
Denizin veya havuzun dibinden uzun mesafe nasıl gidilir? Dipten hızlı yüzme tekniği. Sualtından yüzme. Dipten gitme. Suyun dibinden ilerleyebilme. Dipte nasıl rahatça yüzebiliriz? sorularının cevapları bu videoda.
Sualtından gidebilmek ile alakalı olarak belirli bir standart teknik yoktur! Herkes en rahat yapabildiği şekilde kendi tekniğini uyguluyor. Önemli olan; az enerji ile çok mesafe katedebilmek ve bunu kısa sürede gerçekleştirebilmektir. Kollar burada çok belirleyicidir. Bacakları isterseniz serbest stildeki gibi ayak vurarak yapabilirsiniz ya da kurbağa stil benzeri ayak yapabilirsiniz.
Ben genellikle (sol dizimdeki rahatsızlıktan ötürü) kurbağa benzer bir ayak yapabiliyorum.
Kollar çok önemlidir özellikle dikkat etmenizi öneririm. Dediğim gibi; tekniği teknik olarak anlatacak bir detayı yok. Bu işin sadece bir adet püf noktası var.
Kollarımızı yanlara açarak, avuç içlerimizle suyu yakalıyoruz. Sonrasında vücudumuzun yanından baskı uyguluyoruz. Yanlardan ve açıktan suyu toplayıp vücudumun yanından bastırıyorum.
Kolların suyu bastırma işlemi tamamlandıktan sonra kolların toparlanma safhasında kollarımı vücuduma yakın ve küçük vaziyette ileri doğru uzatıyorum. Yayılmıyorum.
Son olarak bacakların ve kolların koordinasyonundan bahsedelim:
Bacaklar; kolların ileri doğru toparlanma safhasında yapılan çalışmadır.
Önemli bir hatırlatma yapalım: Kollarımızla suyu bastırdıktan sonra toparlanma safhasına hemen geçmeyelim. Suyu bastırdıktan sonra elde etmiş olduğumuz ivmeyi kullanalım. Yani mermi gibi bekleyip, ilerleyelim. Hızımız yavaşladığında, o arada ayaklarımızla bir çalışma yapıp kollarımızı yeni bir harekete hazırlayabiliriz.
Gelelim işin püf noktasına:
Vücudumun havuz zeminine olan pozisyonuna dikkat edin tamamen yere paralel değil, hareketi uygularken ileri doğru ivme kazanmaya çalışırken aslında ben ileri doğru değil, aşağı-ileri doğru hareket ediyorum. Bunun sebebi; Aşağıda uzun süre kalabilmek için ciğerlerimizi hava ile dolduruyoruz. Durum böyle olunca, suyun kaldırma kuvveti bizi yukarı doğru atacaktır.
İleri doğru gitmeye çalışırsam, su beni yukarı doğru kaldıracağı için bir süre sonra istem dışı olarak
yukarı doğru yönleneceğim. Şayet hareketimizi aşağı-ileri doğru gerçekleştirebilirsek dipte düz olarak gitmemiz daha olasıdır. Belirleyici olan şey kollar demiştik! Su beni yukarı doğru kaldırmaya çalıştıkça ben de kendimi aşağı-ileri doğru itmeye çalışıyorum. Su kaldırıyor, ben iniyorum.. şeklinde devam ediyor. Böylece denge sağlanıyor. İleri hamlem ile de mesafe alabiliyorum.
Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>
İyi Seyirler