Blog

SU KORKUSU NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI

Su korkusu en yaygın fobilerden biridir. Üstesinden gelmeye çalışmak can sıkıcı gibi görülebilir ancak sabır ve kararlılık ile derin su korkunuzun üstesinden gelmeniz mümkün. Zihinsel hazırlık, bilinçli çalışmalar ve kendinize olan inancınız, derin su sınırlarına kademeli olarak sizi alıştıracak profesyonel yardım ile korkunuzla baş edebilirsiniz.

 

NeuroFormat Tekniğinin kurucusu Barış Muslu’nun ”bilinçaltı” ile ilgili tanımı şöyle: Bilinçaltımızın asıl amacı ne yazık ki bizi mutlu etmek değil. Onun ilgilendiği tek konu bizi hayatta tutmak. Üstelik bunu bizi mutsuz etme pahasına yapıyor. Beynimizin ve bilinçaltımızın ne kadar güçlü olduğu sürekli söylenir. Ancak bilinçaltı çok güçlü olsa da ne yazık ki çok akıllı değil. Bilinçaltımız herşeyi fiziksel olarak görür. Mesela işimiz, okulumuz, tuttuğumuz futbol takımı, yaklaşan bir sınav gibi daha soyut konuları anlayamıyor. O sadece fiziksel cisimlerden, tehlikelerden, gerçekten elle tutulur nesnelerden anlıyor. Kavramsal soyut tehditlere çok ilgisiz fiziksel cevaplar veriyor. Yaptığı büyük işlerin yanında ne yazık ki bazen saçmalıyor! Bilinçaltımızın zaman kavramı yok. Herşey onun için o an oluyor. Mesela geçmişteki bir olayı düşündüğünüzde, o olayın çoktan bittiğinin farkında değil. Başımızdan kötü bir olay geçtiği ve bittiği zaman bu olay bilinçaltımızda çözülmüş olmuyor. Kötü olayları her hatırlayışımızda bilinçaltımızda yeniden yaşanıyor ki çoğu zaman bu hatırlamalar biz farkında olmadan gerçekleşiyor. Bilinçaltımız negatifleri işleyemiyor. Bir başka deyişle, aklımıza her ne geliyorsa o bilinçaltımız tarafından ”istediğimiz” ya da karşı karşıya kaldığımız bir durum olarak algılanıyor. Bilinçaltımız, genel olarak, biz neye odaklanırsak bize onu yaşatıyor. Sonuç itibariyle, neden olumsuz düşünmememiz ve geçmişte yaşadığımız olumsuzluklara takılmamamız gerektiğini çok iyi özetliyor.

Peki derin su korkumuzla başedebilmek için neler yapabiliriz?

 

1.BÖLÜM – ZİHİNSEL HAZIRLIK

Korkunuzu Kabullenin: Su korkusu olan bir çok kişi utanma ve daha da kötüsü travma boyutuna varan duygu durumu ile karşı karşıya kalmakta. Oysaki bu fobinin kabul edilmesi, kanıksanması başarı için atılacak ilk adımdır.
Evrende Yalnız Değilsiniz: Derin sudan korkmak milyonlarca insanı etkileyen ortak bir duygudur. Herkesin suya karşı farklı derecede bir oranda korkusu vardır. Çok az insan derin su koşullarında tamamen rahattır. Utanılacak bir şey yok! Amerika’da yapılan bir araştırma, ülke nüfusunun yarısından fazlasının su korkusu olduğunu göstermektedir.
Korkunuzun Kökenini Belirlemeye Çalışın: Su ile yüzleşmeye başlamadan önce korkunuzu farkettiğiniz ilk anı hatırlamaya çalışmak için kendinize zaman ayırın. Fobinize neden olan belirli bir olay veya kişi var mıydı? Korkunuzun kökenini farkedebilmeniz, endişenizin anlaşılması için size yardımcı olabilir. Örneğin; ebeveyniniz su korkusu olan biriyse, kendi korkusunu size aktarmış olabilir. Veya bir tekneden suya düştüyseniz fobinizi tetikleyebilir. Size mantıksız gibi gelen korkunuzun, temelde mantıklı bir sebebi olduğunu bulabilirseniz onunla mücadelede daha başarılı olabilirsiniz.

 

2.BÖLÜM – SUYLA YÜZLEŞİN

Suda Güvenli ve Rahat Bir Yer Seçin: Sudan korkuyorken yüksek dalgalı bir okyanusta suya bakmak dahi istemezsiniz. Bunun yerine su sıcaklığını, suyun derinliğini kontrol edebileceğiniz bir havuza gidin. Bunun haricinde kalabalıkların sizin etkileyeceğini düşünüyorsanız, kendinizi rahat hissedeceğiniz bir mekan bulmanız çok önemlidir. Havuz, sakin bir koy veya gölet, her neredeyseniz suyun temiz olması gerekmektedir. Böylece suyun dibini görebilirsiniz. Zira karanlık veya opak sular mevcut endişenizi daha da artırabilir. Bu iş için ideal olanı, yavaş yavaş derinleşen suya sahip mekanları seçmenizdir.
Güvendiğiniz Birinden Yardım Alın: Su korkunuz yüzünden utanıyorsanız bu konuda eğitimli bir yüzme eğitmeni veya cankurtarandan profesyonelden destek almanız yerinde olur. Zira yabancı bir uzmanın yanında kendinizi daha rahat hissedersiniz.
Su İçine Girebildiğiniz Kadar Girin: Su içinde ilerleyebildiğiniz kadar derine doğru ilerleyin, korktuğunuzda durun. Sizi rahatsız eden noktayı not edin ve sığ bölgeye geri dönerken derin derin nefes alıp verin.
Her Seferinde Bir Adım Daha İleri: Su içinde daireler çizerek yürüyüşler yapın. Uygun zamanda daireyi büyüterek derin bölgelere doğru mesafeyi artırın. Bu süreçte sığ bölgeden başlayıp derinlere kadar büyüyen dairelerin çapını kendinize göre ayarlayın. Bazı insanlar boyuna kadar olan derinliklere hemen ulaşabilirken bazıları için ise birkaç günü bulabilir. Bu süreci kendinizin kontrol ettiğini yine kendinize hatırlatın. Her zaman bir adım daha ileri gitmek için kendinizi zorlamalısınız ancak keyfinizin kaçtığı noktada da durmayı bilmeniz gerekir. Aceleye gerek yok. Mümkünse sudaki yürüyüşlerinizde bacaklarınıza ve teninize temas eden suyu hissetmeye çalışın. Bu deneyim suyla barışmanızı kolaylaştırcaktır.
Nefes Almayı Unutmayın: Nefesinizi yavaş ve düzenli olarak tutmaya konsantre olabilirseniz, karşı karşıya olduğunuz korku ve panik duygusu sebebiyle verdiğiniz bedensel tepkileri hafifletmiş olursunuz.

 

3.BÖLÜM – GÜVENLİ BÖLGENİZİ GENİŞLETİN

Başınızı Suyun Altına Sokun: Başı veya yüzü suya sokmak, su korkusu olanlar için genellikle çok zordur. Bu nedenle sığ bir bölgede ve kontrollü bir şekilde başınızı su içine gömme çalışmaları yapabilirsiniz. Şayet sığ sularda başınızı su içinde tutmaya alışabilirseniz, nispeten daha derin sularda alışma süreci kolay geçer. Mesela; belinize kadar suya girip akabinde başınızı su içine sokma çalışmaları yapabilirsiniz. Önceleri yüzünüzü suya kademe kademe deydirmeniz yeterli. Daha sonraları ağzınızı kapatarak başınızın tamamını suya sokmaya çalışabilirsiniz. Başınız su içindeyken burnunuzdan hava vererek, suyun genzinize kaçmasını engelleyebilirsiniz.
Suda Baloncuklar Yapın: Bu alıştırma ağzınıza ya da burnunuza su kaçmasını önleyecek bir çalışmadır. Ağzınızla nefes alıp burnunuzla su içinde hava kabarcıkları yapabilirsiniz. Hatta ilk zamanlarda ağzınızla aldığınız nefesi yine ağzınızla su içine boşaltabilirsiniz. Bu aşamada burnunuzu suya sokmayarak çalışmayı sizin açınızdan daha güvenli hale getirebilirsiniz. Kendinize olan güveniniz arttıkça hem ağzınızı hem burnunuzu suya gömerek baloncuk çalışması yapabilirsiniz.
Ödev: Belinize kadar suya girin, derin bir nefes alıp çömelin ve su içinde nefes verin, nefes bitince ayağa kalkıp dinlenin. Bu çalışmayı birkaç kez üst üste tekrarlayın.
Suyun Kaldırma Kuvvetini Deneyimleyin: Güvendiğiniz birinin desteği ile su üzerinde yatma denemeleri yapabilirsiniz. Bu sayede su ile barışmanız daha da kolay hale gelecektir. Önceleri birinin desteği ile su üzerinde kalma çalışması yaparken daha sonraları bu desteği kademe kademe azaltarak suyun kaldırma kuvvetini deneyimleyebilirsiniz.
Tutunabileceğiniz Bir Yere Yakın Yüzün: Su üzerinde yatay pozisyonda iken ellerinizin yere temas edemeyeceği derinliklerde çalışma yaparken, hemen yanınızda destek alabileceğiniz bir nokta belirleyin. Bu; havuz merdiveni, denizde bir iskele, havuzdaki kulvarlar veya güvendiğiniz biri olabilir.

 

4.BÖLÜM – PROFESYONEL YARDIM ALIN

Yetişkinler için düzenlenen bir yüzme kursuna kayıt olun: Gençlik Spor İl Müdürlükleri, Belediyeler veya Özel Kulüpler her seviyedeki yetişkin için yüzme kursları organize etmektedir. Buralarda su korkunuzu yenebilir, tekniğinizi geliştirebilirsiniz. Bir kursa kayıt olmak eğitim konusunda kendinizi zorlamanızı sağlayacaktır. Zira insan tek başına kendini disipline etmekte zorlanabilir. Bir yüzme kursu seçerken en dikkat edilmesi gereken husus: seviye sınıfları mevcut olup olmadığıdır. Çok farklı seviyedeki yetişkinlerin aynı grupta eğitildiği bir kursa para ödemek veya zamanınızı harcamak istemezsiniz. Yetişkin kursiyer gruplarının gözle görülemeyen birçok katkısı vardır; örneğin kendi seviyesinden öğrencilerden oluşan bir grupta, birey kendini yanlız hissetmez. Böylece suyla barışma süreci daha başarılı geçer. Gruptaki arkadaşlarıyla sinerji yakalayıp, derin su korkusunun üstesinden gelmek için birbilerine destek olabilirler.
Nitelikli Bir Sağlık Profesyonelinden Yardım İsteyin: Derin su korkunuzla baş ederken gereğinden fazla yıprandığınızı düşünüyorsanız veya su korkunuzu asla yenemeyeceğiniz fikrine kapıldıysanız bir sağlık uzmanına danışabilirsiniz. Bir psikolog, terapist veya kaygı danışmanı; düşünceleriniz, duygularınız ve tepkileriniz üzerinde kendi kendinize kontrol sağlayarak sorunlarınızın üstesinden gelme konusunda size yardımcı olabilir.
Maruz Kalma Terapisi Deneyebilirsiniz: Exposure Therapy dediğimiz ‘maruz kalma’ seanslarına katılarak korkunuz ile kontrollü bir şekilde yüzleşme deneyimi yaşamanız mümkün. Örneğin suya bakmakta zorlanıyorsanız, maruz kalma terapisi sürecini denetleyebilen eğitimli bir psikoterapistten yardım alabilirsiniz.
Bilişsel Davranış Terapisi Yapın: Derin su korkunuzu tedavi etmek için bilişsel davranışçı terapi sağlayabilen psikolog veya terapist gibi nitelikli bir zihin sağlık uzmanı araştırın. Bu terapi; korku ile olan ilişkinizi, nasıl başedileceğini, sizi ezen düşüncülerden nasıl kurtulabileceğinizi, olumsuz duygularınız üzerinde egzersiz yapmayı öğreterek duygularınızı değiştirmenizi sağlayabilir.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



14