Blog

Soğuk Suda Yüzmek

Soğuk suda yüzmek, pek isteyeceğiniz bir şey olmayabilir ancak ister inanın ister inanmayın soğuk suda yüzmenin sağlığınıza bazı önemli faydaları ve de elbette zorlukları vardır.

 

Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirir

Soğuk su beyaz kan hücresi sayısını artırmaya yardımcı olur, çünkü vücut değişen koşullara tepki vermek zorundadır. Zamanla vücudumuz savunma geliştirmede daha etkili hale gelir.

 

Doğal Antidepresandır

Soğuk suda yüzmek, beyinde endorfin hormonu salgılanmasını tetikler. Bu hormon, fiziksel aktivite sırasında kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Çünkü soğuk bize acı verirken endorfinler acı ile başedebilmemiz için salgılanırlar. Soğuk suda yüzmek depresyon tedavisi için tercih edilen bir egzersiz türüdür.

 

Kan Dolaşımını Hızlandırır

Soğuk su sayesinde damarlarımızdaki kan dolaşımı artar, dolaşan kan ekstremitelerimizi ısıtmaya yardımcı olur. Defalarca soğuk suya maruz kalan vücudumuz bu sayede soğuğa adapte olmayı öğrenir.

 

Libidoyu Artırır

Soğuk su, östrojen ve testosteron seviyesini artırır. Bu sayede doğurganlık ve libido konusunda avantaj sağlar. Artan libidonun faydaları arasında daha fazla öz güven, daha yüksek benlik saygısı ve gelişmiş ruh hali vardır.

 

Kalori Yakar

Soğuk suda vücudun ısınabilmesi için kalbin daha hızlı kan pompalaması gerekir. Bu nedenle soğuk suda yüzmek ılık suda yüzmeye oranla daha fazla kalori yakmamıza imkan verir.

 

Stresi Azaltır

Soğuk suda yüzmek bizi fiziksel ve zihinsel olarak strese sokar. Zamanla vücudumuz bu baskıyı kontrol etme becerisi geliştirir, sakinleşir ve rahatlar.

 

Sosyalleşmenin Harika Bir Yoludur

Soğuk su yüzücüleri arasında büyük bir topluluk ve arkadaşlık duygusu hakimdir. Bu ayrıcalıklı branş sayesinde insanlar biraraya gelerek deneyimlerini paylaştıkça sosyalleşme imkanı bulurlar.

 

UYARILAR!  

 

İklimlendirme!

Vücudunuzu soğuk suya alıştırmaya yaz sezonunda başlayın. Kışa kadar her gün suya girerek kendinizi soğuk döneme adapte edebilirsiniz.

 

Güvende Olun!

Açık sular tehlikeli olabilir. Kolayca girip kolayca çıkabileceğiniz yerleri tercih edin ve kendi başınıza yüzmeyin.

Doğru Ekipman Kullanın!

Uzun süre suda kalacaksanız neopren malzemeden imal edilmiş mayo, başlık, eldiven giymeniz gerekebilir.

 

Dalmayın!

Soğuk suya aniden dalmak tehlikelidir, vücudunuzu şoka sokabilir. Alışarak yavaş yavaş suya girmek daha doğrudur.

 

Sınırlarınızı Bilin!

Sıcaklık düştükçe suda harcadığınız zamanı azaltın. Genel kural şudur: Sudaki her su sıcaklığı derecesi için 1 dakika suda kalınmalı. Ama siz her zaman kendi vücudunuzu dinleyin.

 

Sıcak Duş Almayın!

Soğuk sudan çıktıktan sonra sıcak duş almayın. Kuru ve kalın kıyafet giyip, sıcak birşeyler içebilirsiniz.

 

Ve son olarak; günün geri kalanını arkadaşlarınızı ve ailenizi tamamen deli olmadığınıza ikna etmeye çalışarak geçirin. 🙂

 

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler..



11