Blog

SKOLYOZ İÇİN YÜZME PROGRAMI ÖRNEĞİ

‘Genetikçi Blogger’ isimli takipçimiz kendisinin skolyoz rahatızlığı sebebi ile uyguladığı yüzme antrenman programını bizlerle paylaştı. Kendisine teşekkür ediyorum. Aynı rahatsızlıktan muzdarip olan takipçi dostlarımıza da model olması için kanalda paylaşmak istedik.

Yeri gelmişken tekrar etmekte fayda görüyorum: Kanalda yayınlanan programlar örnek mahiyetindedir. Herkes kendi rahatsızlığı oranında, doktorunun tavsiyesi, fiziki kapasitesi, yüzülen ortam vb. değişkenlere göre kendi programını zaman içinde oluşturmalıdır. Yüzülen mesafe ve driller kişiye göre değişmelidir. Değişmeyecek olan tek şey ‘antagonist prensiptir.’ Bunu daha önceden başka bir videomuzda açıklamıştık bu sebeple burada detaya girmeyeceğim.

Lafı fazla uzatmadan genetikçi blogger isimli takipçimizin programına bir göz atalım:

  1. Yüzmeden önce karada yapılan ısınma hareketlerini ve yüzdükten sonra yapılan germe (stretching) hareketlerini kesinlikle tavsiye ederim. Sudaki sakatlanmaları önler, kasları daha esnek hale getirir, kasların arasında biriken yorgunluk maddesi dediğimiz laktik asitin dışarı atılmasına yardımcı olur.
  2. 10×25 veya 5×50 şeklinde sırtüstü yumuşak yüzme. Yüzülen ilk mesafalerin yumuşak tempoda olması doğrudur. Buna yüzmede ısınma (warm-up) denir.
  3. 30×25 veya 15×50 sırt gidiş – serbest dönüş. Her 50 sonunda 20 saniye dinlenme. Burada antagonist prensibe uymuş oluyoruz.
  4. 10×25 veya 5×50 kurbağa gidiş – sırt dönüş. Her 50 sonunda 20 saniye dinlenme. Dikkat ederseniz burada da antagonist prensip unutulmamış. Normalde omurga rahatsızlığı olanlara kurbağa ve kelebek stil önerilmez. Ancak bu demek değildir ki hiç yapılmayacak. Elbette az da olsa yapılabilir. Toplamda 1500 metre olan bu programın içinde 125 metre kurbağa yüzme tercih edilmiş. Normaldir. Zira kurbağa yüzmede de ileri doğru uzanma hareketi vardır ve omurgaya iyi gelir.
  5. 10×25 veya 5×50 yumuşak sırtüstü stil ile antrenman tamamlanıyor.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2