Blog

SIRTÜSTÜ SUDA YATMA ÇALIŞMASINDA SIKLIKLA YAPILAN HATALAR

Kanalımızı düzenli takip eden abonelerimizden yaygın olarak yöneltilen bir soru, daha doğrusu sorun var. Suda sırtüstü yatma çalışmasında sürekli olarak ağzıma su kaçıyor. Suda uzun süre yatamıyorum çünkü yüzüm istemeden suya gömülüyor, ağzımdan veya burnumdan su kaçıyor. Bunu önlemek için yüzümü suyun dışına çıkarmaya çalışıyorum ama başaramıyorum.

Suyun kaldırma kuvveti ile ilgili temel prensipleri anlattığımız videolarımız kanalın oynatma listesinde bulunduğu için burada tekrar etmeyeceğim. Ancak kısaca şunu söylemekte fayda var: Sırt üstü yatay pozisyonda iken yüzümüzün suya batmasının kabaca iki sebebi vardır. Birincisi bacaklarda diğeri ise kollarda yapılan hatalardır.

Sırtüstü yatay pozisyonda iken bacaklarınızı hareket ettirirken dizleriniz su dışına çıkmamalı. Şayet dizler suyun dışına çıkıp, yüzünüzün seviyesinden daha yukarı çıkarsa sorun yaşarsınız. Fizik kuralı gereği, dizleriniz ne kadar yukarı çıkarsa o kadar suya gömülürsünüz. Yani su üzerinde yatakta yatar gibi durmak istiyorsanız, dizler suyun altında kalmalıdır.

Yine aynı prensip kollar için de geçerlidir. Kollarınızı su dışına çıkartırsanız, çıkarttığınız mesafe kadar yüzünüzün batmasına sebep olursunuz. Kollar da bacaklar gibi suyun altında hareket etmelidir.

Şimdi aklınıza şöyle bir soru takılabilir; madem ki kollarımızı yukarı kaldırmak sakıncalı, peki o zaman sırtüstü stil yüzenler neden problem yaşamıyor, neden onların yüzü suya gömülmüyor diye merak edebilirsiniz. Çok fazla detaya girmeden püf noktayı şöyle izah edelim; Sırtüstü stil yüzerken kollar simetrik olarak birbirini kovalamaktadır. Yani kolun biri su içindeyken, diğeri su dışındadır. Su dışına çıkan kol vücudumuzu batırırır, suyu çeken kol ise vücudumuzu kaldırır. Yani kollardan biri batmamıza sebep olurken bir diğeri de bunu absorbe eder. Böylece vücut dengede kalır.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



3