Blog

Serbest Stil Yüzmede Nefes Tekniği Geliştirme Drilleri

Kanalda mevcut olan ‘Yüzme Öğretiminde Bileşen Sayısının Önemi’ isimli bir video var ki; özellikle dikkatli izlemenizi tavsiye ederim. Zira sportif eğitimde mutlaka uyulması gereken bir kural vardır, o da; BİLEŞEN SAYISI prensibidir. Kanaldaki diğer videolar da birbirlerini destekler niteliktedir ve sabırla izlenmesini tavsiye ederim.

Yüzerken nefes tekniğinizi geliştirmek için de aynı prensibe uygun olarak çalışmalar yaparsanız başarınız kalıcı olur. Sadece tek bir noktaya konsantre olabilmek için diğer hususları geçici olarak devre dışı bırakmalısınız. Yani nefes öğrenirken kol ile uğraşmamalısınız. Birazdan izleyeceğiniz çalışma örnekleri de buna göre hazırlanmıştır.

Uçan Adam isimli takipçimiz sağ taraftan nefes almakta sorun yaşamadığını ancak sol taraftan nefes alırken zorlandığını ifade etmiş. Yüzerken birçok bileşene dikkat etmek zorunda kaldığı için koordinasyon karışabilmekte. Bu durumda bazı çalışma örnekleri yapılabilir.

Bu çalışmalarda daha uzun mesafe gidebilmek ve böylece daha çok tekrar yapabilmek için palet kullanılabilir. Palet kullanımı ile ilgili avantaj ve dezavantajları başka videomuzda açıklamıştık. Bu yüzden burada detaya girmeyeceğiz. Devam edelim;

İki bileşenli ayak + nefes çalışması: Yandan nefes al ve altı ayakta boşalt. Diğer bir deyişle kollar yanda, 6 ayak 1 nefes.

Yine iki bileşenli bir çalışma: Kollardan biri uzanır ve önde bekler. Altı ayak bir nefes çalışması.

Nefes açık olan taraftan alınır. Örneğin sağ kol önde ise soldan nefes alınır.

Aynı çalışmanın yüzme tahtası ile yapılan şekli: Bu sayede önde bekleyen kolun yorulm ası ve aşağı düşmesi engellenmiş olunur. Tahtayı aşağı doğru bastırıp kuvvet uygulanması tavsiye edilmez. Nefes almak için ağızı dışarı çıkarırken tahtadan kuvvet almak hatadır.

Üç bileşenli ayak + nefes + kol çalışması: Bir el tahtayı tutarken diğer taraftan tam kol çalışması. Bu süreçte ayak vuruşu sürekli olmalıdır.

Son olarak koordinasyon çalışması: Bu çalışma nispeten en zorudur ve bileşen sayısı fazladır. Kollardan biri uzanmış diğeri yanda bekler. Altı ayak boyunca nefes verdikten sonra açık olan taraftan nefes alınır. Bu aşamada aynı anda kollarda yer değiştirir. Yani yarım kol yapılır. Ayak vuruşu süreklidir.

Nefes tekniği ile ilgili driller çoğaltılabilir. Videoyu kısa tutmak için burada sonlandıralım.

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



3