Blog

Serbest Stil Yüzmede Hatalı Kol ve Nefes Koordinasyonu

Yüzme stillerini öğrenirken doğruların ne olduğunu bilmek kadar, nelerin yanlış yapıldığını da bilmek gerekiyor. Mükemmel; detaylarda gizlidir derler. Bu sebeple detaylara gereğinden fazla önem vermek gerekir. Doğru kol ve nefes ile ilgili hazırlanmış olan detaylı bir videoyu kanalın oynatma listesinde bulabileceksiniz. Bu videomuzda serbest stil yüzme tekniğini uygularken, sıklıkla yapılan kol ve nefes koordinasyonundaki hatadan bahsedeceğiz.

 

Kolun sualtı çekişi tamamlanmadan, elinizi dışarı çıkarmamalısınız. Çekişi gerçekleştiren kol, geriye uzandığında düz pozisyona gelene kadar çekiş devam etmeli. Eliniz mayonuzun altına kadar uzanmalı, adeta elinizin baş parmağı bacağınıza dokunacak kadar yakına gelmeli. Şayet görüntüdeki yüzme şekline dikkat ederseniz, sol kolun sağ kola kıyasla hatalı çıktığını görebilirsiniz. Sağ kol geriden düz bir şekilde çıkarken sol kol ise bükülü olarak çıkmaktadır. Oysaki düz-bükülü-düz kol prensibine göre geriden gelen kol düz olarak su dışına çıkmalı.

 

Kol ve nefes koordinasyonu çalışırken, başınızın pozisyonuna da gereken dikkati vermelisiniz. Yandan nefes aldıktan sonra nefes vermek için yüzünüzün yine yandan suya girmesi gerekirken, karşıya doğru bakmanız yanlıştır. Yani serbest stil yüzmede gerek nefes alırken gerek nefes verirken yüzünüz asla karşıya bakmamalıdır.

 

Kol ve nefes koordinasyonunda sıklıkla yapılan bu iki hata yüzünden sudaki sürtünme katsayısı artar. Bu da hızınızı keser ve suda kayabilmek için daha fazla enerji harcamak zorunda kalırsınız. Yani kısa süre sonra yorulup nefes nefese kalırsınız.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



6