Blog

Serbest Stil Yüzmede Etkili Ayak Vuruşu İçin Temel Bacak Çalışması

Serbest stil yüzme tekniğinde kol çekişi kadar ayak vuruşu da çok önemlidir. Gerek hızlı ve etkili yüzme olsun gerek albenili yüzme olsun; serbest stil yüzerken bacakların pozisyonu önemlidir.

 

Su seviyesinden çok aşağılarda kalan ve yukarı çıkamayan bacaklarınız yüzünden teknik hem kötü görünür hem de ilerleyebilmek için çok fazla kuvvet harcamanıza sebep olur. Serbest stil yüzerken vücut pozisyonunuz adeta bir sandal gibi su seviyesinde ve tamamen yatay olmalıdır. Böylece mümkün olduğunca az sürtünme kuvvetine maruz kalırsınız. Yani başınız ile yardığınız suyun içinden vücudunuzun geri kalanı da geçecektir. Şayet doğru ayak tekniği yapamaz ve bacaklarınızın aşağı düşmesine izin verirseniz maalesef işler istediğiniz gibi gitmeyecektir. Vücudunuz çok fazla sürtünme kuvvetine maruz kalacak adeta rüzgara karşı yürümeye çalışıyormuş gibi zorlanacaksınız. Bu da hem hızınızı azaltır hem de kısa sürede enerjinizin tükenmesine sebep olur. Eminim hiç kimse bu şekilde yüzerken görülmek istemez.

 

Peki Ne yapmalı?

 

Yüzme sporu çok fazla kuvvet gerektirmeyen ancak tamamen doğru teknik gerektiren bir branştır. Teknik ile Enerji arasında direkt bir ilişki vardır. Yani tekniğiniz geliştikçe yüzerken harcadığınız enerji azalır. Tekniğiniz kötü ise harcayacağınız enerji de artar. Konumuz ayak vuruşu olduğuna göre; doğru ayak tekniği öğrenmeniz şarttır. Öncelikle bunun için kalça ve bel kaslarınızın potansiyel gücüne ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Çünkü serbest stil yüzmede ayak vuruşunda kalça orijindir. Yani hareket kalçadan başlar. Kalçayı ihmal edip bacak hareketini dizden başlatmak hatalıdır. Ayak çalışması esnasında bacağınızı yukarı kaldırırken diz bükülmez bacak gergindir, aşağı indirirken yani kamçı hareketini yaparken diz hafif bükülür.

 

Bacak çalışması için parçadan bütüne gitmek en doğru öğrenim şeklidir. Bu nedenle temel eğitimde mutlaka havuzda duvardan destek alarak ayak çalışması yapmalısınız. Bunun için elleriniz ile havuz kıyısından tutarken dirsekleriniz ile de desteklemelisiniz. Burada belirleyici olan nokta dirseklerinizin pozisyonudur. Dirsekler ellerininizin hizasından aşağı doğru uzanmış vaziyette olmalı, mümkün olduğunca birbirlerine yakın durmalıdır. Dirsekleri birbirlerinden uzaklaştırırsanız maalesef ihtiyacınız olan desteği alamazsınız. Aynı zamanda dirsekleriniz duvara temas etmeli, sürekli duvarı itmeye çalışmalısınız. Dirsekler ile duvar arasındaki teması kestiğiniz an ayaklar batmaya başlar. Bunun önlemek için temel eğitim döneminde dirsekleriniz ile duvarı iterek doğru bacak çalışması yapabilir ve çevre kaslarınızı geliştirebilirsiniz. Sabırlı olmanızı tavsiye ederim, bir süre sonra bu çalışmaya gerek kalmayacaktır. Yani duvardan destek almadan rahatlıkla ayaklarınızı su seviyesinde tutarak ayak çalışması yapabileceksiniz.

 

Parçadan bütüne gideceğiz demiştim: İleriki zamanlarda dirseklerin duvardaki temasını keserek çalışmalara devam edebilirsiniz. Kalça ve bel kaslarınız yeterli gücü elde ettikten sonra kollarınızı uzatarak ayak çalışması yapabilir seviyeye geleceksiniz. Burada önemli bir uyarıda bulunmak isterim: havuz kıyısından tutunarak yapılan ayak çalışmasında duvarı tutun ama bastırmayın. Aksi halde omuzlarınız su dışına çıkacaktır ve bu sebeple ayaklarınız batma eğilimi gösterecektir. Sizin tahteravalli gibi dengeli bir şekilde durabilmeniz için omuzlarınızın su içinde kalmasını tavsiye ederim. Zaten denediğinizde göreceksiniz; omuzlarınızın veya yüzünüzün suya yaklaşmasında ayaklarınızın çok hafiflediğini hissedebilirsiniz.

 

Zamanla ayak tekniğiniz geliştikçe duvardan tamamen uzaklaşarak, yüzme tahtası ile kulvar içinde ayak çalışması yapabilirsiniz. Önceleri tekniğiniz biraz bozulacaktır, çünkü duvardan aldığınız desteği artık alamayacaksınız ve çabuk yorulacaksınız. Yorgunluk yüzünden tekniğiniz de bozulacak. Böyle durumlarda bir önceki çalışmaya yani duvar kıyısında ayak çalışmasına geri dönebilirsiniz.

 

Bu dönemde palet kullanabilir miyiz diye soranlar olacaktır illaki; acemilik döneminde palet kullanmayı asla önermiyorum. Hiçbir yararı olmadığı gibi, ciddi zararları olur. Hem bağımlılık yapar hem de alışkın olmayan bacak kaslarınıza sürekli kramp girmesine sebep olur. Bu iki neden bile acemilik döneminde palet kullanmamanız için yeterli sebeplerdir.

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



8