Blog

Serbest Stil Kol Çalışması

Daha önceki derslerimizde serbest stilde kol tekniği ile ilgili bir video yayınlamıştık. Onu da izlemenizi mutlaka öneririm. Bu videomuzda ise serbest stil yüzerken her iki kolun çekişi ile ilgili yöntemler anlatılacaktır.

 

Serbest stil yüzme eğitiminde, kol çekişi ile ilgili olarak sırasıyla üç ayrı yöntem öğretilmektedir. Birinci yöntem ‘kovalama’, ikinci yöntem ‘yakalama’, üçünü yöntem ise ‘yarı yakalama’ olarak isimlendirilebilir.

 

Bu videodaki yöntemleri öğrendikten sonra, kendinizi basit bir sınava tabi tutmanızı tavsiye ederim. Hedefiniz şu; daha önceden belirlediğiniz bir mesafeyi en az kaç kol atarak yüzebilirsiniz? Bunun cevabını bulmak için; serbest stil yüzerken bu üç yöntemi ayrı ayrı uygulayın ve kaç kol attığınızı sayın. Sonuçta hangisinin daha faydalı olduğunu tespit edebilirsiniz. Unutmayın en az kol ile mesafeyi bitirmek en iyisidir. Bu testten tam olarak sonuç almak istiyorsanız, şnorkel kullanarak yüzebilirsiniz çünkü nefes alıp verme işi dikkatinizi dağıtabilir. Şnorkel sayesinde nefes derdiniz olmayacak ve kol sayımına daha iyi konsantre olabilirsiniz. Hadi başlayalım..

 

Kovalama: Yaygın olarak kullanılan klasik yüzme tekniğidir. Herhangi bir yüzme eğitimi almamış veya kendi kendine yüzme öğrenmiş kişilerin serbest stil yüzerken kullandıkları kol çekişi kovalama kol çekişidir. Bu modelde kollar simetrik olarak çalışır. Yani bir el su içindeyken, diğer el su dışındadır. Bu şekilde sürekli kol çekişi gerçekleştirilir.

 

Yakalama (Catch-Up): Kovalama tekniği için ne demiştik hatırlayalım: Eller birbirini kovalar demiştik. Yakalama yönteminde ise adından da anlaşılacağı üzere eller birbirini yakalar. Önde uzanmış olan kol bekler ve geriden gelen kol tarafından yakalanır yani sobelenir. Uzanmış olan kol, geriden gelen kol tarafından sobelenene kadar önde beklemek zorundadır. Sobeleme işlemi tamamlandıktan sonra; sobelenen kol harekete başlar, sobeleyen kol ise dinlenmek için bekler. Döngü böyle devam eder..

 

Yarı Yakalama (Yarı Catch-Up): Şu ana kadar anlatılan kovalama ve yakalama yöntemlerini iyi kavrayabildiysek yarı yakalama yöntemini anlamak daha kolay olacaktır. Aslında bu yöntem, ilk iki yöntemin arası birşeydir. Yani; eller birbirini ne simetrik olarak kovalar, ne de yakalayıp sobeler. Her ikisini de yapmaz. Peki ne yapar bunu anlamak için, mıknatısın aynı kutuplarının birbirlerini nasıl ittiklerini gözünüzün önüne getirin. Eller de birbirlerine yaklaşınca aynını yapar. Yani arkadan gelen el, önde bekleyen eli tam sobeleyecek iken, temas edemeden öndeki el suya batıp çalışmaya başlar. Yarışmacı yüzücüler antrenmanlarda her zaman bu yöntemi kullanır. Yarışırken de mümkün olduğunca bu tekniği kullanmaya gayret ederler. Bu tekniğin bir diğer adı da uzanarak yüzmedir.

 

Bahsedilen bu üç yöntemi de kabaca öğrendikten sonra, sonraki dönemlerde tekniğinizi daha mükemmel hale getirmek için şnorkel ve ayak paleti kullanabilirsiniz.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2