Blog

Hızlı Yüzme Tekniği ( Serbest StiL )

Kanalımızda yayınlanmakta olan videoların her birinde, gerek yüzme eğitimi sırasında gerek teknik geliştirme noktasında birtakım püf noktaları ve tavsiyeleri izlemeniz mümkün. Her bir konu değişik şekillerde ve zamanlarda işlendiği için belirli bir sırası olmuyor tabi. Geçen hafta yapımına söz verdiğimiz bu videomuzda ise serbest stil yüzme tekniği ile ilgili doğruları tekrar gözden geçireceğiz. Dediğim gibi, daha da detaylı izlemek isteyenler kanalın oynatma listesindeki diğer videolardan da yararlanabilirler. Edindiğimiz her bir doğru, daha hızlı yüzmemizi sağlayacaktır.

Hızı artırmak için başın pozisyonuna dikkat edilmeli. İlerleme esnasında sağa veya sola doğru başınız gezinmemeli. Başın tamamı su içine gömülmemelidir.

 

Çoğunlukla yüzümüz su içindedir. Nefes alınacağı zaman yüzünüz, yana dönmeli ve nefes aldıktan sonra da aynı şekilde başladığı noktaya geri gelmeli. Yandan nefes alırken ağız çok fazla su dışına çıkmamalı. Nefes aldığınız taraftaki yanağınız ve kulağınız suya temas etmeli. Nefes verirken çene göğüse yakın vaziyette su içine nefes verilmeli. Nefes ağız ile alınır ve ağız-burun yolu ile verilir.

 

Kol hareketinde omuz eklemi orijindir. Geriden gelen kola ait olan eliniz mayonuzun altından ve bacağınıza yakın sudan çıkmalı. İleri doğru uzanırken dirseğinizi yukarı kaldırarak elinizin ileri uzanma aşamasında su direnci ile karşılaşmamak için elin suya çarpmasını engelleyebilirsiniz.  

 

İleri uzanmış olan kolun eli suya girer girmez su çekişi başlamaz. Gövdeyi ileri doğru iterek mümkün olduğunca ileri doğru uzanmalı. Suyu çekiş esnasında elimizle suyu çekmek yerine adeta elimizi suya takarak sanki gövdemizi ileri doğru sürüklemeye çalışıyor gibi hissetmeliyiz. Her iki kolun koordinasyonu için ‘yarı yakalama’ bir diğer adıyla uzanma tekniği uygulanmalı. Siz de buradaki gibi bir kol turunda düz-bükülü-düz tekniğini tercih edebilirsiniz.

 

Ayak vuruşu vücut pozisyonumuz ile uyumlu ve sürekli olmalıdır. Bacaklar uzanmış vaziyette ve kalça eklemi orijindir. Ayak parmakları birbirine yakın, topuklar ise birbirlerine uzak olmalıdır.

 

Vücut gergindir.

 

Bahsetmiş olduğum hususların detaylı anlatımları kanalın oynatma listesinde mevcuttur.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



5