Blog

RIP AKINTISI

Genellikle denizdeki gel-git ile rip akıntısı karıştırılmaktadır. Rip akıntısı; yüzen kişiyi kıyıdan saniyeler içinde açığa çeken dar ve uzun su grubudur. Rip akıntıları tehlikelidir ve bunların nasıl tespit edileceğini, bunlardan nasıl uzak durulacağını bilmek hayat kurtarıcıdır. Bir rip akıntısına yakalanırsanız nasıl yüzebileceğinizi bilmek size büyük avantaj sağlar. Rip akıntıları denizlerin yanısıra büyük göllerde, barajlarda veya nehirlerde olabilirler.

1- Akıntıyı Tanımlayın

Çoğu insanın, gelen bir dalga zannettiği şey aslında bir akıntı olabilir. Kumsaldan denize doğru veya sahil boyunca açığa doğru çeken bir su kanalının olup olmadığı ile ilgili olarak çevredekilerden bilgi toplayın veya uyarı tabelalarını dikkate alın. Uzaktan baktığınızda farklı görünen bir hareketlilik varsa o bölgeden kaçının. Bir rip akıntısı küçük ve köpürücü olabilir veya kırılma dalgaları arasında sessiz bir boşluk olabilir. Çevredeki sudan biraz farklı bir renkte olabilir.

2- Bir Çekim Hissederseniz Sudan Çıkın

Sığ sularda güçlü bir çekim hissederseniz hemen sudan çıkın. Boyunuza gelen derinlikte rip akıntısı ile savaşmak zordur. Şayet su bel hizanızda ise zeminden kuvvet alarak akıntının dışına doğru yürümek nispeten kolaydır.

3- Sakin Kalmaya Çalışın

Bir rip akıntısına yakalandığınızı düşünüyorsanız, panik yapmamaya çalışın. Zira kurtuluş için doğru karar verebilecek temiz bir bilince ihtiyacınız olacak. Size çarpan ve kıyıya doğru iten bir dalga rip akıntısı değildir. Aksine rip akıntısı sizi açığa doğru çeker. Unutmayın; iyi bir yüzücü akıntı ile başetmeye çalışırken kendini yormadığı sürece boğulma tehlikesi içine değildir.  

4- Acemi Yüzücüyseniz Yardım Çağırın

Rip akıntıları özellikle acemi yüzücüler için tehikelidir. Birkaç denemeden sonra kıyıya ulaşabileceğinize emin değilseniz, risk almayıp çevrenizden yardım isteyin. Bağırarak sizi duyabilecek bir cankurtaran veya plaj sakinlerine yerinizi belli edin. Unutmayın; birini rip akıntısından, yüzerek kurtarmaya çalışmak çok tehlikelidir. Kendiniz gitmek yerine yüzer bir nesne atmak daha doğrudur.   

5- Akıntıdan Kaçmak İçin Kıyıya Paralel Yüzün

Rip akıntı kanallarının uzunluğu yüz metreyi bulabilmektedir. Sizden daha güçlü olan akıntıya karşı yüzmek yerine kıyıya paralel yüzün. Bu kusursuz bir yöntem değildir, kuvvetli bir yüzücü için iyi bir seçenektir. Ancak hangi yöne doğru yüzeceğinizi önceden kararlaştırmanız önerilir. Bunun için denize girmeden önce cankurtarandan veya uyarı tabelalarından bilgi edinebilirsiniz. Unutmayın; rip akıntıları genellikle denize doğru dik olarak inşa edilmiş iskelelerin veya doğal çıkıntıların etrafında oluşur. Şayet bunlardan birine yakınsanız oralardan uzaklaşın. En yakınınızda kırılan dalgaların olduğu yöne doğru yüzün. Çünkü bunlar rip akıntısının kenarını işaret eder.

6- Gerektiğinde Enerji Tasarrufu Yapın

Yüzerek herhangi bir ilerleme kaydedemiyorsanız ya da yoruluyorsanız enerjinizi koruyun. Akıntı ile savaşmak yerine sırtüstü yüzmeye çalışın. Son zamanlarda yapılan araştırmalar; eğer yeterli sabrı gösterip suda bekleyebilirseniz, nihayetinde bir çok rip akıntısının kıyıya geri döneceğini göstermektedir. Bu bilgi halen tartışmalıdır ancak acemi bir yüzücü iseniz hayatta kalmanız için bir şans olabilir.

7- Kıyıya Doğru Çapraz Olarak Yüzün

Akıntıdan kaçmak için ilk etapta kıyıya paralel yüzdükten sonra, dönüş yolunda kıyıya dik olarak yüzmeyin. Çapraz gelmeniz, tekrar akıntıya kapılma ihtimalini en aza indirir. Bu süreçte düzenli olarak dinlenin zaten akıntı sizi kıyıya doğru sürükleyecektir.  

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2