Blog

Kurbağalama Stil Yüzme Tekniği

KURBAĞALAMA STİL YÜZME TEKNİĞİ

Kurbağalama stil yüzerken kol ve ayağın ilerlemeye olan etkisi % 50 , % 50 dir. Dikkat edilmesi gereken husus; zamanlamadır. Kol, ayak ve nefes zamanlaması hızı daha da etkilediğinden eğitimde dikkat edilmesi gerekir.


Tavana asılı makara düzeneğinden geçen iplerin bir kuklaya bağlanması gibi kol ve ayaklarımıza bağlandığını düşünelim. Gergin vücut pozisyonunda gerili olan ipler, kolumuzun çekişi ile ayak topuğumuzu kalçaya doğru çeker. Kol çekilirken nefes alınır, kol uzanışı esnasında nefes suya verilir ve düzen böyle devam eder..

 

BÖLÜM I – TEMEL DURUŞ POZİSYONU

A) Isınma

Kurbağalama yüzme çalışmasına geçmeden önce beş dakika kadar suda ısınmak için hareket edin, bildiğiniz herhangi bir teknikle yüzebilirsiniz.

B) Kasları Germe (Stretching)

Elinizden geldiğince tüm kas gruplarınızı uzatarak 10-15 saniye kadar gergin bekleyin.

C) Suda Uzanma

Su içinde kollar ileri uzanmış, yüzümüz havuzun dibine paralel vaziyette uzanma çalışması yapın.

D) Duvarı İtiş

Ayak tabanlarınızdan destek alarak vücudunuzu su içinde ileri doğru itip, devamında uzanma pozisyonunu uygulayın. Uzanma esnasında nefesinizi çok fazla tutmak için zorlamanıza gerek yok.

Dengenizi kolaylıkla sağlar hale gelene kadar bu çalışmayı tekrarlayın.

 

BÖLÜM II – AYAKLAR

A) Su Dışında Tek Ayakla Deneme

Ayakta iken sol elinizle duvara yaslanın. Sağ ayağınızı diz hizasına kadar, kalçaya doğru kaldırın. Devamında ayak parmak ucunuz yana bakacak şekilde ayak bileğinizi dışa doğru çevirin. Son olarak bu pozisyonda ayağınızı yana ve aşağıya doğru itip başlangıç pozisyonuna dönün. Bu sayede ayağınız ile bir yarım elma şekli çizmiş oldunuz. Her iki ayağınızı da dönüşümlü olarak bu şekilde çalıştırın. Hareketi akışkan bir şekilde ve rahat yapacak seviyeye gelene kadar çalışmanızı tekrarlayın.

B) Su Dışında Çift Ayakla Deneme

Şimdi yere uzanarak her iki ayağınızı aynı anda simetrik olarak kullanıp hareketi pekiştirmeye çalışın. Unutmayın: Ayaklar kalçaya yaklaştıktan sonra yanlara itme aşamasında ayak parmak uçlarınız mutlaka yana bakmalıdır. Biz buna Charlie Chaplin duruşu diyoruz. Kurbağalama ayak çalışmasında bu nokta sıklıkla ihmal edilmektedir. Alışkanlık kazanmak için her iki ayağınızla bol bol yarım elma çizme hareketini tekrarlayın.

C) Ayak Hareketini Tamamlama

Bu kez her iki ayağınızla havada çizdiğiniz elma hareketinden sonra ayaklarınızı geriye doğru ve uzatarak başlangıç pozisyonuna dönmeye çalışın. Bu sayede tam bir kurbağa ayak ziklesi (tur) gerçekleştirmiş olacaksınız. Unutmayın: Kurbağa ayak çalışmasında dizlerinizin açık olması önerilmez. Mümkün olduğu kadar dizler birbirine yakın olmalıdır. Aksi halde sürtünme yüzünden sudaki hızınız azalır.

 

BÖLÜM III – KOLLAR

A) Bir Tam Kol Turu

İlk önce avuç içlerini dışa döndürerek (kollarınızı dirseklerden bükmeden) yana doğru açıp birazda aşağı doğru bastırın. Bu pozisyonda yukarıdan bakıldığında vücudunuz Y harfi gibi görünecektir.  

Y harfini gösterdikten sonra artık dirseklerinizi bükerek avuç içlerinizi ağzınıza doğru getirip birbirine yaklaştırabilirsiniz. Nihayetinde son olarak kollarınızı ileri doğru uzatarak başlangıç pozisyonuna dönebilirsiniz. Hareketin bütününe bakıldığında aslında tıpkı ayaklarınızla olduğu gibi kabaca bir elma şekli çizmiş oldunuz.

B) Her Kol Çekişte Nefes

Ellerinizi ağzınıza doğru getirirken nefes almak için başınızı ve göğsünüzü su dışına doğru kaldırın.   Ellerinizi sudan çıkarmayın. Nefes aldıktan sonra kollarınızla uzanırken yüzünüz su içine girmeli ve ağız-burun yolu ile nefes vermelisiniz. Unutayın: Nefes asla tutulmaz!

C) Pull Buoy Kullanımı

İhtiyaç halinde bacaklarınızın arasına koyacağınız bir pull-buoy ile su üzerinde yüzerliliğinizi artırıp, kol hareketlerine konsantre olmanızı kolaylaştırabilirsiniz.

D) Koordinasyon

Bu aşamaya kadar parça parça öğrendiğiniz becerileri artık birleştirme zamanı geldi. Su içinde duvardan destek alıp, kayma hareketini yaparak temel duruş pozisyonu alın. Devamında ayak vuruşunu gerçekleştirerek 1-2 saniye kadar suda kayın. Hızınız azalmaya başladığı andan itibaren kol ve nefes hareketini gerçekleştirebilirsiniz. Başlangıç pozisyonuna döndüğünüz andan itibaren aynı döngüyü tekrarlayarak suda ilerleme becerinizi geliştirebilirsiniz.

 

BÖLÜM IV – GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI

Kollarınızın birlikte hareket ettiğinden emin olun. Aynı durum bacaklarınız için de geçerlidir. Aksi halde senkronizasyon bozulursa suda dengenizi kaybedip yana doğru devrilebilirsiniz. Ayak vuruşu bitiminde 1-2 saniye bekledikten sonra yeni bir ayak vuruşuna geçin.

Yaşınıza uygun lastik veya ağırlık çalışması ile kurbağalama yüzmede ihtiyaç duyacağınız kas gruplarınızı kuvvetlendirebilirsiniz. (Bu konuda mutlaka bir uzman desteği alın)

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



10