Kramp Nedir – Kramp Girerse Nasıl Yüzülür
Kramp Nedir?
Kramp, daha çok kol ve bacaklarda bazen iç organlarda da görülen ve çeşitli sinirsel hatta ruhsal etkenlere bağlı gelişen ağrılı, istem dışı, spazmlı kas kasılmasıdır.
Kramp aslında bir doku spazmıdır. Burada doku kasılır, ani ve şiddetli ağrıya yol açar. Özellikle yaygın bir kramp çeşidi de uyku sırasında baldır adelelerinde meydana gelir.
Krampın Sebepleri Nelerdir?
Fazla yüklenme, incinme, adele zorlanması yani adelenin gerilmesi veya uzun süre aynı pozisyonda kalmak adele kramplarına yol açabilir.
Krampın sebepleri arasında; soğuk ve yorgunluk etkisini sayabiliriz. İnsan bedeni soğuk ortamlarda ve yorgun olduğu dönemlerde kan dolaşımı yavaşlar. Bu nedenle kasların çalışması için gerekli olan oksijen ve şeker kaslara eksik ulaşır. Durum böyle olunca kaslar kendilerini korumak için ani olarak kasılmaya başlarlar. Bu da krampa sebebiyet verir.
Vücuttaki mineral ve vitamin eksikliği de krampa sebep olabilir.
Kafein, nikotin ve alkolün fazla tüketilmesi krampların çoğalmasında etken olan etmenler arasındadır.
Kramp sıklıkla, sıcak havada oynanan spor karşılaşmalarında aşırı yorulan ve susuz kalan sporcularda görülür.
Krampı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
–Bol su içilmeli
–Az yağlı süt ürünleri tüketilmeli
–Muz, narenciye, kurutulmuş meyve, domates suyu, kavun, kabak, patates, süt ve avokado gibi potasyum açısından zengin yiyecekler tüketilmeli
–Enerji için pirinç, kuru baklagil ve hamur içeren karbonhidratlı gıdalar tüketilmeli
–Tam tahıllı ekmek tüketimi çoğaltılmalı
–Vücutta sıvı toplanmasına sebep olacak bol tuzlu gıdalardan kaçınılmalı
–Kan damarlarını doğrudan etkileyebilecek sigara ve alkolden uzak durulmalı.
Kramp Girmiş Bölgeye Nasıl Müdahele Edilebilir?
Kramp giren bölgede kasılmalar birkaç dakika sürebilir. Bu esnada kasılmaları engellemek ya da kasılma sürelerini kısaltmak için masaj ya da esneme egzersizleri yapılabilir. UYARI: Kramp esnasında kasılan bölgeye çimdik atmak kasılmayı yumuşatmak için bölgeye iğne batırmak gibi işlemler zararlıdır, tavsiye etmem.
Yüzerken kramp olayı genellikle aniden yaşanmaz, öncesinde kendini hafif ağrı ile belli eder. Sporda ağrı demek; dur demektir. Özellikle bacak kaslarında hissetiğiniz ağrının üzerinde gitmeyip, aktiviteyi sonlandırın. Aksi halde daha sancılı kramp vakası kaçınılmazdır. Yüzerken özellikle bacak bölgesine kramp girer ve bacaklarınızdan birini veya her ikisini de kullanmadan rahatlıkla güvenli bir yere kadar ellerinizin yardımı ile yüzebilirsiniz. Bu aşamada kramp girmiş kas gruplarınızı kullanmanızın size yarardan çok zararı olacaktır. Su içerisinde kramplı kası uzatıp, masaj yapabileceğiniz gibi, sudan çıktıktan sonra da bunu yapabilirsiniz. Size tavsiyem; kası germe ve masaj sonrası kramp geçse bile o günkü aktivitenize devam etmeyin. Aksi halde tekrar kramp girme olasılığı çok yüksektir.
Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>
İyi Seyirler