Blog

Kelebek Yüzme Tekniğinde Dolphin Ayak Vuruşu

Dolfin (dolphin) yani Yunus Teknik Ayak Vuruşu, kelebek stil yüzülürken kullanılan yöntemdir. Kelebek stil yüzmeyi öğrenecek olan adayların öncelikle dolfin vuruşu öğrenmeleri ve geliştirmeleri gerekmektedir. Hal böyle olunca videoyu çok uzun tutmamak için kelebek yüzme eğitimi ile ilgili çalışmayı iki bölüm halinde hazırlamayı uygun bulduk. Dolfin vuruş ile ilgili bu video yayınlandıktan sonra kelebek öğrenme ve geliştirme çalışmaları ile ilgili ikinci bir video yayınlanacaktır. İyi seyirler diliyorum..

 

Muhtemelen, olimpik yüzücülerin sualtı dönüşlerinde ve dönüş sonrası hızlanmalarında dolfin vuruşu kullandıklarını görmüşsünüzdür. Dolfin vuruşun A noktasından B noktasına ulaşmada en hızlı yol olduğunu biliyoruz ancak bu hareketi geliştirirken büyük zorluklar yaşandığını unutmayın.Dolfin vuruşun düzgün bir şekilde nasıl yapılabileceğini öğrenmek için sabırla izlemenizi tavsiye ederim.

 

SU DIŞINDA HAZIRLIK

 

1- Zihninizi boşaltın: 
Sudaki çalışmaya başlamadan önce karada iyi bir konsantrasyona ihtiyacınız olabilir. Ayağa kalkın, bacaklarınızı omuz genişliğinde açın, eller belde, gözler kapalı olsun. Burnunuzdan derin nefes alıp, ağzınız ile yavaş yavaş boşaltın. Bunu on kez tekrarlayabilirsiniz. Elinizden geldiğince gevşemeye gayret edin.

 

2- Omurganızı iyi ısıtın: 
Dolfin vuruşa hakim olmak istiyorsanız omurganızı ihmal etmeyi göze alamazsınız. Dolfin vuruşta her ne kadar güç, bel ve kalçalardan geliyor gibi görünse de omurganız çalışmanın önemli bir parçasıdır. Sonuçta bacaklarınız omurganıza bağlıdır ve yüzerken bacaklar çalışır. Isınma çalışması için; ayakta dik durun, bacaklarınızı omuz genişliğinde açın. Kollarınızı arkada birleştirip gövdenizi öne doğru germe hareketlerini tekrarlayın. Aynı pozisyonda gövdenizi sağa ve sola hafifçe çevirerek kısa dönüşler yapın. Tüm bu hareketleri yaparken dik pozisyonda olduğunuzdan emin olun.

 

3- Yılan hareketi yapın: 
Bacaklar bitişik vaziyette ayakta iken sanal olarak bir dalganın başınızın üzerinde gelip, vücudunuzu geçerek, ayaklarınızdan çıktığını hayal edin. Vücudunuzu bu sanal dalgaya uyumlu hale getirmeye çalışın. Adeta yılan gibi kıvrılma hareketleri uygulayarak omurganızı iyice antrenmana hazırlamış olacaksınız.

 

4- Bir partnere ihtiyacınız var: 
Siz pratik yaparken sizi izleyen bir arkadaşınız yaptığınız doğru ve yanlışlar konusunda size geri bildirimde bulunabilir. Özellikle kelebek yüzme konusunda tecrübeli bir arkadaşınız var ise iyi bir seçim olabilir.

 

SUDAKİ ÇALIŞMALAR

 

1- Havuzda bir kaç tur atın:
Karada iken ayakta yapmış olduğunuz dalga hareketini su içinde yatay pozisyonda yapmaya çalışarak ısınmaya devam edebilirsiniz. Kollarınızı uzatın.

2- Suda dik durarak dalga hareketini tekrarlayın:
Biraz önce yatay olarak yapmış olduğunuz dalga hareketini bu kez dik pozisyonda tekrarlayın. Kollarınızı uzatın.

3- Dalga hareketini tekrarlayın:
Yüzüstü uzanın ve dalga hareketini tekrar uygulayın. Dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır;
– Yüzünüz havuzun zeminine paralel olmalıdır. Böylece tamamen yatay ve düz pozisyonda olabilirsiniz.
– Kollarınızı başınızın yanından ileri doğru uzatın, elleriniz üst üste gelsin.
– Bacaklarınızı yanaştırın. Ayak bileğinizin yardımı ile ayak parmak uçlarınızı palet gibi geriye uzatın.
– Gövdenizi aşağıya doğru bastırıp serbest bırakın. Kalçalarınızı aynı anda bastırın ve bırakın. Kalçalarınızı serbest bıraktığınızda göğsünüzü aşağı doğru bastırın.
– Bu döngüyü havuz boyunca devam ettirin. Nefes almakta zorlanırsanız şnorkel kullanmanızı tavsiye ederim.

4- Kalça ve bacakların ahengine dikkat edin:
Doğru dolfin vuruş tekniğinde kalça ve bacakların vuruşu uyum içinde olmalıdır. Buna dikkat edin. Zira haraketin albenisi burada devreye giriyor. Kalçalar yukarı çıkarken bacaklar inmeli, bu hareket esnasında dizler hafif bükülmeli. Bacaklar yukarı çıkarken de kalçalar inmeli, bu noktada dizler gergindir. Hareketi uygularken kuvvet vermeyi unutmayın, adeta suya tekme atar gibi vuruşlar yapın.

5- Sırtüstü pozisyonda pratik yapın:
Şayet yüzüstü dopfin vuruşu yapmakta zorlanırsanız aynı çalışmayı sırtüstü olarak da çalışabilirsiniz. Çünkü dolfin vuruşun sırtüstü pozisyonda yapılması nispeten daha kolaydır.
Sadece; burundan içeri su girmemesi için hafif şekilde hava vermeyi unutmayın.

 

DOLFİN VURUŞ UYGULAMALARI

 

1- Göğsünüzü aşağı indirin ve geri çekin:
Dolfin vuruş ile ilgili hareketleri daima dalgalı bir şekilde gerçekleştirmeye çalışın. Dalga hareketinin doğasını akıldan çıkarmamak iyidir.

2- Kalçalarınızı suya itin ve sonra serbest bırakın:
Uyluklar yani üst bacaklar (femur) aşağı doğru hareket ettikten sonra kalçayı takip ederek tekrar yukarı çıkmalılar. Bacaklarınızı hafif bükün.

3- Kalçalarınızı yukarı doğru hareket ettirin ve bacaklarınızı düzeltin:
Kalçalar yukarı çıktıkça, bacaklarınızı düzeltmeniz ve bir kamçı hareketi gerçekleştirmeniz gerekir.

4- Kalçalarınızın üst bacaklarınızı yukarı doğru yönlendirmesine izin verin:
Kalçalar yükseldiğinde, üst bacaklarınızın yukarı doğru hareketi takip etmesine izin verin. Sonra döngüyü baştan başlatın.

5- Ayaklarınızı hareket ettirmeye devam edin:
Ayaklarınızı kamçı hareketi ile aşağı doğru vurduktan sonra tekrar yukarı çekerek hareket döngüsüne devam edin. Dolfin vuruş çalışanlar genellikle katı davranışlarda bulunurlar. Halbuki aşağı doğru kamçı hareketini sert yaptıktan sonra kısa bir mola vererek sarsıntıyı gidermelisiniz.
Bacakları yukarı çekiş yumuşak, kamçı ise sert olursa daha iyi yol alırsınız. Tekmelerin akıcı ve pürüssüz olması gerektiğini unutmayın. İdeal olarak kalçanızdan ayak parmaklarınıza kadar akışı

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

 

İyi Seyirler



2