Blog

Hipoksiya (Oksijen Açlığı) I Anoksiya (Oksijensiz Ortam) I Dekompresyon Hastalığı (Vurgun Yeme) I Boğulmalarda Can Kurtarma

‘’Özgür Gerçel’’ isimli youtube kanalının sahibi olan arkadaşım Özgür’den bir soru geldi. Daha doğrusu ‘’Oksijen Açlığı’’ denilen vaka ile ilgili bilgi içeren video yapmamı istedi. Özgür’ün de belirttiği gibi daha ziyade sualtı branşı ile ilgili olan videoyu hazırlayabilmek için konunun uzmanlarına danışmayı uygun gördüm.  

Videoya geçmeden önce müsaadeniz olursa kısa bir açıklama yapmak isterim:

Çeşitli spor dalları genel hatları ile birbirinden ayrılmaktadır. Bazı branşlarda kas kuvvetine ihtiyaç duyulurken, bazı branşlarda dengeye daha çok ihtiyaç duyulabilmektedir. Yine aynı

şekilde bazı branşlarda hıza ihtiyaç duyulurken başka branşlarda akciğer kapasitesine gereksinim duyulabilmektedir. Bu örnekleri çoğaltmak elbette mümkündür. Tüm bu çeşitliliğin yanı sıra bazı fizyolojik ve biyolojik durumlar ise tüm spor dallarında ortak değerdedir. Örneğin beslenme, dinlenme, enerji tüketimi, oksijen kullanım kapasitesi vb. etmenler hemen hemen tüm spor branşlarını ve antrenörleri aynı önemde ilgilendirmektedir.

Beni yakinen tanıyan takipçilerim, benim yüzme eğitmenliğimin haricinde Beden Eğitimi Öğretmeni olduğumu da bilirler. Görev yaptığım okuldaki zümremden iki öğretmen arkadaşım Ali Eyüpoğlu ve Kadir Ayar’dan bu konuda bana yardımcı olmalarını rica ettim, sağ olsunlar beni kırmadılar.  

Ali EYÜPOĞLU; Beden Eğitimi Öğretmenliğinin yanı sıra Sualtı Hokeyi branşında antrenörlük yapıyor. Bunun haricinde Cankurtaran Eğitmenidir ve Dalış Eğitmenliği yapıyor. Video konumuz daha ziyade Ali hocanın uzmanlığı ile ilgili olduğundan sorumuzu direkt olarak kendisine yönelttim. Hipoksiya (Oksijen Borçlanması) Nedir? , Anoksiya (Tamamen Oksijensiz Ortam) Ne Demektir? , Dekompresyon Hastalığı (Vurgun Yeme) Nasıl Gerçekleşir? ,  Boğulmalarda Can Kurtarma hakkında kısa bilgileri Ali Hoca’dan aldım. Kadir Hoca’nın paylaşımlarını bir başka video konusu altında toplamak isterim.

Kadir AYAR; Beden Eğitimi Öğretmenliğinin yanı sıra uzun yıllardır Hentbol branşında çeşitli spor kulüplerinde ve Milli Takım’da çalışmalar yapmakta. Hali hazırda Plaj Hentbolu Türk Milli Takımının antrenörlüğünü yapıyor. Bu sohbetimizin yapıldığı dönemde Arjantin’de yapılan Gençlik Olimpiyatlarında Milli Takımımızın başında görev yaparak başarılı sonuçlar elde etmiştir.

Ali Hoca ve Kadir Hoca’ya sormak istediğiniz başka sorularınız olursa bana iletmeniz yeterli olur, keyifle yardımcı olmaya çalışırım. Lafı daha fazla uzatmadan videomuza geçelim.

Sabrınız için teşekkür ederim, iyi seyirler..

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler

 



3