Blog

Havuza Girmeden Önce Duş Almalı mıyız?

Dünyanın en temiz havuzunda yüzeceğine en pis denizinde yüz daha iyi derler!

Yüzme havuzları ile alakalı hijyenik ve kimyasal parametleri ve bunların etkilerini sıralamaya çalışalım. Bu bilgilerin ışığında havuza girmeden önce duş almanın gerekli olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Havuza girmeden önce duş almayan bir kişi ortalama 8 metre küp suyu kirletir. Aynı kişi duş alarak suya girdiğinde ise sadece 2 metre küp suyu kirletir. Yani dört katı daha az su kirletir. Ayrıca suya giren biri havuza yaklaşık olarak 350-400 milyon bakteri bırakmaktadır.  

Havuz suyu ısısı genel olarak oda sıcaklığında veya daha aşağı derecelerdedir. Bu nedenle kişiler suya ilk girdikleri anda soğuk suyun etkisini ani olarak vücutlarında hissederler. Bu da kısa süreli bir şoka sebep olur. Havuza girmeden önce ılık su ile duş alınırsa bu şok etkisi en aza indirgenmiş olunur. Havuz suyundan daha sıcak derecelerdeki su ile duş alınması pek tavsiye edilmez.

Özellikle açık havuzlarda ve güneşli günlerde kullandığımız güneş kremleri vb. kimyasal ürünlerin havuz suyuna karışmaması için havuza girmeden önce duş alınması kaçınılmazdır. Hali hazırda havuz suyunun yüzülebilir hale gelmesi için fazla sayıda kimyasal ürün kullanılmakta iken, bir de bunlara yine kimyasal olan koruyucu veya bronzlaştırıcı kremleri karıştırmak zararlı olacaktır. Her ne kadar bazı ürün ambalajlarının üzerinde suya karışmadıkları yazıyor olsa da temkinli olmakta fayda vardır.

Yüzme seansı öncesi yapılan ısınma hareketleri, egzersiz, vb. nedenlerden ötürü kişinin terlemiş olma ihtimaline karşı duş alması bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde etkin rol oynamaktadır.  

Havuz hijyeni için hangi sistem kullanılırsa kullanılsın az veya çok miktarda klor kullanılmaktadır. İnsan vücudu vasıtasıyla suya karışan deri döküntüsü, saç teli, yağ, ter gibi etmenler sudaki klor ile etkileşime girerek bağlı klor dediğimiz oluşuma sebep olur. Bu da havuzdaki klorun hijyen görevini yapmasına engel olur. Ortamdaki klor kokusunun ve göz yanmasının sebebi bağlı klordur. Bu durumda iken suya girmek yasaklanmalıdır.   

Güneş gören açık havuzlarda sudaki klor oranı, kapalı havuzlara oranla daha çabuk düşer. Bu sebeple havuza girmeden önce duş alarak hem kendinizi hem de diğer kişileri korumuş olursunuz.

Havuzu kullanan kişilerin terleme veya suya idrar bırakması sebebi ile havuz suyuna ciddi oranda üre karışmaktadır. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu tür etmenleri yok edecek seviyede klor kullanımına izin verilmediğini bilmenizi isterim. Çünkü aşırı klor da zararlıdır. Bu sebeple herşeyi klordan beklemek yerine yüzmeden önce duş alarak havuz hijyenine katkı sağlayabiliriz.

Havuza girmeden önce duş almadığı tespit edilip uyarılan kişilerin, evde duş alarak geldiklerine dair savunmalar duyuyoruz. Maalesef evde duş alarak gelmek ile suya girmeden önce duş almak arasında ciddi farklar bulunduğunu bilmenizi isterim.

Temizliği ve dezenfeksiyonu düzenli olarak yapılmayan yüzme havuzlarında kolera, tifo, dizanteri, bağırsak enfeksiyonu, çocuk felci, hepatit, göz, kulak, deri ve mide enfeksiyonu görülebilmektedir.

Hal böyle iken sadece havuza girmeden önce değil hatta havuzdan çıktıktan sonra bile duş almamız gerekmektedir.

Son olarak değerli dostum Canan Sezgün’den kadınlara yönelik bir hatırlatma ile konuyu tamamlayalım: Makyaj yapmış olan hanımların havuza girmeden önce mutlaka makyajlarını temizlemesi gerekir. Aksi halde önce kendi ciltlerinde sonra da havuz suyunda ciddi oranda tahribata yol açarlar.  

 

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2