Blog

YÜZME EKİPMANLARI I EL PALETİ

Yüzme ekipmanlarından olan el paletini antrenmanınıza dahil etmenin genellikle iki temel nedeni vardır: su içinde güç kazanmak ve iyi bir tekniğe sahip olmak.

El Paleti Kullanmanın Faydaları

Hataları Ortaya Çıkarır:

El paleti sayesinde kol tekniğinin tüm bölümlerini hissedersiniz. Suyu daha güçlü yakalar ve daha güçlü çekersiniz. El paleti tüm bu aşamalara daha iyi odaklanmanızı sağlar.

Suyu Daha İyi Yakalamayı Teşvik Eder:

İlk önce sadece orta parmağınızı palete geçirin. Böylece suyu her çekişinizde, şayet hareketi doğru yapmamışsanız palet elinizden kayacaktır. Nihayetinde doğru çekiş yaptıkça palet elinizden kaymayacak ve bu sayede doğru teknik elde edebileceksiniz.

Antrenmana Canlılık Katar:

Çok tekrar ile yüzülen uzun mesafeler sizi monotonlaştırır. Tekniğinizin dikkat etmeniz gereken noktalarını el paletinize havale ederek zihinsel olarak taze kalmanız mümkündür.

Hız ve Verimlilik Kazandırır:

El paleti ile yüzmenin harika bir duygu olduğunu söylememe gerek yok, çünkü daha hızlı gidersiniz. Antrenmanda el paleti sayesinde yarış hızında yüzerken vücudunuzun su içindeki pozisyonu, kolununuz suya uzanması gibi aşamalarda nasılda verimli olduğunuzu hissedebilirsiniz.

Lokal Güç Geliştirir:

Kuvvet ile güç kavramları çoğunlukla karıştırılmaktadır. Yüzmede, suyu ne kadar rahat çektiğiniz kuvvetinizin göstergesidir. Güç ise; olabildiğince kısa bir süre içinde fazla kuvvet üretebilmektir. El paleti sayesinde çekiş gücü kazanırsınız.

El Paleti Kullanmanın Dezavantajları

Aşırı büyük el paletleri kollarınızdaki tendonlara ve bağlara baskı uygular. Zayıf omuzlarınız varsa ve büyük el paleti kullanıyorsanız, suyu çekerken titreyen bir kolun yaralanma potansiyeli önemli ölçüde artar.

Alışkanlık yapar. El paleti sayesinde suda daha iyi kayarsınız ancak el paletini çıkardığınızda sanki kolunuz boşlukta hareket ediyormuş hissi yaşarsınız. Suyu iyi yakalayamadığınızı ve iyi kayamadığınızı düşünürsünüz. Bu da sizin motivasyonunuzu bozabilir.

Kötü eğitim alışkanlıklarını teşvik eder. El paletleri iyi alışkanlıklar kazandırdığı kadar kötü alışkanlıklar da kazandırabilir. Örneğin el paleti kullanırken açılan el parmaklarınız, palet kullanmadığınız zamanlarda da açık olarak kalabilir. Bu da tekniğinizin bozulması demektir.

Özetlemek gerekirse: Yüzme çantanızdaki diğer ekipmanlarınız gibi el paletleriniz de belirli bir amaca hizmet etmelidir. Tekniğinizi geliştirmek, daha fazla güç üretmek veya kendinizi yarış hızında yüzmeye alıştırmak istiyorsanız el paletlerinizi bilinçli kullanın derim.

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



3