Blog

Combat Yüzme Tekniği

Combat Yüzme Tekniği, yabancı literatürde CSS yani Combat Side Stroke olarak bilinir. Bu teknik Birleşik Devletler Donanması tarafından tamamen askeri amaçla icad edilmiştir. Komandolar; suda farkedilmeden yüzebilmek, yaralı bir asker veya yük taşıyabilmek için combat yüzme tekniğini tercih ederler. Biraz kurbağalama, biraz serbest stil, biraz da yan yüzmenin karışımından oluşan kendine has bir tekniktir. Bilindiği gibi, kurbağalama ayak vuruşunda palet kullanılmaz ancak combat yüzme tekniğinde makas şeklinde bacak vuruşu yapıldığı için paletli yüzmek mümkündür. Bu da operasyona giden asker için ciddi bir avantaj sağlamaktadır.

 

Combat yüzme tekniği 3 temel prensip üzerine inşa edilmiştir:

 

Denge:

Yüzerken dengenizi etkileyen iki faktör vardır; başınızın pozisyonu ve nefes alma şekliniz. Çoğu insan kurbağalama yüzerken nefes almak için başını yukarı kaldırdığında kalçasının batmasına sebep olur. Combat yüzme tekniğinde ‘’yan yüzme’’ yapıldığı için bu sorun pek yaşanmaz.

 

Uzunluk:

Kişi ne kadar uzun ise hızı da o kadar fazla olur. Su içinde iyi uzanmak, sürtünme katsayısını en aza indirgeyeceği için combat yüzme tekniği buna elverişlidir.

 

Salınım:

Nasıl ki beyzbol oyuncuları sopayı daha kuvvetli savurabilmek için kalçalarını kullanıyorsa, aynı şekilde combat yüzme tekniğinde de vücudun ilgili çekirdek bölgesi salınımı sayesinde etkili bir şekilde yüzmek mümkün hale gelir.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler..



5