Blog

Çocuklara Yüzme Öğretirken Bilinmesi Gereken iki Altın Kural

Yüzme branşını diğer branşlardan ayıran en büyük özellik ‘can güvenliği’ riskinin var olmasıdır. Her yaşta insan içgüdüsel olarak su içinde hayatta kalma çabası içinde olur. Yani yaşamını riskte atacak dış etmenler var olduğunda beyni sadece güvenlik konusuna odaklanır. Yetişkin bireyler bu duygularını bastırmada çocuklara oranla nispeten daha başarılıdır. Çünkü yüzme eğitimi sırasında sudan çekinen yetişkin bir kursiyeri suyla barıştırmak için ikna etmek daha kolaydır. Çocuklarda bu süreç biraz sancılı sürmektedir. Durum böyle olunca bir yüzme eğitmeninin değişik yaş gruplarına ait karakteristik gelişim süreçlerini iyi bilmesi ve öğretim yöntemlerini buna göre planlaması gerekmektedir. Yüzme öğretiminde kullanılacak çalışma şekilleri aynı olsa bile yöntemleri yaşa göre değişmek zorundadır.
 
Örnek vermek gerekirse; mesela nefes verme öğretiminde yetişkin birine direkt olarak yüzünü suya sok ve nefes ver diyebiliriz. Ancak çocuk kursiyerin yüzünü suya sokmasını istediğimizde; ‘bak bakalım suyun dibinde balıklar var mı’ demeliyiz. Bunu başarabiliyorsa devamında ‘hadi suyun içinde balon şişirelim’ demeliyiz. Dikkat ettiyseniz yetişkinlere iki bileşeni aynı anda verdik. Yani yüzünü suya sokup nefes vermesini istedik ve bunu direkt olarak söyledik. Ancak çocuk kursiyerin yapmasını istediğimiz şeyi direkt olarak değil de dolaylı olarak söyledik. Ve en önemlisi iki parçaya böldük. Önce balıkları gözlemlemek için yüzünü suya sokmasını sağladık sonra da nefes vermesi için balon yapmasını istedik.
 
Bir diğer örnek ise; ders sırasında eğitmenin kullandığı anlatım dili ve seçtiği kelimelerdir. Mesela çocuklara karşı negatif kelime kullanılmaz. Üşüyor musun? – Korkma boğulmazsın! – Heyecanlanmana gerek yok! gibi söylemler aksine çocuklara üşümeyi, korkmayı ve heyecanlanmayı hatırlatır. Bunların yerine; ‘su yeterinde sıcak mı? – eğleniyor musun? – keyifli mi? gibi pozitif kelimeler tercih edilmeli.
 
Her zaman derim; ne kadar çok bildiğiniz değil, bilginizi nasıl sattığınız önemlidir! Bir şekilde yüzme eğitmeni belgesi alıp, on dolara da bir internet sitesi kurarak, yüzme dersi veren bir yığın insan var. Bu liyakatsiz kişilerin eline düşmediyseniz şanslısınız demektir!
 
Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2