Blog

BURUN KANAMASI 1.BÖLÜM I Kanama Sırasında İlk Yardım

Epistaksis olarak da bilinen burun kanamaları, kendiliğinden ortaya çıkabilecek yaygın şikayetlerdendir. Burun kanaması, burnun iç tabakası incindiğinde veya kuruduğunda ortaya çıkar. Burunda küçük kan damarlarında ortaya çıkan hasar kanamayı tetikler. Hemen hemen tüm burun kanamaları, burun deliği septumunun ön kısmındaki kan damarlarından kaynaklanır, bu da her iki burun deliğini ayıran iç orta dokudur. Burun kanaması, burun alerjisi, sinüzit, hipertansiyon veya kanama bozukluğu olan hastalarda daha sık görülür. Burun kanamalarının nedenlerini ve bunlarla nasıl baş edeceğinizi bilirseniz kendi burun kanamalarınızı daha iyi kontrol altına alabilirsiniz. Konuyu üç ana başlık altında inceleyelim:

 

A- KANAMA SIRASINDA İLK YARDIM

 

1- Oturuş Pozisyonu :

Burnunuzda kanamaya sebep olan ciddi bir durum yoksa, kendi kendinize ilk yardım uygulayabilirsiniz. Bunun için öncelikle oturma pozisyonu alın ve başınızı öne doğru eğin. Böylece kan, burun deliklerinizden akacak hale gelir. (Kanın boğazınızdan aşağı gitmesi önerilmez!) * Kanı toplamak için burnunuzun altına havlu tutabilirsiniz.

 

2- Buruna Baskı Uygulayın :

Burun deliklerinizi tamamen kapatacak şekilde elinizin işaret ve baş parmağı ile burnunuzun alt kısmından hafifçe sıkın. Bu sayede kan damarlarının hasar görmüş olan kısmına doğrudan baskı uygulamış olacaksınız. Bu hareket kan akışını durdurmaya yardımcı olur ve yaklaşık 10 dakika bu şekilde durduktan sonra baskıyı sonlandırabilirsiniz. Şayet kanama devam ederse bir 10 dakika daha sıkıştırma yapabilirsiniz. * Bu süreç boyunca burundan nefes alıp vermek için kendinizi zorlamayın, sadece ağızdan nefes alıp verin.

 

3- Vücut Isınızı Düşürün :

Vücut ısınızı düşürmek, burnunuza giden kan akışını azaltmaya yardımcı olabilir. Bunu yapmak için buz küplerini ağzınıza yerleştirin. Bu, burun üzerine soğuk kompres yerleştirmekten daha etkilidir. Son dönemde yapılan klinik araştırmalarına göre burun üzerine yerleştirilen soğuk kompresler çok etkili değildir. * Aynı sonucu elde etmek için çubuk dondurma emebilirsiniz.

 

4- Oksimetazolin İçeren Burun Spreyi Kullanın :

Yüksek tansiyon sorunlarınız yoksa ilaçlı burun spreyi deneyebilirsiniz. Bu ilaç burnunuzdaki kan damarlarının daralmasına neden olur. Kullanmak için, temiz bir pamuk topu veya gazlı bez parçası alın, üzerine 1-2 damla sprey ekleyin, burun deliklerine yerleştirin, burun deliklerini sıkıştırmaya devam edin ve 10 dakika sonra kanamayı kontrol edin. Kanama durmuşsa, bir saat kadar pamuk veya gazlı bezi çıkarmayın, çünkü kanama tekrar oluşabilir. Bir seferde 3-4 günden fazla olan bu ilacın sık kullanımı, bağımlılığa ve burun tıkanıklığına neden olabilir.  * Bu spreyler, sadece ilk 10 dakikadan sonra burnun kıstırılmasında kanama durmazsa kullanılır!

 

5- Burnunuzu Yıkayın ve İstirahat Edin :

Kanama durduktan sonra burnunuzun etrafındaki alanı ılık su ile temizleyebilirsiniz. Yüzünüzü temizledikten sonra, bir süre dinlenmelisiniz. Bu, daha fazla kanamanın önlenmesine yardımcı olur.

* Dinlenirken uzanabilirsiniz.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler..



2