BURUN KANAMASI 2.BÖLÜM I Gelecekteki Kanamalarını Önleme
1- Burnunuza Nazik Davranın :
Burnunuzu karıştırmaktan kaçınmalısınız. Zira burnunuzun içindeki hassas kan damarlarına zarar verebilirsiniz. Ayrıca daha önce yaralanmış kan damarlarını kaplayan kan pıhtılarını yırtabilir ve tekrar kanamaya neden olabilirsiniz. Başka yaralanmaları önlemek için çocukların tırnaklarını da kesmelisiniz. * Burundan hava girmesini önlemek için hapşırırken ağzınızı açık tutmalısınız.
2- Nemlendirici Cihaz Kullanın :
Ortamdaki nem oranını arttırmak için bir nemlendirici cihaz almalısınız. Evde nemlendirici kullanabilirsiniz, özellikle kışın aşırı kurumayı önlemek için size faydası dokunacaktır.
* Nemlendiriciniz yoksa, havayı nemlendirmek için metal bir kap içine su koyarak kalorifer peteklerinin üstüne yerleştirilebilirsiniz.
3- Fiber İçeren Besinler Tüketin :
Kabız iken büyük tuvaletinizi yaparken zorlandığınızda kan damarlarınızı da zorlamış olursunuz. Böyle durumlarda, daha önceden kanama geçirmiş burun damarlarınızdaki pıhtılar yırtılıp tekrar kanama oluşabilir. * Fiber içeren gıdalar tüketilerek ve sıvı alımı artırılarak kabızlık önlenebilir.
4- Kabız Olmamak İçin Lifli Gıdalar Tüketin :
Günde 6-12 adet kuru erik yemeniz diyet liflerinden daha etkilidir ve kabızlığı önlemek için kullanılabilir. * Sıcak ve baharatlı yiyeceklerden de kaçınmalısınız. Isı, kan damarlarını genişletebilir ve kanamayı hızlandırabilir.
5- Tuzlu Burun Spreyi Kullanın :
Tuzlu su içeren burun spreyleri burnu nemli tutmak için her gün birkaç kez kullanılabilir. Bu burun spreyleri sadece tuz içerdiklerinden dolayı bağımlılık yapmazlar. Eğer onları satın almak istemezseniz, kendiniz yapabilirsin: Temiz bir kaba 3 çay kaşığı iyot içermeyen tuz ve 1 çay kaşığı karbonat karıştırın. Daha sonra bu toz karışımı yarım çay bardağı içme suyu içinde iyice karıştırın.
6- Daha Fazla Meyve Tüketin
Turunçgillerde bulunan ve doğal kimyasal bileşik olan Flavonoidler, kan kılcal damarlarının esnekliğini geliştirebilir. Bu nedenle, narenciye tüketiminizi artırmayı düşünmelisiniz. Yüksek flavonoid içerikli diğer yiyecekler arasında maydanoz, soğan, yaban mersini, siyah çay, yeşil çay, muz, tüm turunçgiller, Ginkgo biloba, kırmızı şarap ve bitter çikolata yer alır. * Ginkgo hapları, quercetin tabletleri, üzüm çekirdeği özü ve keten tohumu gibi flavonoid takviyeleri almamalısınız çünkü daha yüksek flavonoid içeriği toksisiteye neden olur!
Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>
İyi Seyirler..