Blog

Bebeğinize yüzmeyi siz öğretin

Yüzme, çocuklar için önemli bir beceridir. Sadece eğlenceli bir etkinlik ve harika bir egzersiz değil, aynı zamanda nasıl yüzeceğini bilmek çocuğunuzun hayatını kurtarabilir. Doğru yaklaşımla, çocuğunuz kısa sürede suda rahatlayacak ve yüzmenin önemli unsurlarını güvenli bir şekilde biliyor olacaktır.

1. BÖLÜM – UYARILAR

1 – Ne zaman başlayacağınızı öğrenin.

Çocuğunuzu yüzücü olacağı yaşa gelene kadar bebeklik döneminde de havuza getirmeye başlayabilirsiniz. Bebeğinizi suya sokmak için genellikle 6 ile 12 ay arasında dönemin uygun olduğu düşünülür, çünkü bu yaşta çocuklar bu beceriyi daha hızlı geliştirirler. Çocuğunuza nazik davrandığınızda ve onu suyla yavaş yavaş tanıştırdığınız sürece, 6 aylık iken bile temel yüzme eğitimine başlayabilirsiniz.

2 – Çocuğunuzun sağlık durumunu inceleyin.

Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun yüzmeye başlayacak kadar sağlıklı olduğundan emin olun. Yüzme derslerine başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

3 – Cankurtarma ve ilkyardım manevralarını öğrenin.

Yüzmeyi öğrenen küçük bir çocuğunuz varsa, temel ilk yardıma aşina olmanız gerekir. CPR’yi (yaşam destek) bilmek çocuğunuzun hayatını kurtarabilir.

4 – Bebeklere özel imal edilmiş yüzücü mayosu kullanın.

Çocuğunuz hala bezliyse, sızıntıları önlemek ve diğer yüzücülerin sağlığını korumak için su geçirmez yüzen bir bebek bezi kullanın.

5 – İçi hava dolu ürünleri kullanmaktan kaçının.

Kolluk, simit gibi aparatlar popülerdir, ancak çocuk doktorları tarafından önerilmez. Çocuğunuz yüzerken hava sızıntısı yaparsa batabilir veya kayabilir. Bunun yerine, sahil güvenlik tarafından onaylanan bir can yeleğini kullanın. Bunları spor malzemeleri ve havuz ekipmanları satan mağazalardan temin edebilirsiniz.
Küçük çocuklar için, yelek çocuğun başının üzerinden kaymasını önlemek için bacaklar altında tutturulmuş kayışlara sahip olmalıdır.

6 – Havuza çıkan tüm kapıları ve kilitleri gözden geçirin.

Bir havuzunuz varsa, çocuğunuzun buna ulaşamadığından emin olun. Çocuğunuz suya alıştıkça kendine güveni artacaktır ve sizden habersiz kendi kendine havuza girmeye çalışabilir. Kullanılmadığı zamanlarda havuza erişimi tamamen engelleyerek kazalardan kaçının.

2. BÖLÜM – UYGULAMALAR

1 – Su sıcaklığını kontrol edin.

Bebekler, ideal olarak 29 ile 33 derece arasında sıcak suya ihtiyaç duyar. Havuzunuz ısınmazsa, havuzun ısınması için güneşten gelen ısıyı emen bir güneş kaplaması deneyebilirsiniz.

2 – Suya yavaşça girin.

Çocuğunuza suyu kademeli olarak tanıtmalısınız. Birçok kişi, yetişkinler ve çocuklar suda panik yaptığından boğulurlar. Çocuğunuzu suya yavaş yavaş maruz bırakarak, korkusunun üstesinden gelmesine yardım edebilirsiniz. Bu durum daha gelişmiş yüzme becerileri öğrenirken ona sakin kalmasında yardımcı olacaktır.

3 – Çalışmayı eğlenceli hale getirin.

Suda keyifli bir başlangıç çocuğunuza yüzme sevinci aşılayacaktır. Oyuncaklarla birlikte oynamak, ona sıçramayı öğretmek, şarkı söylemek ve kendisinin zevk aldığından emin olmak için özenli davranmalısınız.

4 – Çocuğunuzu yüzme hareketlerine yönlendirin.

Kollarını size doğru uzatmış vaziyette iken, onunla göz teması kurarak koltuk altlarından tutup geriye doğru yavaşça yürümeye çalışın.

5 – Ayak çalışması için ellerinizi kullanın.

Ayaklarını tekme hareketiyle yönlendirmek için ellerinizi kullanabilirsiniz. Bir süre sonra, çocuğunuz bunu tek başına yapmayı öğrenecektir.

6 – Su üzerinde kalmasına yardımcı olun.

Sırtüstü suda kalmak bebekler için kolaydır, ancak bu aşamada desteğinize kesinlikle ihtiyacınız olacaktır. Bu beceriyi öğretmenin en önemli kısmı onu rahatlatmaktır. Aceleci olmayın.

7 – Su içinde oyun oynayın.

Suyun içinde yüzebileceğini göstermek için “süperman” oyunu oynayabilirsiniz. Çocuğunuzu dikkatli bir şekilde karnı etrafında tutun ve kafasını suyun üzerinde tutmaya özen gösterin, ikisinde de uçan bir süper kahramanmış gibi yapabilirsiniz.

8 – Açıklama yapmaktan çekinmeyin.

Yumuşak bir ses tonuyla ve sürekli tekrarlayarak su üzerinde kalması konusunda açıklama yapabilirsiniz, sizi sonunda anlayacaktır. Bazen bu çalışmayı siz yaparak kendisine örnek model olabilirsiniz.

9 – Oyuncakların eğlenceli kısımlarını deneyimleyin.

Toplar ve balonlarla yüzülebileceğini gösterin. Çocuğunuz yüzmeyi biraz daha anladığında, diğer nesnelerin yüzmesi konusunda bilgi verin. Çocuğunuza doğru su altındaki oyuncakları ve diğer yüzen nesneleri itin, kabarcıkları ve sıçramaları onu eğlendirir.

10 – Havuz dışında sırtüstü yatma denemeleri yapın.

Çocuklar, suda yatay pozisyonda kalma çalışmasında başlangıçta başarısız olabilirler. Kas hafızasını güçlendirmek için öncelikle denemeleri su dışında yere yatırarak yaptırın. Sonrasında suya geçebilirsiniz. Önceleri başını kaldırıp, belini düşürme eğiliminde olmaları normaldir. Sabırlı olun.
11 – Hareketleri birlikte uygulayın.

Örneğin sırtüstü yatay olma çalışmasını yan yana ve birlikte uygulayın. Çocuğunuzun başını omzunuza dayayıp onu dikkatli tutarak birlikte uygulama yapabilirsiniz. Birlikte rahatlatıcı bir şarkı söylemeniz sakinleştirici bir etki gösterir.

12 – Suda yatma çalışmasında ellerinizin pozisyonu önemlidir.

Suda çocuğunuzu tutarken bir eliniz sırtta diğer eliniz göğüste olsun. Panik yapması ihtimaline karşı bir elinizin önde durması önemlidir. Üçten geriye doğru sayın, sonunda hafifçe üfleyerek nefes vermesini sağlayın. Bu, çocuğunuzu sırtüstü yatırmaya hazırlandığınızın ve paniği önlemeye yardımcı olacağının bir işareti olarak kullanılacaktır.

13 – Nefes alırken çocuğunuzu sırt üstü nazikçe çevirin.

Boştaki elinizi suyun üstünde tutarak başını desteklemek için kullanın. Güvenilir bir şekilde kendisine dokunmak için diğerini kullanın ve gerektiğinde destek sağlayın. Bu konuma getirildiğinde tedirgin olabilir. Yerleşene kadar onu desteklemeye devam edin. Sakinleştiğinde, kafasını tutarken vücudunu desteklemeyi yavaş yavaş bırakabilirsiniz.

14 – Çocuğunuz panik duygusu yaşadığında uygun davranın.

Mutlaka ki çocuklar suda tedirgin tavırlar sergileyebilir. Böyle durumlarda sizin göstereceğiniz tepkiler çok önemlidir. Şayet duygusal bir yapınız varsa, söylemlerinize özen göstermeniz gerekir. Olumlu geri beslemeler için olumlu cümleler kullanın: ‘tamam’, ‘buradayım’, ‘herşey yolunda’, ‘endişelenecek bir şey yok’ gibi. Ona herşeyin yolunda olduğunu göstermek için gülümseyip, kahkaha atabilirsiniz.

15 – Çocuğunuzun kafasını suya dikkatlice batırın.

Çocuğun başının suya batırılması; sualtının nasıl bir deneyim olduğu ve korkusunu yenmesi konusunda ona bilgi verecektir. Bu sebeple hassas ve sabırlı olmakta fayda var.

16 – Sarsıntılı hareketlerden kaçının.

Başın suya batırılması sırasında, bir elinizi çocuğun sırtına ve diğer elinizi göğsüne koyun. Üçe kadar sayın ve hafifçe başını batırın. Hemen geri getirin. Düzgün hareketler kullanın, sarsıntılı hareketler çocuğunuzun boynuna zarar verebilir. Aynı çalışmayı tekrar yapmadan önce çocuğunuzun dinlenmesine izin verin.

17 – Sukunetinizi koruyun.

Şayet gerginliğiniz varsa ve bunu açıkça çocuğunuza belli ederseniz, sizi gören çocuğunuz da sudan korkmak için bir sebep olduğuna inanacaktır. Bu aşamada, pozitif kalmak ve ona sudan korkmak zorunda olmadığını göstermek ve bu duyguyu temin etmek zorundasınız.

18 – Çocuğunuzu her zaman denetleyin.

Erken yaşta, çocuğunuz bağımsız olarak yüzemez. Bu aşamada daima onunla birlikte havuzda olmalısınız.

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2