Blog

4 Yaş ve Üzeri Çocuklara Nasıl Yüzme Öğretilir

1- Çocuğun temel becerileri öğrenmeye hazır olduğunu doğrulayın

Suda rahatsa ve 2 – 4 yaş çocuklar için tarif edilen seviyede veya ötesinde yüzebilirse, daha ileri yüzme tekniklerine geçebilirsiniz.

2- Çocuğunuza köpekleme yüzmeyi gösterin

Bu yüzme şekli küçük çocuklar tarafından sıklıkla kullanılan eğlenceli ve basit bir yüzme stilidir. Köpekleme yüzme için ideal su seviyesi göğüs yükseklidir.

3- Karnına kadar suya gömülmesini ve ellerini üst üste koymasını isteyin

Parmaklarıyla suyun altında kum kazma hareketleri veya bir köpek gibi patilerini kullanarak yüzme hareketleri yaptırın. Köpekleme yüzme hareketinde zorlanıyorsa ona siz gösterebilir veya video izletebilirsiniz.

4- Ayaklarını su yüzeyine doğru kaldırmasını isteyin

Bacaklarını uzatmasını isteyin. Bu pozisyonda iken kısa ve hızlı vuruşlar yapmasını hedefleyin. Şayet dizlerini fazla büküyorsa, ayak vuruşu esnasında su içinden ayak parmaklarına doğru bakmasını sağlayın.

5- Ayak vuruşu esnasında başını dışarı çıkarmasını isteyin

Kollarını ve bacaklarını koordine etmeyi öğrenirken desteğe ihtiyacı olabilir, ancak kendine güvenini kazanırken bağımsız yüzmek isteyebilir aman dikkat !

6- Su içinde burundan hava vermesini öğretin

Çocuğunuz yüzerken muhtemelen burnunu suyun içine sokamayacaktır. Sadece burnunu kullanarak en çok kabarcıkları kimin çıkarabileceği konusunda bir oyun oynayabilirsiniz.

7- Ağızla nefes alıp, burunla vermesini teşvik edin

Çocuğunuz burnundan su kaçınca rahatsız olabileceğini düşünebilir. Kazayla burnuna su kaçarsa doğal olarak rahatsızlık yaşabilir. Bu önemli süreçte desteğinize ihtiyaç duyar, mutlaka ona yakın durun. Burnuna su girerse uygun şekilde cevap verin. Onu cesaretlendirin “bazen böyle oluyor, tamam!” gibi.

8- Burnundan hava verirken sualtında hareket etmesini isteyin

Bu noktada çocuğunuz çok koordineli sualtı çalışması yapamayabilir ancak suyun içinde burnunu eli ile kapatmadan hareket etmesi konusunda teşvik edin. Bu, ileride yüzmesini kolaylaştıracaktır.

9Serbest stil yüzerken dışarıdan nefes alıp içeride vermesini öğretin

Bu biraz zaman alabilecek karmaşık bir teknik olduğundan oldukça sabırla yaklaşmalısınız.

10- Çocuğunuzu klor allerjisi konusunda koruyun

Çocuğunuzun dersler sırasında çoğunlukla basamaklarda oturmasını veya sığ bölgelerde durmasını sağlayın. Suyun derinliklerinde duracağı zaman ise genellikle bel veya göğüs hizasında olmalıdır. Çocuğunuzun klora duyarlı gözleri olabileceğini unutmayın.

11- Yandan nefes almasını öğretin

Başını yana çevirerek omuz başından nefes almasını öğretebilirsiniz. Bir taraftan nefes alırken diğer taraftaki yanak ve kulak su içinde kalmalıdır, buna dikkat edin.

12- Yavaş yavaş bileşen sayısını artırın

Daha küçük yaştaki çocuklar için tanımlananlardan daha karma beceriler öğretebilirsiniz. Kafasını batırmadan kollarının ve bacaklarının nasıl senkronize edilebileceğini gösterin. Düzenli olarak, nefes almak için suda dönme hareketi uygulayarak başını çevirsin. Her üçüncü koldan sonra nefes aldığı tarafı değiştirebilir.

13- Ritm yakalamasını sağlayın

Solunumu düzenli hale getirerek çocuğunuzun yüzme ritmini bulmasını sağlayın. Bunu kol atışlarını sayarak, kafasını çevirerek ve üç kolda bir nefes almasını sağlayarak başarabilirsiniz. Buna literatürde 3 kol 1 nefes diyoruz.

14- Artık yere basmaktan vazgeçmeli

Zeminden kuvvet alarak ileri doğru atılmasını ve devamında kollarını kullanarak birkaç kol boyunca yüzmesini isteyebilirsiniz. Bunu yaparken başı dışarıda olsun.

15- Çocuğunuzun havuzun diğer tarafına doğru yüzmesine izin verin

Yeterince deneyimli olduğunda, bunu bir yelek olmadan deneyebilirsiniz. Değilse, bir cankurtaran yeleğiyle başlamak iyidir.

16- Suda kayma hareketlerine geçebilirsiniz

Ayak tabanları ile duvardan destek alarak ileri doğru atılmasını isteyin. Elde ettiği ivme azalmaya başlayınca kol ve ayak çalışması yaparak havuzun diğer kenarına doğru yüzmesini hedefleyebilirsiniz. Şayet cankurtaran yeleği giymemişse çocuğunuzu yakından takip etmeyi ihmal etmeyin.

17- Çocuğunuza su üzerinde sırtüstü durmasını öğretin

Yüzüstü yüzerken istemeden de olsa sırtüstüne doğru devrildiği zamanlarda panik yapmasını önlemek için sırtüstü yatay pozisyonda kalmayı öğrenmesinde fayda var.

18- Sırtüstü pozisyonda iken ayaklarını kullanarak ters dönmesini öğretebilirsiniz

Ayaklarından destek alarak yüzüstü pozisyondan sırt üstüne ve devamında sırtüstü pozisyondan yüzüstü pozisyona geçiş yapmayı öğrenmesi çok önemli.

19- Çocuğunuza suyun üzerinde durmasını öğretmenizin vakti geldi

Artık su ile nispeten daha barışık olduğu için tüm öğrendiklerini uygulamak şartı ile ayaklarını yerden keserek su üzerinde kalma çalışmaları yapabilir.

20- Suya düştüğünde sakince merdivene ulaşabilmesini öğretin

Havuzun ortasına doğru atlayarak tekrar merdivene doğru ulaşmasına yardımcı olun. Suya girdiğinde hemen dönüp kendi kendine merdivene geri dönmelidir. Bu temel teknik çocuğunuzun hayatını kurtarabilir.

21- Havuz dışından suya atlamalarda güvenliğe dikkat

Çocuğunuzun daima havuzun merkezine doğru atladığından emin olun. Bu, ona zarar verebileceği taraflara değil, en güvenli yer olan ortasına doğru atlaması gerektiği hususunda deneyim kazandıracaktır.

22- Diğer yüzme stillerini de göstermeye başlayabilirsiniz

Artık çocuğunuz daha deneyimli olduğundan, diğer yüzme stillerini öğrenmeye başlayabilir.

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



2