Blog

2 – 4 Yaş arası çocuklar için yüzme eğitimi ve öğretimi

1- Çocuğun suya alınması

2 ile 4 yaş arası çocukların suyla ilk tanışma anları bebeklerinki ile aynıdır. (Bebek yüzme eğitimi ile ilgili videomuzda işlenmişti.)  Çocuğunuz suya ilk girişte kendini rahat hissetmesi için sizin yardımınıza ihtiyacı olduğunu unutmayın, sizin davranışlarınız bunu belirleyecektir. Çocuğunuz nispeten rahatladıktan sonra diğer konulara geçebilirsiniz.

2- Çocuğunuza havuz kurallarını öğretin

Bu yaştaki çocuğunuzun havuzda neye izin verilmediğini anlaması gerekir. Genel olarak kabul edilen havuz kuralları şunları içerir:

Koşmak yok!

Dalmak yasak!

Yalnız olmak yasak, yanında mutlaka biri olmalı!

Drenaj kapaklarından ve filtrelerden uzak dur!

3- Çocuğunuzu her saniye denetleyin

Beş yaşın altındaki çoğu boğulma vakası yetersiz denetlemeler sonucunda ortaya çıkmaktadır.

4- Yüzme eğitiminde uygulayacağınız her bir çalışma için çocuğunuza açık ve net bilgi verin

Bu yaşta çocuğunuz yüzme faaliyetlerinin açıklamalarını anlayabilir. Yeni bir şey için hazırsa, vaktinden önce kısa bir talimat verilirse dersi alması daha olasıdır. İçeri girmeden önce suyun dışındaki yüzme hareketleri için hareketi önceden gösterin. Suyun altında iken vücudunda ve kulaklarında hissetmesi muhtemel basınç etkisi, suyun altında iken sesinin değişik çıkması gibi yeni duyguları ele almak isteyebilirsiniz.

5- Suda baloncuk yaptırın

Çocuğunuzun dudaklarını suyun içine daldırın ve kabarcıkları üfletin. Bu, nefes kontrolü için ona yardımcı olur ve suyun içine girmeyi öğrenirken su yutmasını önlemeye yardımcı olur.

Çocuğunuz tereddütlü ise bunu önce kendiniz gösterin. Ağzınızı sudan çıkardığınızda, yüzünüzde bir gülümseme olduğundan emin olun. Bu, çocuğunuza korkulacak bir şey olmadığını göstermeye yardımcı olacaktır.

6- Kabarcık çıkarma oyunu oynayın

Çocuğunuza suyun altındaki balıklarla konuşmasını, bir traktör gibi ses çıkarmasını ya da suyun içinde kabarcıkları olabildiğince çok çıkarmasını söyleyebilirsiniz. Böylece çocuğunuza değerli bir yüzme becerisi öğretirken bu dersi eğlenceli kılabilirsiniz.

7- Bacak çalıştırması yaptırın

Çocuğunuza yüz yüze bakacak şekilde durun. Kollarını önünde tutun. Ardından, geriye doğru yürümeye başlayın, hareket ederken çocuğunuzun ayaklarını tekmelemesini isteyin. “Tekme, tekme, tekme, tekme” veya ”Ayak, ayak, ayak, ayak” gibi sözel işaretler çocuğunuzun bu hareketi hatırlamasına yardımcı olabilir.

8- Kollarını kullanmasını öğretin

Bu çalışma, kollarla kürek çekmek gibi serbest stilin basitleştirilmiş, kollara uygun bir versiyonudur. Başlangıçta çocuğunuzun merdivenden yararlanarak göğsüne kadar batmasını ve öyle çalışma yapmasını sağlayın.

9Her iki eli suyu altında ve yanda olacak şekilde durmayı öğretin Başlangıç pozisyonundan sonra bir kolunu suyun dışına doğru uzatmalı ve başının üstüne getirmelidir.

10- Suya tokat atma çalışması yaptırın

Başının üstünde beklettiği elini suya doğru indirerek suyu tokatlamasını isteyin. Bu esnada parmaklarını bir arada tuttuğundan emin olun. En sonunda da tokattan sonra kolunu tekrar eski pozisyonuna getirmesini isteyin.

11- Suya giren elin kalçaya doğru çekilmesi

Bir önceki çalışmada kolun su içine girmesinden sonra elini kalçasına doğru çekmesini isteyin. Bu hareketi diğer kolla tekrarlatın. Böylece yavaş yavaş koordineli kol yapmaya adım atacaktır.

12- Balık yakalama oyunu oynatın

“Balıkları Yakala” oyunu oynayarak bu şekilde yüzmeye çalıştırın. Bunu, kolunun dairesel hareketi ile inerken bir balık yakalayıp, yakaladığı balığı kalçasında duran bir sepete doğru çektirerek yaptırabilirsiniz. Parmaklarını bir arada tuttuğundan emin olun, balık kaçmasın!

13- Basamaklara veya merdivene doğru yüzdürün

Havuz kenarından birkaç adım uzaklaşarak, çocuğunuzu bir elinizle göğsünden diğeri elinizle de belinden destekleyerek tutun. Üçe kadar sayarak onu sudan merdivenlere doğru kaydırın.

Bunu yaparken, kabarcıkları üfleyerek, bacaklarını tekmeleyerek, kollarıyla yüzmesini sağlayın. Bu egzersiz bağımsız yüzme eylemi için gerekli tüm hareketleri kullanmaya başlamasına yardımcı olacaktır.

14- Çocuğunuzun duvarı kullanması için teşvik edin

Duvarı tutmak onun kendi başına sığ bölgeye doğru gelebilmesi için iyi bir yoldur ve aynı zamanda kendisine nasıl manevra yapılacağı konusunda bilgi vermiş olur. Suya düştüğünde, yorulduğunda ya da korktuğunda sığ bölgelere nasıl gelebileceği hususunda yol gösterir.

15- Sualtına dalmasını teşvik edin

Artık sadece yüzünü suya sokmak yerine onu birkaç saniye suyun altında bekletme çalışması yaptırabilirsiniz. Bu sayede nefesini sualtında tutmasını öğrenecektir. Önceleri gözlerini ve ağzını kapatmasını ve nefesini tutmasını söyleyin. Çocuğunuzun korkmaması için başlangıçta yapacağınız egzersizi izah etmeyi unutmayın. Çocuğunuzu kesinlikle su altında uzun süre bekletmeyin. Aksi halde sudan korkmasına sebebiyet verebilirsiniz. Aceleci olmayın, yüzme eğitimi sabır ister.

16- Sualtında kalma süresini uzatın

Üçe kadar sayın ve suyun içine dalın. İki ya da üç saniye sonra onu çıkarın. Bu süreyi çocuğunuz alıştıkça kademeli olarak artırabilirsiniz. Şayet tereddütlü görünüyorsa onu su altında kısa süre bekletin. Sabırlı olursanız çocuğunuzun rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz. Korkmak için herhangi bir neden olmadığını ve eğlenceli olduğunu hissettirmek için suyun dışına çıktığında gülümsemeyi ve kahkahalar atmayı unutmayın.

17- Can yeleği kullandırabilirsiniz Çocuğunuzun can yeleği ile bağımsız olarak yüzmeye başlaması için ona izin verin. Bu noktada, yüzmeye başlamak için gereken temel becerilere sahip, sadece hepsini bir araya getirecek pratiğe ihtiyacı var. Can yelekleri ona bütün bu teknikleri birleştirip kendi başlarına yüzmeye başlamaları için gereken özgürlüğü sağlayacaktır.

18- Güvenliği elden bırakmayın

Unutmayın ki çocuğunuz kendi başına yüzebilse bile asla yalnız kalmamalıdır!

 

Serkan Özkeskin Youtube Kanalı >>

İyi Seyirler



4