Blog

Sualtı Hokeyi nedir?

Sualtı hokeyi, Southsea Sub-Agua isimli kulübe üye olan Alan Blake adlı İngiliz dalgıç tarafından 1954 yılında keşfedildi. Blake, kış aylarında deniz dalışı gerçekleştiremedikleri için bu oyunu geliştirdi. Sonraları uluslararası bir oyun olarak ilk defa Kanada, Güney Afrika, Avustralya, Hollanda ve Yeni Zelanda’da oynanmaya başlandı. Zaman içerisinde gelişti ve günümüzde dünya ve avrupa şampiyonası yapılmaktadır. Zamanla bu sporu yapan ülkeler arasına Fransa, Slovenya , İngiltere, İtalya, Amerika ve Türkiye gibi ülkeler katılmıştır.

Ülkemizde 2000 yılında yapılan Türkiye Şampiyonasında seçilen Milli Takımla ilk yurtdışı müsabakasına Avusturalya ’da katılmış ve her geçen sene daha iyiye giderek 2007 yılında İtalya’nın Bari kentinde düzenlenen Underwater Games World Championship’e (Dünya Sualtı Oyunları) katılan milli takımlarımız önlenemeyen yükselişini sürdürerek kadın ve erkek kategorilerinde dünya ikincisi olma başarısını göstermişlerdir.

Aynı Şampiyonada, Sualtı Sporlarında ilk kez bir Türk hakem de görev yapmıştır. TSSF Genel Sekreteri ve Merkez Hakem Kurulu Başkanı Oğuz Aydın, Dünya Şampiyonasında görev alarak Uluslararası ilk Türk Hakemimiz olmuştur. Ülkemizde halen uygulanmakta olan sualtı hokeyi ve sualtı ragbisi branşları her geçen gün daha da ilgi görmektedir. İletişim imkanlarının artması sayesinde büyük kitlelere ulaşan faaliyetler sayesinde bu sporu icra eden sporcu sayısında gözle görülür miktarda artış olmuştur. Sualtı hokeyi ve sualtı ragbisi branşları sualtı sporları federasyonu bünyesine dahil edildiği günden bu güne kadar Marmara Spor Kulübü sualtı hokey ve ragbi takımı olarak her yıl düzenli olarak organizasyonlara katılım başarısı göstermiş olmamızın gururunu yaşıyoruz.



106